Uutta: IIHF perusteli MM-finaalin tuomarien kohupäätöstä Suomen liitolle – Protestia ei voi tehdä

MAAJOUKKUE / Uutinen
IIHF:n toimintaa johti MM-finaalissa järjestön puheenjohtaja René Fasel.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Suomen jääkiekkoliiton raskas kalusto puheenjohtaja Harri Nummela ja toimitusjohtaja Matti Nurminen selvittivät tänäisen naisten jääkiekon MM-finaalin jälkeen jatkoajalla sattunutta kohutilannetta. Suomi teki maalin, jolla se olisi voittanut historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden, mutta osuma hylättiin pitkän videotarkastelun jälkeen.

Nummela sekä Nurminen selvittivät ottelun jälkeen perusteita ratkaisulle ja selittivät sen jälkeen asiaa toimittajille.

– Käytännössä jäällä olleet tuomarit ja videotuomarit näki tilanteen eri tavalla. Eli jäällä olleet tuomarit näkivät, että maalivahti olisi kampittanut meidän pelaajamme, ja olivat antamassa hänelle jäähyä ja hyväksymässä maalin. Mutta sen jälkeen, kun se menee videotarkastukseen, valta siirtyy videotuomareille. Ja videotuomarit näkivät, että siinä on maalivahdinhäirintä ja hylkäsivät maalin, toimitusjohtaja Nurminen kertoi.

Nummela puolestaan totesi, että kaikki maalit menevät videotarkastukseen. Hän tarkoitti ilmeisesti naisten MM-turnauksen kaikkia jatkoaikamaaleja. Se tarkoittaisi, että kaikki jatkoaikamaalit ratkaisee lopulta videotuomari. Moinen olisi ristiriidassa jääkiekon sääntöjen kanssa, sillä peruslähtökohta on, että jäällä olevilla päätuomareilla on aina viimeinen sana.

Nurminen kertoi, että kaksikko oli pakeilla usean Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n edustajan kanssa.

– Videotuomareita on useita. Yksi on päävideomaalituomari, jolla vastuu varmaankin lepää. Mutta videotuomareita on siellä kolme.

Yhdysvaltojen maalivahti Alex Rigsbylle tuomittiin hylättyyn maaliin johtaneesta tilanteesta kahden minuutin rangaistus kampituksesta, mikä on ristiriidassa maalin hylkäämisen kanssa. Nurmisella oli kaksiminuuttiseen selkeä selitys.

– Maalivahdin jäähy oli jäällä olleiden tuomarien virhe.

Sekin oli epäselvää, miksi Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen näytti voivan haastaa videotuomarin päätöksen, vaikka hän oli käyttänyt aikalisänsä jo varsinaisella peliajalla. Aikalisä pitää yleensä jääkiekossa olla käyttämättä, jotta voi haastaa tuomaripäätöksen.

– En tunne sataprosenttisesti IIHF:n sääntöjä – niissä on niin monta sataa sivua – mutta käsittääkseni kun varsinainen peliaika vaihtuu jatkoajaksi, joukkueilla on jälleen käytettävissään sekä aikalisä että valmentajanhaasto, Nurminen sanoi.

Päävalmentaja Mustonen ehti ottelun päätyttyä spekuloimaan Ylen televisiolähetyksessä protestin mahdollisuudesta.

– Mitään protestimahdollisuutta tällaisessa tilanteessa Kansainvälisen jääkiekkoliiton säännöt ei tunne, Nummela totesi.

Yhdysvallat voitti maailmanmestaruuden voittomaalikilpailun jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle