Stan Bowmania vaaditaan hyllytettäväksi Yhdysvaltojen olympiajoukkueen GM:n pestistä − Taustalla väitetty rooli Blackhawksin seksuaalirikosskandaalin peittelyssä

MAAJOUKKUE, NHL / Uutinen
Chicago Blackhawks -GM Stan Bowmanin osuutta organisaation seksuaalirikosvyyhdessä vaaditaan selvitettäväksi.
Kuva © Getty Images

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tutkiva ja hyväksikäytön ehkäisyyn tähtäävä kansalaisjärjestö Child USA vaatii Yhdysvaltain olympiakomitealle lähettämässään kirjeessä Stan Bowmanin hyllyttämistä tehtävistään. Ajatushautomoksikin tituleerattava etujärjestö katsoo, että Yhdysvaltain miesten jääkiekkojoukkueen GM:nä Pekingissä toimiva Bowman on sopimaton hoitamaan kyseistä tehtävää.

Lausunnon perustana on Chicago Blackhawksin organisaatiota ravistellut seksuaalirikosskandaali, jonka käynnisti seuran entiseen videovalmentajaan Brad Aldrichiin kohdistuneet ahdistelusyytökset. Aldrich, sittemmin muissa yhteyksissä tuomittu seksuaalirikollinen, syytösten mukaan ahdisteli kahta Blackhawks-pelaajaa vuonna 2010 joutumatta kuitenkaan vastuuseen teoistaan. Väitetysti seurajohto tiesi ahdistelusta, mutta sivuutti asian kaikessa hiljaisuudessa. 

Juuri Blackhawksin seurajohdon toimia tai toimimatta jättämistä kansalaisjärjestö vaatii tarkasteltavaksi, erityisesti Bowmanin osuutta asiassa:

− Kirjoitan teille pyytääkseni Stan Bowmanin hyllyttämistä Yhdysvaltain miesten jääkiekkojoukkueen GM:n tehtävistä ja pyytääkseni itsenäistä tutkintaa hänen toimistaan Blackhawksin GM:nä ja osana seuran operatiivista johtoa, kirjeen allekirjoittaja ja Child USA:n perustaja Marci Hamilton vetoaa olympiakomiteaan.

Blackhawks tiedotti aiemmin käynnistäneensä riippumattoman tutkinnan vyyhden selvittämiseksi, mutta Hamilton peräänkuuluttaa nimenomaan Bowmanin osuutta tarkastelevan tutkinnan tarpeellisuutta.

Hamiltonin mukaan kyse ei ole vain jääkiekosta tai yksittäistapauksesta, vaan Blackhawksin tapaus niveltyy osaksi maata ravistelleiden hyväksikäyttötapausten jatkumoa, johon entuudestaan kuuluu esimerkiksi Yhdysvaltain katolista kirkkoa kohdannut pedofiliaskandaali.

− Kaikki tämä noudattaa usein nähtyä kaavaa, jossa voimme nähdä tekijän lisäksi voimakkaan instituution, joka kieltäytyy myöntämästä, että heidän keskuudessaan on hyväksikäyttäjä. Se on laaja yhteiskunnallinen ongelma, ja (Blackhawksin tapaus) tämä on loistava esimerkki siitä, Hamilton linjaa TSN:lle myöntämässään haastattelussa.

Blackhawksin tai Yhdysvaltain kiekkoliiton edustajat eivät olet toistaiseksi kommentoineet syyskuun 10. päivälle päivättyä ulostuloa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös