TUTOn joukkue jo lähes valmiina, Imatralla pelaajaliikennettä sisään ja ulos

MESTIS / Uutinen
Juho Virtaselle ensi kausi on jo kahdeksas TUTOssa.
Kuva © Tiia Mahkonen
TUTO julkaisi kerralla ison nipun uusia pelaajia, jatkosopimuksia ja tryout-kokelaita. Myös Ketterän, FPS:n, RoKin ja Hokin joukkueet täydentyivät.

TUTO vahvisti rivejään viidellä uudella pelaajalla ja julkaisi myös viisi uutta jatkosopimusta. Lisäksi neljä peluria metsästää koeajan kautta pelipaikkaa turkulaisnipusta.

Lainavahti Jere Huhtamaan kanssa peliajasta TUTO-maalilla kisaavat kaksivuotisen jatkosopimuksen solminut Emil Vuorio sekä Jyväskylästä siirtyvä Leevi Mäkelä. 20-vuotias Vuorio oli viime kauden TUTOssa joukkueen eniten pelannut maalivahti. 21-vuotiaan Mäkelän kaavaillaan puolestaan torjuvan TUTOn U20-miehistön ykkösvahtina.

Puolustukseen TUTOn uusin hankinta on Elias Lampi. Järkälemäinen TPS-kasvatti on pelannut Mestistä kahden edelliskauden ajan Heinolan Peliitoissa. Tryoutille tulevat lisäksi puolustajat Kasperi Lehtinen ja Elias Virtanen. Kumpikin nuorista kokelaista pelasi viime kaudella U20 SM-sarjaa: Lehtinen KalPassa ja Virtanen TPS:ssä.

TUTO-hyökkäyksen uusia nimiä ovat Eppu Karuvaara, Niko Himmanen ja Jesse Helander. 22-vuotias Karuvaara pelasi Hermeksessä loistavan viime kauden. Keskushyökkääjä oli runkosarjassa kokkolalaisten toiseksi paras pistemies saldolla 19+23.

Himmanen siirtyy Turkuun Suomi-sarjasta, jossa kiekkoili viime kauden tehokkaasti JHT:ssä. 22-vuotias Himmasella on aiempaakin kokemusta Mestiksestä: hän pelasi toissa kaudella KeuPassa. 19-vuotias Helander toimi puolestaan viime kaudella JYP:n U20-miehistön kapteenina.

Jatkosopimuksen TUTOon tekivät puolestaan monivuotinen luottohyökkääjä Juho Virtanen, kaksi kautta turkulaisten vakiomiehistöön kuulunut Jesse Leppikoski ja kauden aikana sekä Mestis- että U20-pelejä tahkonneet nuoret Topias Kaski ja Santeri Virta.

TUTO-hyökkäykseen yrittävät murtautua myös Suomi-sarjassa pelanneet kovaotteinen Eetu Kukka sekä valmentaja Jonne Virtaselle viime kaudelta Kaarinasta tuttu Esko Gröhn.

Turkulaisjoukkue on uusien sopimusten myötä jo lähes valmiina, kun sillä on listoillaan 25 pelaajaa.

– Meillä on kourallinen todella kokeneita pelaajia tähän sarjaan, iso runko koostuu 2-4 Mestis-kautta pelanneista, muutama potentiaalinen nuori tuomassa uutta energiaa. Haluttiin urheilullisia pelaajia, joilla on tavoitteita jääkiekkoilijana. Pidimme arvossaan myös TUTOssa jo pelanneita tai turkulaisia juuria omaavia pelaajia ja tällä hetkellä joukkueessa onkin 16 pelaajaa, jotka ovat joko turkulaisia tai pelanneet TUTOssa, urheilukoordinaattori Jouni Virpiö summaa.

Ketterä saa lupaavan puolustajan Pohjois-Amerikasta, mutta menettää tehohyökkääjänsä

Ketterä on tehnyt 1+1-vuotisen sopimuksen nuoren puolustajan Aapo Sarellin kanssa. 19-vuotias Sarell pelasi viime kauden Kanadan WHL-juniorisarjan kärkijoukkueisiin kuuluvassa Kamloop Blazersissa.

