TSN: Wild-GM Bill Guerinin toimet Penguins-johdossa tutkinnan alle – Pesti Yhdysvaltain olympiajoukkueessa vaarassa

MAAJOUKKUE, NHL / Uutinen
Bill Guerin (oikealla) työskenteli Pittsburgh Penguinsissa kausina 2011–19.
Kuva © Getty Images

TSN:n tietojen mukaan Minnesota Wildin GM ja Yhdysvaltain olympiajoukkueen apulais-GM Bill Guerin on The U.S. Center for SafeSportin tutkinnan kohteena. Guerinin väitetään peitelleen Pittsburgh Penguinsin organisaation valmentajan vaimoon kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä Guerinin työskennellessä Penguinsin apulais-GM:nä.

Yhdysvaltain olympiakomitea perusti SafeSportin vuonna 2012, ja viisi vuotta myöhemmin keskuksesta tuli itsenäinen organisaatio. Denverissä sijaitseva keskus vastaa Yhdysvaltain olympialiikkeeseen liittyvien väärinkäytösten tutkinnasta ja tuomitsemisesta.

Jos tutkinnassa todetaan Guerinin loukanneen SafeSportin käyttäytymissäännöstöä, voi hän saada tilapäisen tai pysyvän kiellon työskennellä Yhdysvaltain olympialiikkeen palveluksessa.

Elokuussa entistä Chicago Blackhawksin pelaajaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvässä oikeusjutussa edustava asianajaja pyysi SafeSportia tutkimaan Blackhawksin GM:ää Stan Bowmania väitetystä seksuaalisen ahdistelun peittelystä. Kyseisen pyynnön tila on epäselvä.

Ei myöskään ole tiedossa, kuinka kauan Gueriniin kohdistuva tutkinta kestäisi. SafeSportilla on noin 50 työntekijää suorittamassa tutkintoja, ja odotettavissa on yli 3 000 kannetta tänä vuonna.

Erin Skalde, jonka aviomies Jarrod työskenteli Penguinsin farmijoukkueen Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin apuvalmentajana 2018–20, on nostanut kanteen 5. lokakuuta, minkä jälkeen SafeSport on lähteen mukaan avannut tutkinnan.

Jarrod Skalden vuonna 2020 nostaman kanteen mukaan AHL-Penguinsin silloinen päävalmentaja Clark Donatelli käytti hänen vaimoaan Eriniä seksuaalisesti hyväkseen seuran vierasmatkan aikana.

Jarrod Skalden mukaan Guerin, joka oli tuolloin Pittsburgh Penguinsin apulais-GM ja vastuussa myös AHL-seura Wilkes-Barre/Scranton Penguinsista, käski Skaldea pysymään hiljaa väitetystä hyväksikäytöstä saatuaan tietää asiasta.

Pittsburgh Penguinsia vastaan nostamassaan kanteessa Jarrod Skalde väittää seuran rikkoneen Pennsylvanian osavaltion tiedonantajalakeja erottaessaan hänet vuonna 2020 sen jälkeen, kun Skalde oli tehnyt valituksen vaimoonsa väitetysti kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

TSN:n tietojen mukaan seura yrittää sovitella asiaa Jarrod Skalden kanssa.

Jarrod Skalden nostamassa kanteessa väitetään, että pariskunnan syötyä ottelun jälkeistä illallista valmentaja Donatellin kanssa marraskuussa 2018 tämä ahdisteli Erin Skaldea heidän jäätyä hetkeksi kahden.

Kanteen mukaan Donatelli kutsui Erin Skaldea “seksikkääksi” ja vei kätensä tämän puseron alle ja kosketteli toistuvasti hänen rintojaan vastarinnasta huolimatta. Kolmikko palasi samalla autokyydillä hotelliin, ja Donatelli vaati saada istua Erin Skalden kanssa kaksin takapenkillä.

Erin Skalde oli kanteen mukaan järkyttynyt jouduttuaan aviomiehensä esimiehen ahdistelemaksi. Automatkan aikana ahdistelu paitsi jatkui myös laajeni rinnoista sukuelimiin. Jarrod Skalde sai tietää tapahtuneesta vasta myöhemmin ja otti asian puheeksi Donatellin kanssa keväällä 2019.

Donatellin väitetään pyytäneen anteeksi ja luvanneen hakea apua ja tunnustaa asia GM Guerinille. Jarrod Skalden mukaan Donatelli ei kuitenkaan kertonut käyttäytymisestään Guerinille, niin hän raportoi Donatellin seksuaalisesta häirinnästä itse Guerinille varaustilaisuudessa Vancouverissa kesäkuussa 2019.

Jarrod Skalden mukaan hän tapasi Penguinsin lakimiehet neljä päivää myöhemmin, mutta seura ei Skalden mukaan koskaan ottanut yhteyttä Eriniin kuullakseen tätä tapahtumista, pyytääkseen anteeksi tai tarjotakseen tukea.

28. kesäkuuta 2019 Penguins ilmoitti Donatellin irtisanoutuneen henkilökohtaisten syiden vuoksi. Jarrod Skalden mukaan Guerin myöhemmin ilmoitti, että kyseessä oli irtisanominen, mutta tietoa ei saanut vuotaa julkisuuteen.

Kanteessaan Jarrod Skalde väittää Penguinsin olleen tietoinen Donatellin toistuvasta asiattomasta käytöksestä, mutta väärinkäytöksiin ei puututtu, koska Donatelli oli menestynyt valmentaja.

AHL-kauden 2019–20 alkaessa Jarrod Skaldelta riistettiin hänen mukaansa vastuu ylivoimaviisikoiden valmentamisesta, ja kahdeksan kuukautta myöhemmin hän väittää tulleensa erotetuksi – syyksi Skalden mukaan kerrottiin COVID-19-taudista johtuvat supistukset.

» Lähetä palautetta toimitukselle