Uutta: Liiga ei ilmeisesti ole suljettu eikä laiton – Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste oikoo kohulausuntoaan

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Liigaan voi edelleen kävellä sisään.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liiga ei ole periaatteellisella tasolla suljettu, eikä siksi myöskään laiton.

Varatuomari, urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste antoi viime viikolla MTV:lle kohulausunnon siitä, että Liiga olisi nykyisellään suljettuna laiton.

Nyt Rauste hieman oikoo lausuntoaan.

– Minä en ole sanonut, että Liiga on suljettu. Toimittaja on minulle sanonut, että Liiga on suljettu, ja minä olen kommentoinut sitä hänen kertomaansa. Tottahan minä sitten vastasin, kun minulta asiantuntijanäkemystä kysyttiin, Rauste taustoittaa.

– En tiedä, mikä todellisuudessa on tilanne Liigassa. Onko heillä jotkut kriteerit, jotka täyttämällä sinne voi päästä? Jos niin on, silloinhan se ei ole suljettu, Rauste jatkaa.

Raustetta MTV:n artikkeliin haastatelleella toimittajalla Timo Innasella on poikkeava näkemys alkuperäisen haastattelun taustoihin.

– Rauste on koko ajan tiennyt, mistä puhuu. Kukaan ei ole häntä höynäyttänyt. Kyllä urheiluoikeuden asiantuntija perehtyy asioihin ennen kuin puhuu julkisesti. Ja siten tietää, mistä puhuu, Innanen vakuuttaa ja jatkaa:

– Tuore lausunto on häneltä valetta.

– Liigan on koko ajan nähty olevan suljettu.

On selvää, että Liiga on tällä hetkellä kaikenlaisen realismin tasolla suljettu sarja. Kun Sport, KooKoo ja Jukurit nousivat aiemmin tällä vuosikymmenellä pääsarjaan, karsintaotteluja ei järjestetty, mutta nousu oli mahdollinen haku- ja arviointimenettelyn kautta. Nyt realistisia tarjokkaita ei ole. Mutta Rausteen puhuessa laittomuudesta, hän ei viittaa realismiin tai epärealismiin eikä muutenkaan todennäköisyyksiin, vaan sarjanousujen konkreettiseen mahdollisuuteen tai mahdottomuuteen.

Sportin, KooKoon ja Jukurien sarjanousun jälkeen tilannetta on muuttanut merkittävästi Liigan ja Suomen jääkiekkoliiton vuosi sitten solmima toistaiseksi voimassa oleva uusi yhteistyösopimus. Sopimuksesta tiedottaessaan osapuolet eivät julkistaneet sarjanousun mahdollisuudesta sovittuja seikkoja tarkasti. Tiedotteessa sanotaan: "sopimuksessa linjataan, että Liigan joukkuemäärä pysyy sopimuksen ollessa voimassa lähtökohtaisesti ennallaan. Karsintoja ei järjestetä eikä Liigasta voi näin ollen sopimusaikana pudota". Sana "lähtökohtaisesti" on olennainen. Ei ehdoitta, vaan lähtökohtaisesti.

Uudessa yhteistyösopimuksessa on kumpaakin sopijapuolta koskeva kuuden kuukauden mittainen irtisanomisaika.

Jääkiekkoliiton entinen ja nykyinen puheenjohtaja Kalervo Kummola ja Harri Nummela kommentoivat viikonloppuna MTV:lle, että Liiga ei ole suljettu. Kumpikin sanoi, että Liigaan voi edelleenkin nousta tietyt hakukriteerit täyttämällä. Mestis on Jääkiekkoliiton alainen sarja, Jääkiekkoliiton on määrä ajaa Mestis-seurojen etua ja Jääkiekkoliitto on Liigan vastinpari kahden kotimaista jääkiekkoa hallinnoivan tahon yhteiselossa.

– Minusta tässä paljastuu viestinnällinen epäonnistuminen. On Mestis-seuroja, joiden päättäjät puhuvat julkisesti Liigan olevan suljettu. Ja nyt on puolestaan sanottu, että sarja ei ole suljettu. Että on vain kriteerit, jotka tulee täyttää. Nimenomaan Mestis-seuroillehan niiden kriteerien tulisi olla kirkkaan selvät, Rauste sanoo.

– Jos asia on niin, että esimerkiksi Ketterä tai SaPKo voi lähettää Liigalle hakemuksen, jonka perusteella arvioidaan, täyttävätkö ne nousukriteerit, ja jos täyttävät, sarjanousu toteutuu, sitten Liiga ei ole suljettu. Jos tässä on epäselvyyttä, se on Liigan vastuu.

Rauste vetosi viime viikon kohulausunnossaan Kilpailuviraston päätökseen vuodelta 1995. Miesten koripallon suomalainen pääsarja oli tuolloin suljettu, mutta virasto totesi, että suljettu sarja on Suomessa lähtökohtaisesti kilpailulain vastainen. Koripallon pääsarjan ja Liigan eroavat toisistaan siinä, että Liiga ei ole lajiliiton alainen toimija, vaan erillinen osakeyhtiö.

– Organisointitavalla ei ole merkitystä. Olennaista ei ole se, ovatko kaikki yrittäjät saman organisaation alla, vaan se, että kun yhdellä palvelulla on alan sisällä määräävä markkina-asema, sen palvelun on oltava lähtökohtaisesti mahdollinen kaikille alan yrittäjille, Rauste kommentoi.

Myöskään se ei tekisi suljetusta Liigasta Rausteen mukaan laillista, että Liigan kanssa kilpailevia kotimaisia jääkiekkosarjoja hallinnoiva liitto on suostunut sulkemiseen yhteistyösopimuksella.

– Kilpailurajotuslaki on pakottava lainsäädäntö. Siksi Liigan ja liiton välinen yhteisymmärrys tästä asiasta ei ole merkityksellinen.

Toki Mestis voisi periaatteessa nousta suosiossa Liigan tasaväkiseksi kilpailijaksi ja miksei ohikin, mutta sekään ei Rausteen mukaan ole tässä hetkessä olennaista.

– Voihan Mestis nousta. Tai voi tulla esimerkiksi joku rikas venäläinen, joka perustaa Liigalle kilpailijalle, joka nousee suuremmaksi ja suositummaksi. Mutta määräävää markkina-asemaa arvioidaan aina kulloisellakin hetkellä. Eikä tässä hetkessä ole kysymystäkään, etteikö Liiga olisi muihin suomalaisiin jääkiekkosarjoihin verrattuna määräävässä markkina-asemassa.

Alkuperäinen kohukommentti laittomuudesta pohjautui juuri ajatukseen määräävän markkina-aseman kartellimaisesta väärinkäytöstä.

Jotta Kilpailu- ja kuluttajavirasto lähtisi tutkimaan Liigan sulkeutuneisuuden oikeutusta, tutkintapyynnön tulisi lähteä asiakokijalta eli pääsarjaan haluavalta Mestis-seuralta.

Muokattu 13.11.2019 kello 12.07: Lisätty Timo Innasen sitaatit hänen pyynnöstään.

» Lähetä palautetta toimitukselle