Sarell ehti pelata 14 Liiga-ottelua kasvattiseuransa SaiPan paidassa ennen Pohjois-Amerikkaan lähtemistään.

– Aapo on oman alueemme kasvatteja ja kuuluu ikäluokkansa kärkipuolustajiin Suomessa. Kuluvalla kaudella Kanadassa Aapolle kertyy lähes sata ottelua todella kovassa sarjassa ja hän onkin kehittynyt viimeisen vuoden aikana merkittävästi, Ketterän urheilujohtaja Turkka Partanen sanoo.

Kolme mestaruutta Imatralla voittanut Henry Karjalainen siirtyy sen sijaan ensi kaudeksi Puolaan. Ketterä-hyökkääjä kuului Mestiksen viime kausien tehotykkeihin.

27-vuotias laitahyökkääjä voitti Mestiksen pistepörssin kaudella 2021-2022. Viime kauden hän aloitti kokeella Sportissa, mutta palasi tuttuun Ketterä-nuttuun jäätyään ilman Liiga-sopimusta. Karjalainen oli viime kaudella imatralaisten kolmanneksi paras pistemies runkosarjatehoin 9+33.

Karjalaisen tuleva seura on Puolan liigan kärkisijoilla viime kausina ollut Unia Oswiecim. Seuran muita suomalaisia ovat Mestis-jäiltäkin tutut Erik Ahopelto, Ville Heikkinen ja Kalle Valtola. Joukkuetta valmentaa pelaajaurallaan JYP:ssäkin piipahtanut slovenialainen Nik Zupancic.

Yksi ruotsalainen lisää Forssaan

20-vuotias ruotsalaishyökkääjä Malte Hasselgren kiekkoilee ensi kaudella FPS:ssa. Hasselgren pelasi viime kaudella Yhdysvalloissa NAHL-juniorisarjaa Oklahoma Warriorsin riveissä.

– Malte on erittäin taitava kiekollinen hyökkääjä, jolla löytyy suuri halu voittaa. Kovatasoisen NAHL-sarjan mestaruus on hieno saavutus, FPS:n urheilutoimenjohtaja Mikko Aho kehuu.

Hasselgren on kansainvälistä ryhmää kasaavan FPS:n toinen ruotsalainen ja yhteensä jo viides ulkomaalaispelaaja ensi kauden joukkueessa. Aiemmin sopimuksen ovat tehneet ruotsalaispuolustaja Mathias Åhman, kanadalaismaalivahti Thomas Sigouin sekä tšekit Jakub Michalek sekä Michal Kvasnica.

RoKille kaksi uutta sopimusta

Rovaniemeläisten joukkue täydentyy kahdella lisänimellä. Puolustaja Adam Wolin siirtyy napapiirille Tampereelta ja lisäksi hyökkääjä Santeri Peltola on tehnyt jatkosopimuksen.

21-vuotias Wolin on pelannut viime kaudet KOOVEEssa sekä Mestis-miehistön että U20-joukkueen mukana. Yhteensä hänellä on Mestis-kokemusta 57 runkosarjapelin, yhdeksän karsintapelin ja kahden playoff-ottelun verran.

Tappara-taustaiselle Peltolalle viime kausi RoKissa oli puolestaan tulokaskausi miesten sarjoissa. 22-vuotias hyökkääjä teki runkosarjassa 12+8 ja kuului rovaniemeläisten vakiokokoonpanoon myös kevään pudotuspeleissä.

Hujoppimainen hyökkääjä Hokkiin

Lähes kaksimetrinen Antti Myllyaho siirtyy Oulusta Kajaaniin. 21-vuotias hyökkääjä pelasi viime kaudella Kärppien U20-joukkueessa 43 ottelua tehoin 8+8.

Rightin puolelta laukova Myllyaho on pelannut aiemmin urallaan myös U16-, U17- ja U18-ikäluokkien maaotteluita.

Kajaaniin on rakentumassa ensi kaudeksi varsin nuorekas joukkue. Peräti kahdeksan Hokin tämän hetken viidestätoista sopimuspelaajasta pelasi viime kaudella U20-otteluita.

» Lähetä palautetta toimitukselle