Tapparan Tuukka Mäntylä töytäisi vastustajansa poikittaisella mailalla selkäpuolelta pää edellä päin laitaa, ja sai vain yhden ottelun pelikiellon – Vastustaja loukkaantui, mutta Liigan kurinpito ei tiennyt sitä

LIIGA / Uutinen
Tuukka Mäntylällä on värikäs kurinpitohistoria.
Kuva © Saana Hakala

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Tapparan puolustajalle Tuukka Mäntylälle ottelun mittaisen pelikiellon. Se on rangaistus keskiviikkoisen KalPa–Tappara-ottelun tilanteesta, jossa Mäntylä töytäisi kuopiolaisten laitahyökkääjän Mikko Nuutisen poikittaisella mailalla selästä pää edellä päin laitaa. Ottelussa päätuomarit tuomitsivat Mäntylälle 2+10-minuuttisen rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Kurinpitodelegaation kurinpitopäätöksessä kerrotaan, että "Mäntylä on piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja kuluvan kauden kurinpidon rangaistuskäytäntö huomioiden, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus". Liigan kurinpidon syyskuussa julkaisemissa kuluvan kauden linjauksissa todetaan, että "ottelurangaistuksen arviointikriteeriksi tulee vastustajan piittaamaton vaarantaminen, jota sovelletaan kussakin kurinpitokäsittelyssä". Tuoreessa tapauksessa kurinpitodelegaatio koki lieventäväksi seikaksi näkemyksensä siitä, että kyseessä ei olisi selästä taklaaminen, "koska Nuutinen on tietoinen, että Mäntylä on tulossa kamppailemaan irtokiekosta".

Mäntylän ottelussa tuomaristolta saaman rangaistuksen syy oli kuitenkin selästä taklaaminen.

Nuutinen pelasi keskiviikkona ottelun loppuun, mutta todettiin Jatkoajan tietojen mukaan sittemmin loukkaantuneen tilanteessa. Sen vuoksi hän ei ole tänään joukkueen pelaavassa kokoonpanossa. Hän on joukkueen mukana vieraspelireissulla Raumalla, mutta saattaa olla sivussa huomisestakin ottelusta. Nuutinen ei kyennyt harjoittelemaan jäällä tänä aamuna.

Kurinpitodelegaatio ei pelikieltopäätöstä tehdessään tiennyt Nuutisen loukkaantumisesta. Asian vahvistavat sekä delegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi että KalPan joukkueenjohtaja Atte Kinnunen. Delegaatio ei kysynyt lisätietoja KalPalta, eikä KalPa kertonut loukkaantumisesta delegaatiolle. Liusjärven mukaan syy, miksi hän ei kysynyt lisätietoja, oli se, että Nuutinen pelasi ottelun loppuun.

Loukkaantuminen on tälläkin kaudella Liigassa pelikieltorangaistusta määriteltäessä vaikuttava seikka.

– Tyypillisesti vaikutus on noin ottelu, mutta tilanteesta riippuen voi olla enemmänkin, Liusjärvi kertoi lokakuussa Jatkoajalle.

Koska delegaatio ei tiennyt Nuutisen vammasta, Mäntylän pelikielto tuli puhtaasti teosta.

Mäntylä on kärsinyt uransa aikana Liigassa lukuisia pelikieltoja eri syistä. Viimeisin niistä on tältä kaudelta. Aiemmat vastaavan tyyppisistä rikkeista langetetut ottelurangaistukset ovat Liigassa pelikieltoja ankaroittava tekijä, mutta se ei Liigan sääntöjen mukaan päde yhden ottelun mittaisiin pelikieltoihin. Tämän vuoksi Mäntylän kurinpitohistoria ei nyt vaikuttanut ankaroittavasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle