Suomeen nimetään joukkuepalloiluprofessori – Miksi sen tekee jalkapallo, eikä suomalaisen huippu-urheilun johtotähti jääkiekko?

LIIGA, MAAJOUKKUE / Uutinen
Valmentaja Sakari Pietilää kutsuttiin aikoinaan Suomessa jääkiekkoprofessoriksi, mutta nimitys juontui hänen asiantuntijaroolistaan televisiossa, eikä akateemisista ansioista.
Kuva © Joppe Askolin
Jyväskylän yliopistoon nimetään jalkapallotutkimuksen työelämäprofessori. Miksi Suomessa uraauurtavan akateemisen avauksen tekee jalkapallo, eikä kotimaisen huippu-urheilun seuratuin, vaikutusvaltaisin ja varakkain laji jääkiekko?

Jalkapallon kotimainen lajiliitto Palloliitto sekä Jyväskylän yliopisto tiedottivat maanantaina, että Jyväskylään perustetaan jalkapallotutkimuksen työelämäprofessuuri. Suomeen nimetään siis maan ensimmäinen aito jalkapalloprofessori.

Toki pesti on nimenomaisesti työelämäprofessuuri eli tehtäväntäytössä ei tehdä vertaisarviointia, joka taas kuuluu yliopistolain nojalla proseduuriin professuuria täytettäessä.

Jyväskylän yliopiston dekaani Ari Heinonen kertoo, että aloite yhteistyöstä tuli Palloliitolta.

– Ajatus oli heidän. Toki tämä on muotoutunut tällaiseksi yhteisten keskustelujen kuluessa.

Ansio halusta panostaa akateemisuuteen kuuluu siis Palloliitolle. Samalla herää kysymys, miksi avauksen kohti akateemisuuden lisäämistä tekee jalkapallo, eikä suomalaisen huippu-urheilun ylivoimainen dynamo jääkiekko.

– Tämä asia on lähtöisin lajiliitosta, heidän tavoitteistaan ja halustaan kehittyä. Meille yliopistolla tämä ei ole lajikysymys. Ajatus siitä, miksei jääkiekkokin voisi, on kyllä kiinnostava, Heinonen aprikoi.

Hän kertoo, ettei Jääkiekkoliitto tai muukaan kotimainen jääkiekkotoimija ole koskaan ollut Jyväskylän yliopistoon yhteydessä vastaavan yhteistyömahdollisuuden tiimoilta.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ei lähde visioimaan uutta akateemisuutta lajiinsa.

– Hieno uudenlainen avaus Palloliitolta. Jääkiekon parissa asiasta ei ole ainakaan toistaiseksi keskusteltu, Nurminen toteaa.

Dekaani Heinonen sanoo, että tavoitteena on kansainvälinen jalkapallotutkimus. Käytännössä jalkapalloprofessorin halutaan tuottavan aiheiden ja tulosten puolesta kansainvälisesti kiinnostavaa tutkimustietoa, jonka saavuttamiseksi otanta voi kuitenkin olla kotimainen.

– Voihan tämä poikia keskusteluja muidenkin urheilulajien kanssa. Se jää nähtäväksi. Tämä on avaus. Selkeästi uutta ja erilaista Suomessa, Heinonen miettii.

Keskeinen akateemista yhteistyötä määrittävä seikka on luonnollisesti raha. Työelämäprofessuuri on lajiliiton ja yliopiston yhteisprojekti, joten kustannukset jaetaan. Palloliitolle koituu kustannuksia ennen kaikkea valittavan henkilön palkkakuluista, jotka yhteistyötahot maksavat yhdessä. Sellainen on kotimaisen urheilun skaalalla tuntuva panostus, mutta ei kuitenkaan riskisijoitus, vaan lähinnä resursointivalinta. Jääkiekkoliitto on Suomen varakkain lajiliitto.

Jääkiekkoliitto on kyllä mukana tutkimustiedon tuottamisessa lajiin. Liitto pitää yhdessä Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja Suomen urheiluopiston kanssa yllä Kansainvälisen jääkiekon kehityskeskusta IIHCE:tä. Se toimii Suomen urheiluopistolla Vierumäellä Heinolassa. Yksi IIHCE:n tehtävistä on nimenomaan kerätä tutkimustietoa ja valmistaa koulutusmateriaalia.

Jalkapalloprofessorin pesti on viisivuotinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle