Uutta: Liigan linjasta ja päähän kohdistuneista taklauksista nousi tuhti riita – Pelaajayhdistys kieltäytyy Liigan sakoista

LIIGA / Uutinen
Liigan ja Pelaajayhdistyksen eripura nostattaa karvat pystyyn.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Pelaajayhdistys on ilmoittanut Liigalle, että pelaajat eivät suostu ansionmenetysten osalta noudattamaan Liigan hallituksen tuoretta kurinpitolinjausta.

Liigan ja Pelaajayhdistyksen välille on syntynyt kina. Eripura johtuu Liigan hallituksen tiistaina julkaistuista päätöksistä, jotka kiristävät sarjan kurinpidon linjaa merkittävästi. Keskeisin linjaus on, että jokaisesta päähän kohdistuneesta ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavasta taklauksesta langetetaan jatkossa vähintään viiden ottelun mittainen pelikielto. Linjaus astui voimaan keskiviikkona.

Pelaajat ovat heti kritisoineet päätöstä, sillä linjaus tehtiin heiltä kysymättä. Nyt kina on siirtynyt uudelle tasolla, sillä Jatkoajan tietojen mukaan Pelaajayhdistys on ilmoittanut tänään Liigalle, ettei se katso pelaajien olevan velvollisia kärsimään ansionmenetyksiä tuoreesta linjauksesta seuraavista pelikielloissa. Käytännössä siis pelaajat eivät suostu siihen, että höllempään kurinpitolinjaan asetetut taloudelliset sanktiot pysyisivät samoin, kun kurinpitolinja yhtäkkiä merkittävästi koventui.

Liigan ja Pelaajayhdistyksen yleissopimuksen mukaan pelaaja saa rahallisen sanktion jokaisesta vähintään kahden ottelun mittaisesta pelikiellosta. Pelaajien sakot kuitenkin laskutetaan seuroilta, joiden vastuulla on summien periminen pelaajiltaan. Pelikieltosakot määräytyvät pannan pituuden ja bruttopalkan mukaan. Joskin bonuksia ei huomioida.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kommentoi tänään Helsingin Sanomille, että järjestelmällä on "tavallaan oikeutus" muuttaa kurinpitolinjaa kovemmaksi vaikkapa kesken kaudenkin, mutta "kun se rupeaa vaikuttamaan pelaajan sakon määrään, se ei ole oikein, ja siitä pitää neuvotella".

– Sopimuksemme on voimassa kevääseen asti, ja nämä asiat ovat siellä. On arveluttavaa, että työsopimuksen sisältöön on puututtu, Saarela jatkaa Helsingin Sanomissa.

Sopimuksella hän viittaa mitä ilmeisimmin juuri yleissopimukseen, joka päättyy kuluvaan kauteen. Nykyinen yleissopimus solmittiin vuonna 2015.

Nyt tilanne on siis Liigan hallituksen uuden kurinpitolinjauksen kanssa se, että jos tapahtuu päähän kohdistunut taklaus ja siitä langetetaan minimissään viiden ottelun pelikielto, Pelaajayhdistyksen ohjeistusta noudattava pelaaja kärsii pelikiellon, mutta ei maksa siitä seuraavaa sakkoa, jolloin Liigalta tulevan sakon maksajaksi jää pelaajan seura. Se taas tarkoittaa seuralle tuplakustannusta, kun pelaajan palkkakin on maksettava pelikiellosta huolimatta. Liigan hallitus edustaa seuroja, sillä seurat omistavat Liigan.

Liigan hallituksen muodostavat puheenjohtaja Heikki Hiltunen sekä rivijäsenet Lasse Aho, Pekka Ilmivalta, Veli-Pekka Marin, Matti Nurminen, Heikki Penttilä, Mikko Pulkkinen ja Mika Sutinen. Hiltunen on Sportin puheenjohtaja, Aho panimoyhtiö Olvin toimitusjohtaja, Ilmivalta Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja, Marin TPS:n puheenjohtaja, Nurminen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja, Penttilä Tapparan puheenjohtaja, Pulkkinen KooKoon puheenjohtaja ja Sutinen KalPan puheenjohtaja.

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet valtava puheenaihe Liigan ympärillä kuluvan syyskauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös