Tuore selvitys: HIFK:n ja Kärppien kassa pullistelee euroja – JYPin tilanne kaikista kriittisin

LIIGA / Uutinen
HIFK:lla ja Kärpillä on rahaa mitä tuhlata.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Konsultointiyritys Ernst & Young teki suuren selvityksen Liigan taloudellisesta tilanteesta. Oman pääoman sekä kassatilanteen perusteella seurat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa.

Liigaseuroista selvästi rikkaimmat ovat HIFK ja Kärpät. Molemmat seurat löytyvät Liigan kärjestä katsottaessa oman pääoman määrää, omavaraisuusastetta sekä kassatilannetta. JYP löytyy häntäpäästä kaikissa näissä vertailuluvuissa.

Oma pääoma kertoo yrityksen vakavaraisuudesta ja Kärpät on Liigan kärki omalla pääomalla mitattuna. Oululaisseura on kerryttänyt omaa pääomaa 6,8 miljoonaa euroa. Kärppien oma pääoma on muodostunut useasta peräkkäisestä positiivisesta taloudellisesta tuloksesta. Voittovarat ovat kerryttäneet peräti 6,1 miljoonaa euroa. HIFK:lla on Liigan toiseksi suurin oma pääoma, 6,2 miljoonaa euroa. HIFK:n oma pääoma muodostuu 3,5 miljoonan euron sijoitetun vapaan pääoman rahoituksesta sekä 2,6 miljoonan euron aikaisempien kausien voittovaroista. Yli miljoonan euron oma pääoma löytyy myös HPK:lta, Ilvekseltä, KalPalta, Lukolta, Pelicansilta, Tapparalta sekä TPS:ltä.

Heikoin oman pääoman tilanne on JYPillä, jonka lukema painui viime kauden merkittävän taloudellisen tappion jälkeen negatiiviseksi 1,2 miljoonan euron verran. JYP oli Liigan ainoa seura, jonka oma pääoma oli miinuksella. Jos JYPin omaan pääomaan laskettaisiin tilinpäätöksessä erillään olevat pääomalainat, olisi myös jyväskyläläisseura oman pääoman osalta plussalla. Toiseksi heikoin oma pääoma löytyy Sportilta, jonka lukema on vain 67 000 euroa plussan puolella.

Omavaraisuusaste kertoo yrityksen valmiudesta mahdollisia tappioita vastaan. Erinomaisen omavaraisuusasteen rajana pidetään yli 50% lukemaa. HIFK on omavaraisuusasteella Liigan ykkönen, 76%. Yli 50% omavaraisuusasteeseen pääsevät myös Ilves, KalPa, Kärpät, SaiPa, Tappara sekä TPS. Heikoimmat omavaraisuusasteet löytyvät tässäkin kategoriassa JYPiltä sekä Sportilta.

Seurojen kassatilanne kertoo varojen määrän tilinpäätöshetkellä 30.4. Rauman Lukon osalta tilinpäätöshetki on 31.12. muista poikkeavan tilikauden takia. HIFK ja Kärpät olivat myös kassatilanteen osalta Liigan kärjessä. HIFK:lla oli kassassaan huhtikuun lopussa 3 miljoonaa euroa ja Kärpillä 4,6 miljoonaa euroa. Yli miljoonan kassa löytyi myös Tapparalta sekä TPS:ltä. Lukko ja SaiPa löytyivät seuraavilta sijoilta yli puolen miljoonan euron kassoillaan. Tiukin kassatilanne oli nelikolla JYP, KooKoo, Sport ja Pelicans, joiden kassoista löytyi vain muutamia kymmeniä tuhansia euroja. JYPin kassa oli pienin 9000 euron lukemalla.

Koko EY:n tekemä selvitys Liiga-seurojen taloudesta on luettavissa täältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle