Uudet Liigaan nousemisen ehdot pakottavat joukkueet reagoimaan jo nyt – kuinka käy SaiPan?

LIIGA / Uutinen
Katseet kiinnittyvät Lappeenrantaan ja SaiPaan.
Kuva © Topi Lainio
Liiga-karsinnat palaavat keväällä 2025. Ensi kauden pelaajasopimuksia solmitaan jo kuluvana syksynä. Se pakottaa joukkueet rakentamaan joukkueensa jo nyt putoamiskarsinnat silmällä pitäen.

Karsinnat palaavat sarjaan jo reilun puolentoista vuoden päästä. Muun muassa pelaajasopimusten muotoa tullaan tarkastelemaan, jotta tiedetään, miten mahdollinen sarjatason vaihtuminen kesken sopimuskauden vaikuttaa sopimuksen perusrakenteeseen.

Liigassa seuraavan kauden sopimuksia aletaan sopia jo edeltävän kauden syksynä. Eli sopimuksia Liiga-kaudelle, jolloin pelataan ensimmäiset karsinnat, solmitaan jo nyt.

Tämä pakottaa seurat rakentamaan joukkueensa putoamiskarsinnat silmällä pitäen. Katseet kohdistuvat etenkin SaiPaan, jolla on ollut suuria taloudellisia haasteita ja joka joutuu aiempaa haastavampaan tilanteeseen joukkuerakennuksen suhteen.

Vielä ei ole päätetty, tarjotaanko Liigasta putoavalle seuralle minkäänlaista tukipakettia.

Uudet nousuehdot

Keväästä 2024 eteenpäin Liigan lisenssiehtoihin lisätään Liigaan nousemisen edellytykseksi Mestiksen voitto kyseisellä kaudella Liiga-karsintojen voittamisen lisäksi.

Karsinnat Liigan ja Mestiksen välille palaavat keväällä 2025. Liigan viimeiseksi jäänyt ja Mestiksen voittanut joukkue pelaavat keskenään karsintasarjan, jonka ottelumäärää tai muita käytänteitä ei ole vielä päätetty.

Nousuehtoina tulevat siis olemaan Mestis-mestaruus, karsintasarjan voitto sekä taloudellisesti kestävä tilanne.

Tarkemmasta pelijärjestelmästä käydään tulevaisuudessa tarkempaa keskustelua Jääkiekkoliiton kanssa. Mestis on liiton alainen sarja.

Ensi kaudelle nouseminen on mahdollista vielä voimassa olevien ehtojen ja sääntöjen mukaisesti, eli ilman urheilullista karsintasarjaa. Vahvimpana ehdokkaana nousijaksi on hallitseva Mestis-mestari Kiekko-Espoo.

Puheenjohtaja Heikki Hiltusen mukaan lisenssiehdoissa on pykälä, jonka mukaan nousevan organisaation talouden on oltava kestävällä pohjalla. Kiekko-Espoon taloudellinen tilanne on yhtiön tilinpäätöksen mukaan ollut jo vuosia tappiollinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle