Tyttöjen MM-raportti: Tšekki kiri ohi Sveitsin, Suomen tuleva vastustaja Yhdysvallat päihitti Ruotsin − "Heillä on fyysinen joukkue Ruotsin tavoin, ehkä vähän kookkaampi"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi tarjosi Yhdysvalloille fyysisen vastuksen.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Alle 18-vuotiaiden MM-jäillä aloitettiin sunnuntaina viikon mittainen seikkailu kohti maailmanmestaruutta. Ennakkosuosikit pitivät pintansa, vaikka joillain voiton kaapiminen teki tiukkaakin. Tyttöleijonien maanantain vastustaja Yhdysvallat otti voiton turnausemännästä.

Tyttöjen MM-kisat alkoivat Ruotsin Östersundissa sunnuntaina. Suomi kohtaa iltaottelussa Kanadan. Kolmessa muussa kamppailussa kohtasivat Tšekki ja Sveitsi, Slovakia ja Japani sekä Yhdysvallat ja Ruotsi. Otteluissa nähtiin paljon maaleja ja ennakkoon vahvat joukkueet osoittivat kykynsä.

Tšekki−Sveitsi 3−2

Suomeakin MM-kisoihin valmistavassa ottelussa kurittanut Tšekki oli yllättävän pahasti jaloissa Sveitsiä vastaan ottelun alussa. Alppimaa karkasi kahden maalin johtoon ja Tšekki keskittyi pääasiassa jäähyilyyn. TPS:ssä pelaavalla Eliška Hotoválla oli huippupaikka tuoda joukkueensa tulostaululle, mutta veto ei löytänyt verkkoon.

Toisessa erässä Tšekki otti kiekollisen pelin hallintaansa ja painoi kiekon alituiseen kohti Talina Bendererin vartioimaa sveitsiläismaalia. Tolppaa lähemmäs he eivät kuitenkaan päässeet.

Sveitsin kapteeni Elena Gaberell vei joukkueensa kahden maalin johtoon.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Kolmannessa erässä Tšekin rynnistys toi tulosta ja joukkue kiskoi kolme maalia Sveitsin verkkoon. Voittomaali syntyi Zikmunda Mazancován lavasta vain puolitoista minuuttia ennen loppua.

− Aloitimme tosi hyvin ja ensimmäiset vaihtomme olivat mainiota. Yhteishenkemme oli kunnossa. Vastustaja antoi paljon painetta, tiesimme sen jo ennen peliä. Tunnelmamme vähän latistui takaiskujen myötä. Reilu minuutti ei riittänyt enää tasoitukseen.

− Tämä oli kova peli. Huomenna on uusi päivä ja uusi peli sekä uusi vastustaja. Otamme päivän kerrallaan. Harjoittelemme huomenna aamulla hyvällä energialla ja olemme sen jälkeen valmiita seuraavaan matsiin Sveitsin kapteeni Elena Gaberell sanoi ottelun jälkeen.

Slovakia−Japani 6−3

Ottelu oli siirtymässä ensimmäiselle erätauolle tasanumeroissa 1−1, mutta Lenka Karoskova vei Slovakian johtoon kolme sekuntia ennen summerin pärähdystä. Vartin huilin jälkeen Japanin verkko soi heti uudelleen, kun Zuzana Dobiasova iski lukemiksi 3−1.

Nagomi Murakami ilmensi japanilaisten sitkeyttä kavennusmaalissa ja toi joukkueen otteluun mukaan. Kummankaan joukkueen maalivahdilla ei ollut suurta määrää torjuntatöitä pelin alkupuolella.

Slovakian kapteeni Zuzana Dobiasova pöllytti maaliverkkoja urakalla.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Japani teki parhaansa kolmannessa erässä, mutta kapteeni Dobiasovan pelin toisella ja kolmannella maalilla Slovakia vankisti johtoaan ja onnistui myös pitämään sen. Slovakian ensimmäisen maalin tehnyt Nela Lopusanova teki rangaistuslaukauksesta myös joukkueensa viimeisen maalin. Ennen sitä Komomo Ito oli osunut Japanille.

Yhdysvallat−Ruotsi 6−3

Yhdysvallat oli otteluun, kuten Kanadan ohellakoko turnaukseenkin, kirkas ennakkosuosikki. Amerikkalaiset pystyivätkin pelaamaan pätevää kiekollista peliä alusta lähtien ja pakottivat Ruotsin toimimaan taitojensa ylärajoilla. Yhdysvallat meni johtoon, mutta Emma Rehnin tasoitus vastahyökkäyksestä villitsi liki täyden Östersund Arenan.

Ruotsi pysyi ihailtavasti Yhdysvaltojen kintereillä, eikä suostunut toisessakaan erässä päästämään vastustajaa karkuun. Pyristelystään huolimatta Ruotsi joutui lähtemään 2−3-takamatkalta päätöserään, sillä Peyton Compton vei Yhdysvallat kolmannen kerran ottelussa johtoon.

Peyton Compton luottaa joukkueensa iskukykyyyn maanantain Suomi-ottelussa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Yhdysvallat mätti päätöserässä vielä kolme osumaa ja Ruotsilta osui vain Linnea Natt och Dag, joten yksi turnauksen ennakkosuosikeista aloitti turnauksensa vakuuttavalla voitolla. Kolmannen osuman tehnyt Compton osasi odottaa Ruotsilta kovaa vastarintaa. Ruotsin pääsarja SDHL:ssä saa nykyään taklata.

− Pelasimme upeasti! Ruotsi on aina ollut hyvä joukkue ja he voittivat meidät edellisessä. He halusivat toistaa tuon tempun. Tulimme peliin vähän nopeammalla tempolla ja fyysisemmällä ilmeellä, koska osasimme odottaa heiltä samaa.

Yhdysvallat kohtaa maanantaina iltapäiväottelussa kello 17 Suomen.

− Olen ollut lätkän takia Suomessa aiemmin pari vuotta sitten yhdessä turnauksessa Helsingissä. Suomella on hyvä joukkue ja maassa pelataan hyvää jääkiekkoa. Heillä on fyysinen joukkue Ruotsin tavoin, ehkä vähän kookkaampi. Jos pelaamme parasta peliämme, siitä tulee hyvä ottelu, Compton pohti.

» Lähetä palautetta toimitukselle