The Athletic: Tuore raportti tyrmää Blackhawksiin kohdistuneen syytteen seksuaalirikoksista syytetylle Brad Aldrichille annetuista työsuosituksista

NHL / Uutinen
GM Stan Bowmanin johtama organisaatio on ollut syytösten kohteena.
Kuva © Getty Images
Videovalmentaja Brad Aldrichia syytetään Chicago Blackhawksissa kahteen pelaajaan kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja itse seuraa positiivisten suositusten antamisesta. Tuoreen raportin mukaan Aldrich ei toimittanut suosituksia hakiessaan töihin Miamin yliopistoon.

Verkkomedia The Athletic uutisoi tuoreesta raportista liittyen Chicago Blackhawksiin ja seuran entiseen videovalmentajaan Brad Aldrichiin kohdistuneisiin syytöksiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ohiolaisen Miamin yliopiston toimittamassa itsenäisessä tutkinnassa todettiin, että koulun johto reagoi asianmukaisesti kahteen uskottavaan syytökseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jotka kohdistuivat Aldrichiin tämän työskennellessä Miamin kiekkotoimintojen johtajana heinä–marraskuussa 2012.

Ensimmäinen väitetty seksuaalinen hyväksikäyttötapaus oli kiitospäivän tauolla vuonna 2012, ja siihen liittyi harjoittelijana kiekkoleireillä toiminut nuori, joka ei ollut yliopiston opiskelija. Kun yliopisto tiedotti tutkivansa väitetyn uhrin tekemää ilmoitusta, Aldrich irtisanoutui viikon sisällä.

Myös toinen väitetty seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtui sinä aikana, kun Aldrich työskenteli Miamin yliopistossa – tapauksesta kuitenkin ilmoitettiin vasta vuonna 2018.

Miamin yliopisto palkkasi Aldrichin valmentaja Enrico Blasin suosituksesta – työkokemus ja tietämys sekä jääkiekosta että videoteknologiasta olivat Blasin perusteet. Ennen Miamia Aldrich työskenteli Notre Damen yliopistossa, mutta Miamin valmentajalla ei ollut varmaa tietoa, miksi Aldrich oli vaihtanut työpaikkaa.

Aldrich on työskennellyt Blackhawksin lisäksi myös Yhdysvaltain maajoukkueessa.
Kuva © Getty Images

Lakitoimisto Barnes & Thornburgin raportissa mainitaan myös, että Aldrich ei toimittanut mitään suosituksia aiemmilta työnantajilta – mukaan lukien Blackhawksilta – hakiessaan työpaikkaa kesäkuussa 2012.

Toisessa Blackhawksia koskevassa oikeusjutussa liittyen Aldrichin toimintaan väitetään, että seura toimitti positiivisia suosituksia Aldrichista valmentajana tuleville työnantajille – vaikka Blackhawks-johdon tiedossa oli kaksi seuran pelaajien ilmoittamaa syytöstä seksuaalisesta hyväksikäytöstä Aldrichia kohtaan.

Toisen syytteen takana on entinen Houghtonin lukiopelaaja, jota Aldrich käytti seksuaalisesti hyväkseen vuonna 2013 toimiessaan vapaaehtoisvalmentajana Houghtonissa. Aldrich tuomittiin alaikäisen raiskauksesta yhdeksän kuukauden vankeuteen.

Raportti mainitsee myös, että jos Miamin yliopistolla olisi ollut tiedossa tiettyjä asioita syytöksiin liittyen, seura olisi voinut tehdä aiemman tutkintansa eri tavalla. Esimerkkeinä mainitaan Aldrichin läheiset suhteet kiekkojoukkueen tulokkaisiin ja hänen julkitulonsa homoseksuaalina pelaajien läsnä ollessa, joka toteutui myöhemmin samalla kaavalla myös Houghtonissa.

Yksi raportin löydös oli, että Miamin yliopistolla oli rajalliset mahdollisuudet saattaa myöhempien työnantajien tietoon Aldrichiin kohdistuneet syytökset, koska rikosilmoituksia ei ollut tehty eikä keskeneräisistä seksuaalirikossyytteistä ole kansallista rekisteriä.

» Lähetä palautetta toimitukselle