Uutta: Liiga joutuu luopumaan Jokereita vastaan tehdystä sisäisestä sopimuksesta – Kilpailu- ja kuluttajavirasto puuttui asiaan

LIIGA / Uutinen
Liigassa ei nyt hymyilytä.
Kuva © Topi Lainio

Liiga luopuu Jatkoajan tietojen mukaan sisäisestä sopimuksesta, joka kieltää seuroilta yhteistyön KHL-seura Jokerien kanssa. Ratkaisu johtuu työ- ja elinkeinoministeriön alaisen kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksestä. Liiga-seurat saavat – ainakin virallisesti – tästä eteenpäin pestata pelaajia Jokereista myös kesken kauden sekä pelata harjoitusotteluja Jokerien edustusjoukkuetta vastaan.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutki Liigan sisäistä toimintamallia vuoden 2017 maaliskuusta saakka. Nyt se on tehnyt päätöksen, joka toteaa sisäisen sopimuksen sopimattomaksi. Jatkoajan tietojen mukaan jatkossa jokainen Liiga-seura päättää itse tapauskohtaisesti, ryhtyykö kontaktiin Jokerien kanssa.

Liigan sisäisen sopimuksen keskeiset seikat koskivat pelaajasiirtoja ja harjoitusotteluja. Liiga-seurat eivät saaneet sakkojen uhalla palkata kesken kauden pelaajia, jotka olivat edustaneet kyseisellä kaudella Jokereita. Myös harjoitusottelut Jokerien kanssa olivat sakkojen uhalla kiellettyjä. Kiellot eivät koskeneet muita KHL-seuroja. Jatkossa tällaiset asiat päättää siis kohdallaan yksittäinen Liiga-seura.

Kyse on ollut siitä, rajoittaako Liigan toiminta jääkiekkoilijoiden mahdollisuuksia työskennellä Suomessa ja onko yhteistyötä rajoittavat keskinäinen sopimus kilpailulainsäädännön mukainen.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen perusteli Liigan viime vuonna Ilta-Sanomien haastattelussa Liigan toimintaa liiketoiminnallisena suojautumisena ja kuvaili Jokerien markkina-aseman vääristävän kilpailua. Taustalla on skisma, joka syntyi Liiga-seurojen ja Jokerien välille helsinkiläisten loikattua yllättäen KHL:ään vuonna 2014.

Jokerien karsastaminen on koskenut vain Liigaa. Jokerien juniorijoukkueet ovat koko ajan osallistuneet Suomen jääkiekkoliiton alaisiin sarjoihin. Jokerien farmiseura Kiekko-Vantaa pelaa Mestiksessä.

Muokattu 31.11.2019 kello 9.39: Viimeisessä kappaleessa luki erheellisesti, että Jokerien karsastaminen ei ole koskenut vain Liigaa. Korjattu niin, että on koskenut vain Liigaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle