Tartuntatautilain pikamuutos vireillä – kuntien järeämmät valtuudet voivat sulkea jäähalleja

LIIGA, MESTIS, KHL / Uutinen
Lakimuutos voi asettaa urheiluseurat kunnan käskyvaltaan tautitilanteen pahentuessa.
Kuva © Samuli Huikuri
Jos tartuntatautilain muutos menee läpi, kunta saa valtuudet sulkea jäähallienkin ovet nopealla päätöksellä.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee pikaisella aikataululla tartuntatautilain muutosesitystä, jonka tarkoitus on tarjota paikallisille ja alueellisille viranomaisille aiempaa järeämpiä keinoja koronavirustilanteen hallitsemiseen. Hallituksen esitys tulee eduskunnan käsittelyyn lokakuussa.

Sosiaali- ja terveyspalveluita koskevien tuntuvien muutosten lisäksi lakiesitykseen sisältyy kohta, jonka mukaan viranomaiset voisivat aiempaa helpommin puuttua myös esimerkiksi elinkeinonharjoittajien ja urheiluseurojen toimintaan sekä yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Alueellisen tautitilanteen niin vaatiessa kunta tai aluehallintovirasto voisi nopeasti velvoittaa erilaisia toimijoita lähikontakteja estäviin toimenpiteisiin.

Urheilutapahtumien kannalta painavin toimenpide olisi se, että koronavirusepidemian leviämisen pysäyttämiseksi kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea tietyn toiminnan määräajaksi osittain tai kokonaan. Kunta saisi siis valtuudet sulkea vaikkapa jäähallien ovet välittömästi.

Tällaisen päätöksen edellytyksenä olisi, että alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään, jolloin uusien tartuntojen leviämisen riski on merkittävä.

Lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy 27. syyskuuta. Lausuntoa on pyydetty myös lukuisilta urheilujärjestöiltä, kuten Suomen Jääkiekkoliitolta. Läpi mennessään tartuntatautilain muutokset olisivat voimassa määräaikaisesti tulevan vuoden kesäkuun loppuun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
KooKoon liigajoukkueessa yksi uusi koronavirustartunta − U20-joukkueen tartuntamäärä nousi kymmeneen
18.9.2020 11:32
Liigajoukkueen lisäksi KooKoon U20-joukkueessa havaittiin yksi uusi koronavirustartunta.
Artikkeli
Kiekkokansa uskoo Liiga-kauden onnistuvan osittain − mutta kaikki eivät selviä maaliin asti
17.9.2020 14:57
Liiga-kauden 2020−21 on määrä alkaa lokakuun alussa. Moni seura on ilmoittanut viime viikkoina koronavirustartunnoista eikä yleisörajoituksiin ole vielä olemassa selkeitä linjauksia. Jatkoaika kysyi, mitä kiekkokansa tilanteesta ajattelee.
Uutinen
IIHF perui tukun arvoturnauksia – päätöksellä ei vaikutuksia Nuorten Leijonien kauteen
17.9.2020 14:36
IIHF perui lähes kaikki MM-turnauksensa helmikuuhun asti.

Lue myös