Tšekki välieriin - Jäähyt tuhosivat Saksan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Tšekin ylivoiman tappava tehokkuus oli Saksalle liikaa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Erikoistilanteiden merkitys nousi avaintekijäksi Helsingin iltapäivässä. Kari Jalonen oli virittänyt joukkonsa hirmuiskuun, ja palkintona tästä Tšekki jatkoi matkaansa kohti Nokia Arenaa ja mitalipelejä.

Tšekki pakkasi varusteensa ja suuntasi kohti pääkaupunkia, jossa vastaan asettui A-lohkon toisen sijan napannut Saksa.

Otteluun mielenkiintoisen lisälatauksen toi entisen HIFK-valmentajan ja HIFK-puolustajan kohtaaminen, sillä kumpikin valmentajista oli vuonna 2011 nostelemassa Kanada-maljaa Nordiksella kohti kattorakenteita. Nyt panoksena oli paikka neljän joukkoon ja kohti mitalipelejä.

Ottelu ei ehtinyt vanheta puolta minuuttia pidempään, kun Saksa veti David Pastrňákin jään pintaan. Tšekki kiitti ylivoimasta Roman Červenkan löytäessä loistosyötöllä Pastrňákin, jolla oli helppo työ laukoa tyhjään nurkkaan ja siirtää joukkueensa kuskin paikalle.

Erän edetessä kävi ilmi, ettei Tšekki ollut tullut Helsinkiin surffailemaan, vaan joukkue painoi kovalla vimmalla hyökkäysalueelle Saksan ollessa paikoittain kovassa pinteessä.

Saksan Daniel Fischbuch jäähyili erän puolivälissä ja Tšekki osoitti, että näissä peleissä ei kannata jäähyillä puolustaa. Červenka sai näyttävän kuvion päätteeksi laukoa sydämensä kyllyydestä Tšekin jo kahden maalin karkumatkalle.

Erän lopulla nähtiin vielä Saksan vaarallisin paikka – läpiajo jossa maalivahtikin jo ohitettin, mutta kiekko pomppasi tolpasta ulos ja näin ollen Tšekki pääsi erätauolle kahden maalin johdossa.

Kolmas kerta toden sanoi – Tšekki ei jättänyt ylivoimiaan käyttämättä

Toisen erän alku oli huomattavasti tasaisempi. Toni Söderholm oli ilmeisemmin antanut joukkueelleen palautetta siitä, ettei ensimmäisessä erässä nähty peli riitä alkuunkaan.

Tästä huolimatta Tšekki pisti erän edetessä kuitenkin useasti klinikkansa käyntiin Saksan puolustusalueelle pyörittäen Saksan viisikkoa väsyksiin erittäin pitkillä hyökkäyksillään.

Saksan vaarallisimmat maalipaikat antoivat odottaa itseään. Ottelun puolivälissä Saksa sai ensimmäisen ylivoimansa Červenkan väkivaltaisuus-jäähyn myötä, mutta Tšekki onnistui välttämään takaiskun osittain katkomalla monta Saksan epävarmaa syöttöä.

Saksan ylivoiman jälkeen ei mennyt aikaakaan, kun Tšekki oli jo ylivoimalla ja kuten sanotaan, kolmas kerta toden sanoi myös tällä ylivoimalla. David Krejčí sai pistää Tšekin jo kolmen maalin johtoon.

Maalin jälkeen Saksa menetti kiekon ja vastapuolen Krejčí pääsi läpiajoon kokeilemaan toista maaliaan, mutta Philip Grubauer tuli loistavasti vastaan ja piti joukkueensa ohuen sauman vielä elossa.

Erän loppupuoliskolla Saksa eteni loistavaan kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen kokeilemaan maalia lähes tyhjään nuottaan, mutta kuin noiduttuna kiekko ei putkien väliin osunut. Saksan Marcel Noebels nosti jo kädet kohti kattoa maalin merkiksi, mutta tuomarin levitellessä käsiään Saksan maalisarakkeessa kahden pelatun erän jälkeen oli ikävästi pyöreä nolla.

Kolmannen erän alkuminuuteilla Saksan ote oli mainio joukkueen ensimmäisen maalin ollessa erittäin lähellä, mutta edelleenkään maaliverkot eivät pöllynneet, eikä maalilaulu soinut.

Saksa oli selvästi lisännyt fyysisyyttään ja Söderholmin alaiset antoivat paukkua muutamia makeita taklauksia Tšekkien iholle. Jos voittoa ei tästä tullut, niin muutamat mustelmat ainakin jäivät muistoiksi vastustajan  pelaajille.

Kovan painostuksen myötä Tšekki joutui jäähyilemään, minkä johdosta Saksan oli otettava aikalisä ja laitettava kaikki paukut ottelun viimeiselle kymmenelle minuutille. Grubauer otettiin penkille Saksan pelatessa kuudella neljää vastaan. Saksa pyöritti ottelua reilut kolme minuuttia, josta palkintona Moritz Seider pääsi tälläämään siniviivalta tarkalla lyöntilaukauksella Saksan ensimmäisen osuman.

Hetki tästä ja Tšekin Pastrňák ja Krejčí pääsivät kahdella nollaa vastaa -hyökkäykseen. Loistavasta Krejcin tarjoiluista huolimatta Pastrňák ei onnistunut Grubaueria yllättämään.

Saksa järjesti vielä ottelun viimeisellä neljänneksellä loistopaikan, jossa kiekko pyöri Saksan kannalta maaliviivan huonommalla puolella yläriman turvin.

Saksan yrittäessä kavennusta tyhjään maaliin Tšekin Jiří Smejkal iski ottelun ratkaisun tyhjään maaliin, minkä myötä Saksan turnauksen viimeisetkin toivonrippeet valuivat hukkaan. Saksa antoi kolmanteen erään kaiken mitä joukkueesta oli jäljellä, mutta Tšekki pelasi kurinalaisella pelillään itsensä välieriin.

Pudonneen joukkueen Saksan turnauksen kolme parasta pelaajaa olivat: GrubauerSeiderMarc Michaelis.

» Lähetä palautetta toimitukselle