Uhkailua ja herjaavaa puhetta: Blackhawksin entistä videovalmentajaa vastaan esitetty uusia todistajalausuntoja

NHL / Uutinen
Chicago Blackhawks on vakavien syytösten kohteena. Kuvituskuva.
Kuva © Getty Images

Entinen Chicago Blackhawksin pelaaja kertoo uudessa oikeudelle jätetyssä lausunnossa, että silloinen videovalmentaja Brad Aldrichin houkutteli hänet asuntoonsa toukokuussa 2010 lupauksella, että he katsoisivat yhdessä otteluvideota.

Lausunnon mukaan pelaajan tultua Aldrichin asuntoon valmentaja käynnisti pornovideon, alkoi masturboida ja uhkasi pelaajaa baseball-mailalla. Lausunnossa mainitaan myös Aldrichin ejakuloineen pelaajan päälle tämän ollessa ”lamaantuneena kauhusta”.

Uudet yksityiskohdat väitetystä rikoksesta sisältävät dokumentit luovutettiin oikeudelle torstaina 22.7. Chicagossa. Lausunnot liittyvät kahteen Blackhawks-organisaatiota vastaan nostettuun kanteeseen.

Entinen Blackhawks-pelaaja väittää omassa kanteessaan, että Aldrich on käyttänyt häntä ja hänen seurakaveriaan seksuaalisesti hyväksi. Pelaaja väittää myös, että kerrottuaan tapahtuneesta seuran urheilupsykologille James Garylle tämä sysäsi syyn tapahtumista pelaajalle.

Toisessa Blackhawksia vastaan nostetussa kanteessa entinen michiganilainen lukiokiekkoilija väittää Blackhawksin antaneen Aldrichista positiivisen suosituksen, mikä mahdollisti tälle valmennustyön lukiossa Houghtonissa.

Tällöin Aldrich käytti seksuaalisesti hyväksi teini-ikäistä pelaajaa ja sai yhdeksän kuukauden vankilatuomion sekä 60 kuukauden koeajan, joka päättyi helmikuussa 2019.

Aldrich on työskennellyt videovalmentajana myös Yhdysvaltain maajoukkueessa Vancouverin olympialaisissa 2010.
Kuva © Getty Images

Uudet kantajien oikeudelle luovuttamat lausunnot tarjoavat lisää yksityiskohtia sekä väitetyistä teoista että seurauksista entisen Blackhawks-pelaajan kerrottua seuran johdolle tapahtumista. Esimerkiksi entisen Blackhawks-pelaajan lähdettyä Aldrichin asunnosta hän kertoo valmentajan lähettäneen ahdistelevia tekstiviestejä.

Lausunnossa sanotaan Aldrichin uhanneen tuhota kantajan jääkiekkouran, jos tämä ei pysyisi vaiti ahdistelusta. Seuraavat yhdeksän vuotta kantaja vältteli ja tukahdutti hyväksikäyttöön liittyviä muistoja, kunnes sai tietää, että Aldrich oli tuomittu 17-vuotiaan pojan raiskauksesta. Vasta tässä vaiheessa kantaja alkoi pohtia omaa rikoksen uhriksi joutumistaan ja sitä, kuinka se oli vaikuttanut hänen elämäänsä.

Lausunnossa sanotaan, että urheilupsykologi Garyn torjuttua ex-pelaajan väitteet ahdistelusta hän keskusteli tilanteesta seuraavaksi seuran taitovalmentajan Paul Vincentin kanssa.

Vincent on kertonut Blackhawksin silloisen johdon – puheenjohtaja John McDonoughin, GM Stan Bowmanin, jääkiekkotoimintojen varapuheenjohtajan Al MacIsaacin ja urheilupsykologi Garyn – torjuneen Vincentin pyynnön ilmoittaa poliisille väitetystä seksuaalisestä hyväksikäytöstä.

Ilmoitettuaan ahdistelusta seurajohdolle entinen Blackhawks-pelaaja kertoo joutuneensa joukkuekavereidensa maalitauluksi.

Aldrichin suorittamaa seksuaalista hyväksikäyttöä seuranneina vuosina kantaja on joutunut muiden pelaajien nöyryyttävän ja pilkallisen puheen kohteeksi valmentajien läsnä ollessa, oikeuden dokumenteissa mainitaan. Blackhawks salli pelaajiensa toistuvasti häiriköidä kantajaa esimerkiksi kutsumalla ”hintiksi” tai kysymällä ”onko vaikea keskittyä, kun tekisi mieli ottaa suihin?”.

GM Bowman kieltäytyi keskustelemasta syytöksistä lehdistötilaisuudessa torstaina.

– Ei olisi minulta oikein kommentoida asiaa tällä hetkellä. Meidän on annettava prosessin toteuttaa itsensä.

Winnipeg Jetsin GM Kevin Cheveldayoff, joka oli Blackhawksin apulais-GM 2009–10 kaudella, kertoi lehdistötiedotteessa tekevänsä yhteistyötä chicagolaisen lakifirman Jenner & Blockin itsenäisen tutkinnan kanssa.

– Minulla ei ollut tietoa mistään syytöksistä Aldrichia kohtaan, kunnes minulta kysyttiin Aldrichin työsuhteen päättymisestä, Cheveldayoff kirjoitti tiedotteessaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös