Selvennys Liiga- ja Veikkausliiga-keskusteluun: Urheilutapahtumat voivat Suomessa toteuttaa katsojalle porttikiellon

LIIGA, MESTIS, Naisten Liiga, Suomi-sarja / Uutinen
Jääkiekko-otteluihin voi saada porttikiellon.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jääkiekko-otteluihin voi saada porttikiellon. Asiasta on liikkunut viime aikoina julkisessa keskustelussa virheellistä käsitystä.

Suomessa urheiluseura voi toteuttaa katsojalle porttikiellon järjestämiinsä tapahtumiin. Asiasta on liikkunut viime päivinä julkisessa urheilukeskustelussa virheellisiä käsityksiä, sillä moni ymmärsi Suomen urheilu eettisen keskuksen SUEKin kahden viikon takaisesta ulostulosta, että porttikiellot olisivat laittomia.

SUEK tiedotti, että "SUEKin teettämän selvityksen mukaan Suomen nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista urheilutapahtumia koskevan sopimusperusteisen porttikieltojärjestelmän toteuttamista". Tänään tuon selvityksen laatineelta Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkijalta Janne Ripatilta julkaistiin kirjoitus, jossa hän oikoo väärinymmärryksiä.

Ripatti kirjoittaa:

– Esimerkiksi tietyssä jäähallissa aiheutettu väkivaltainen selkkaus ei pääsyn estämisen näkökulmasta johda oikeudellisesti haastavaan tilanteeseen. Tällaiseen selkkaukseen osallistuneen henkilön pääsyn estäminen on sallittua.

– Urheilutapahtumien ja pääsyn estämisen välisessä suhteessa olennaista on mieltää, että katsojan väkivaltainen käyttäytyminen antaa mahdollisuuden pääsyn estämiseen ilman tilannekohtaista harkintaa. Muu häiriökäyttäytyminen ei saa johtaa automaattiseen pääsyn estämiseen, mutta tilannekohtaisen harkinnan perusteella pääsy voi olla estettävissä.

Eli jääkiekkoseuran palveluksessa olevalla järjestyshenkilökunnalla on oikeus evätä asiakkaalta pääsy ottelutapahtumaan, mikäli kyseisellä henkilöllä on historiaa väkivaltaisesta käytöksestä samaisen seuran aiemmassa ottelutapahtumassa.

Jos kyse ei ole väkivaltaisesta käytöksestä, vaan muunlaisesta häiriökäyttäytymisestä kuten esimerkiksi pyrotuotteiden käyttämisestä ottelutapahtumassa, kentälle ryntäämisestä tai rasismista, automaattinen sisäänpääsyn estäminen ei ole mahdollista. Sellaisissa tapauksissa harkinta on tehtävä tilannekohtaisesti, Ripatti kirjoittaa.

Asia, joka Suomessa ei ole sallittu, on erillinen rekisteri, johon merkittäisiin ne henkilöt, jotka ovat toimineet urheilutapahtumissa vastoin pääsylipussa eriteltyjä käyttäytymissääntöjä. Kyse on niin sanotusta sopimusperusteisesta porttikieltojärjestelmästä.

Porttikielto ei ylipäänsä ole lainsäädännöllinen termi, vaan puhekielinen ilmaus. Mutta kyse on henkilön aiemmista teoista johtuvasta sisäänpääsyn epäämisestä.

Liigassa tapahtui lauantaina Lukko–TPS-ottelussa väkivaltainen välikohtaus muutaman ihmisen välillä. Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas linjasi tuoreeltaan Ilta-Sanomien haastattelussa, että "pitkä porttikielto on luvassa".

Päivitetty 19.9.2022 klo 18.55: Korjattu Lukon toimitusjohtajan etunimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle