Oletko ihmetellyt Telian ottelukoosteita Liigasta? – Niitä tekee automaatti

LIIGA / Uutinen
Telian Liiga-koosteet ovat ihmetyttäneet monia alkukauden aikana.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Liigan tuoreen mediayhteistyökumppanin Telian ottelukoosteet ovat alkukauden aikana herättäneet paljon mielipahaa jääkiekonseuraajissa. Keskustelu on ollut navakkaa muun muassa Jatkoajan keskustelupalstalla.

Koosteiden laatu on heitellyt paljon ottelusta toiseen ja pääasiassa tarjolla on ollut vain maalitilanteet. Toisinaan myös maaleja on mennyt ohi, toisinaan koosteet ovat kaikin puolin kummallisia ja niiden julkaisuaikataulu vaihtelee edelleen erikoisen taajaan.

Nyt ongelmien syy on selvinnyt. Telian ottelukoosteet tekee valtaosin robotti, joka on enemmänkin automaatti kuin tekoäly.

– Olemme automatisoineet osioita klippien sekä koosteiden tuotannosta ja julkaisusta nopeuttaaksemme sitä esimerkiksi pelien aikana. Tarkoituksena on, että klipit syntyvät mahdollisimman automaattisesti ja suoraviivaisesti osana suorien ottelulähetysten teknistä toteutusta. Näin tilanteet saadaan fanien katsottaviksi mahdollisimman pian. Koosteet ovat käytännössä näiden yksittäisten klippien yhdistelmiä, eivät erikseen käsin editoituja tuotteita. Mitään ihmiseen verrattavaa, itse lisää oppivaa ohjelmistoa emme tällä hetkellä käytä. Koosteiden ja klippien muokkaaminen jälkikäteen on periaatteessa mahdollista, mutta ei lähtökohtaisesti ole osa pitkälle automatisoitua tuotanto- ja julkaisuprosessia, Telian Liiga-sisältöjen vastaava tuottaja Kalle Takala kertoo.

Liiga-koosteet kestävät nykyään usein huomattavan kauan näyttämättä kuitenkaan ottelusta kovinkaan paljon.

Telian alkuperäisenä ideana automaation käytön taustalla on tuoda pelin tapahtumaklipit tarjolle katsojille jo kesken ottelujen. Tämän tavoitteen tärkeänä onnistumistekijänä on mobiilisovellus, josta Telia on puhunut jo ennen kauden alkua. Mobiilisovelluksesta on tarkoitus löytää pelien klipit sekä ottelukoosteet. Tarkkaa aikaa sovelluksen julkaisulle Telialta ei ole kerrottu. Nyt Takala käyttää mobiilisovelluksen julkaisemisesta aikamäärettä "pian".

Telian Liiga-hanke on käynnistynyt erittäin yskähdellen. Teknisiä ongelmia on näkynyt ja näkyy käyttäjille lähes asiassa kuin asiassa lähtien tilauksen maksamisesta päättyen lähetyssignaalin luotettavuuteen ja sisältöjen sujuvuuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Telia

Kaudesta 2018-19 alkaen Liigan uutena mediakumppanina on toiminut ruotsalaisen Telia Companyn Suomen maayhtiö Telia Finland. Yhteistyösopimus on kuuden vuoden mittainen.

Kolumni
Näkemys: Klassikkopelit, Kiekko-Espoo ja JoKP ruokkivat nostalgianälkää, mutta tulevaisuutta ei voi rakentaa menneisyyden varaan
13.5.2020 16:30
Nostalgisina aikoina täytyy pitää huolta, että visiot suuntaavat tulevaisuuteen eivätkä menneeseen.
Kolumni
Pakina: Liigapelaajalle morsian ja Salatut kiekkoelämät – MTV:n ensi kauden liigalähetykset vievät hassuttelun uudelle tasolle
13.5.2020 13:34
Oranssit pikkutakit, uuden näkökulman asiantuntijat ja viihteen maksimointi. Mitäpä muutakaan voisi odottaa täydelliseltä kiekkolähetykseltä?
Uutinen
MTV ottaa haltuun Liigan tv-tuotannon – Telia Finlandin toimitusjohtaja lupaa jatkossa entistä paremman katselijakokemuksen
11.5.2020 10:38
Tuotannon siirtyminen tuo Liiga-kiekon nähtäväksi maksullisille C Moren kanaville.

Lue myös