Uusi käänne Blackhawksiin liittyvissä seksirikossyytteissä: Seurajohto tiesi videovalmentajan väitetyistä hyväksikäyttötapauksista, mutta ei ilmoittanut poliisille

NHL / Uutinen
GM Stan Bowmanin väitetään sivuuttaneen seuran videovalmentajaa koskeneet syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Kuva © Getty Images

Chicago Blackhawksin seurajohdon väitetään jättäneen ilmoittamatta poliisille, kun kaksi joukkueen pelaajaa raportoi vuoden 2010 pudotuspelien aikana, että seuran videovalmentaja Brad Aldrich oli käyttänyt heitä seksuaalisesti hyväkseen.

Toukokuussa 2010 Blackhawksin silloinen taitovalmentaja Paul Vincent kertoi eteenpäin puheenjohtaja John McDonoughille, jääkiekkotoiminnan varapuheenjohtaja Al MacIsaacille, GM Stan Bowmanille ja urheilupsykologi James Garylle, mitä pelaajat olivat kertoneet hänelle hyväksikäytöstä ja pyysi seurajohtoa olemaan yhteydessä Chicagon poliisin seksirikosyksikköön.

Tapauksen läheisesti tunteva TSN:n tietolähde kertoo lisäksi, että seurajohtajat kieltäytyivät ehdotuksesta. Tietolähteen mukaan pelaajat ottivat yhteyttä valmentaja Vincentiin, joka oli aiemmin työskennellyt poliisina, ja väitetysti kertoivat Aldrichin erillisillä kerroilla juottaneen heidät humalaan asunnossaan, katsoneen pornoa ja yrittäneen suorittaa suuseksiä.

Tietolähteen mukaan kuultuaan pelaajien kertomukset Vincent otti yhteyttä seuran urheilupsykologi Garyyn ja pyysi tältä jatkotoimenpiteitä kyseisille pelaajille. Syytteen mukaan Gary uskotteli ainakin yhdelle entiselle Blackhawks-pelaajalle, että seksuaalinen hyväksikäyttö oli hänen syytään.

Aiemmin mainittu Blackhawks-johdon tapaaminen pidettiin tietolähteen mukaan päivä sen jälkeen, kun pelaajat olivat kertoneet tarinansa Vincentille. Väitetysti Vincent pyysi seurajohtajia ilmoittamaan poliisille ja vetosi heihin sanoen "Mitä tekisitte, jos näin olisi tapahtunut teidän pojallenne?". Tietolähteen mukaan Vincentin pyyntö evättiin.

Keneenkään edellä mainituista Blackhawksin seurajohtajista ei viitattu nimellä toukokuussa nostetussa syytteessä. Syytteen nostanut entinen Blackhawksin pelaaja väittää seuran sivuuttaneen Aldrichin väitetyt hyväksikäyttötilanteet, jotka kohdistuivat kantajan lisäksi tämän seurakaveriin.

TSN:llä on tiedossa pelaajien henkilöllisyydet, mutta se ei käytäntönsä mukaisesti julkaise väitettyjen seksirikosten uhrien nimiä ilman näiden hyväksyntää.

Kantaja väittää Aldrichin myös lähettäneen hänelle sopimattomia tekstiviestejä ja uhanneen häntä fyysisesti, taloudellisesti ja henkisesti, jos hän ei suostuisi seksuaaliseen kanssakäymiseen. Lisäksi Aldrichin väitetään käyttäneen asunnossaan seksuaalisesti hyväksi sekä kantajaa että tämän joukkuekaveria kauden 2009–10 aikana.

Blackhawksin juristin John Stiglichin mukaan syyte pitäisi hylätä, koska Illinois'n lakien mukaan aikuisen asianomistajan pitäisi nostaa kanne seksuaalirikoksesta 300 päivän kuluessa väitetystä tapahtumasta tai muistikuvien palautumisesta, jos henkilö on tukahduttanut ne.

− Pelaajan näkökulmasta jopa videovalmentajalla on potentiaalisesti valtaa vaikuttaa pelaajan peliaikaan, sanoi Brenley Shapiro, torontolaislähtöinen henkisen suorituskyvyn asiantuntija, joka työskentelee NHL:ssä Arizona Coyotesissa ja OHL:ssä Peterborough Petesissä.

− Pelaaja ei tiedä, kuinka paljon videovalmentaja puhuu päävalmentajan kanssa ja millainen rooli videovalmentajalla on joukkueessa. Urheilijat on opetettu jo nuorella iällä kunnioittamaan valmentajiaan. Urheilukontekstissa hyväksikäyttäjä valitsee uhrinsa tarkasti: uhri on usein haavoittuvassa asemassa ja luottamussuhteessa hyväksikäyttäjään.

Kevään 2010 Stanley Cupin jälkeen Aldrich lähti Blackhawksista. Virallisesti syyksi kerrottiin muiden työtilaisuuksien tavoittelu. Aldrich siirtyi yliopistokiekkoiluun, ja vuonna 2013 häntä syytettiin alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalisesta käytöksestä.

Vuonna 2014 Aldrich tuomittiin yhdeksän kuukauden vankeuteen, jota seurasi viiden vuoden koeaika, joka päättyi vuonna 2019. Oikeuden dokumenttien mukaan Aldrich on nyt rekisteröitynyt seksuaalirikollinen Michiganissa.

Muutama viikko entisen Blackhawks-pelaajan nostaman syytteen jälkeen seuraa vastaan tehtiin toinenkin kanne, jossa asianomistaja väittää seuran antaneen Aldrichille hyvät suositukset, mikä kantajan mukaan antoi Aldrichille mahdollisuuden käyttää häntä seksuaalisesti hyväksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Blackhawks-skandaali

Jääkiekkomaailmaa ravistuttanut Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaali on johtanut syytteisiin, eroamisiin ja Stanley Cup -pokaalin muokkaamiseen. Entisen videovalmentaja Brad Aldrichin toimista tiesivät monet organisaation sisällä, mutta asiasta vaiettiin ja uhrina esiin tullut Kyle Beach jäi ilman tukea.

Uutinen
Useita henkilöitä hyväksikäyttäneen Brad Aldrichin nimi on poistettu Stanley Cupista
3.11.2021 21:58
Chicago Blackhawksin entisen videovalmentajan Brad Aldrichin nimi on ruksittu pois Stanley Cupista.
Artikkeli
Näin Blackhawksin ahdisteluskandaali on edennyt – monta kuukautta kehittynyt saaga kulminoitui kyyneliin ja irtisanoutumisiin
3.11.2021 16:18
Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaali on ylittänyt uutiskynnyksen useamman kerran kuluneiden kuukausien aikana. Jatkoaika kokosi kattavan uutisseurantansa asian tiimoilta yhteen.
Kolumni
Gary Bettmanin on aika siirtyä eläkkeelle – sen osoittaa ahdisteluskandaalin kömpelö käsittely
3.11.2021 7:00
Ahdisteluskandaalin uhreista piittaamaton kommentointi asettaa Gary Bettmanin tulevaisuuden NHL:n ylimpänä johtajana kysymysmerkkien alle.

Lue myös