Selvitys: jokainen Liiga-ottelu rasittaa ilmastoa saman verran kuin yksittäinen suomalainen vuodessa − Kärpät on suurin rasittaja

LIIGA / Uutinen
Kärppien kannattajat saavat matkustaa runsaasti nähdäkseen suosijoukkueensa pelejä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liiga teki yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa selvityksen Liigan ja Liiga-joukkueiden toiminnallaan aiheuttamasta ympäristörasituksesta. Tutkimuksessa selvisi, että suurin vaikutus on katsojien siirtymisellä hallille sekä jäähallin energiaratkaisuilla.

Liiga on toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan sitoutunut ympäristöystävällisten toimintatapojen kehittämiseen, mitä varten Liiga tilasi LUT-yliopistolta tutkimuksen Liigan hiilijalanjäljestä.

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan tuotteen, palvelun tai prosessin elinkaaren aikana syntynyttä päästömäärää. Elinkaari sisältää tuotteen vaiheet alusta loppuun. Esimerkiksi pahvisen kahvimukin elinkaari alkaa puun kaatamisesta ja päättyy kierrätykseen tai kaatopaikalle.

Selvitystä varten tutkittiin jäähallien energiantarvetta jäähallipalvelusta sekä tehtiin kysely Liiga-seuroille. Joukkueista HPK, Ilves ja SaiPa eivät vastanneet kyselyyn, joten työssä jouduttiin arvioimaan näiden joukkueiden hiilijalanjälki vain pelaajien, toimihenkilöiden ja katsojien osalta.

Ennen tätä tutkimusta myös NHL on tehnyt oman selvityksensä aiheesta ja sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään. Tiedossa ei ole, että muut merkittävät jääkiekkosarjat olisivat tutkineet ympäristövaikutustaan.

Tutkimus kattaa yleisön ja pelaajien matkustamisen, jätteiden muodostumisen, jätehuollon ja jäähallien energiankulutuksen sisältäen sekä ilmanvaihdon että jäänhoidon. Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin seurojen toimistot, hankinnat, hallien ravintoloiden toiminta, pelaajien pelivarusteet sekä majoittumiset vierasotteluiden aikana.

Tutkimuksen mukaan valtaosa, 63 prosenttia, Liigan hiilijalanjäljestä syntyy katsojien siirtymisestä halleille ja sieltä pois. Toiseksi suurin osuus muodostuu energiankulutuksesta halleilla, yhteensä 27 prosenttia. Joukkueiden matkustaminen paikkakunnalta toiseen näkyy kokonaisuudessa yhdeksän prosentin osuudella. Muut lähteet ovat pirstaloituneet hyvin pieniksi kokonaisuuden kannalta.

Joukkuetasolla korostuu maantieteellisten tosiasioiden takia Kärppien runsas matkustus, johon kuuluu myös lentokoneen verrattain taaja käyttö.

Kokonaisuudessaan Liigan hiilijalanjäljeksi arvioitiin 6521,5 tCO2-ekv vuodessa. tCO2-ekv on lyhenne hiilidioksidiekvivalentista, joka on ilmastotieteessä kasivuhuonekaasujen ilmastovaikutusta kuvaava suure. Liigan hiilijalanjälki vastaa suunnilleen 543 yksittäisen suomalaisen vuotuista jälkeä. Karkeasti tulkittuna yksi Liiga-ottelu vastaa ympäristörasitukseltaan yhden suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Tutkimus on luovutettu Liigalle, joka Kallioniemen mukaan kommentoi tutkimusta ja kertoo jatkosuunnitelmista helmikuussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle