Seitsemän uutta jäsentä Hockey Hall of Fameen − Datsjuk ja Weber valittiin ensimmäisen mahdollisuuden tullen

MAAJOUKKUE, NHL / Uutinen
Shea Weber (vas.) valittiin Hockey Hall of Fameen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Hockey Hall of Famen tuoreet valinnat julkistettiin tiistaina. Kunnian sai viisi pelaajaa, joista kaksi naisia sekä kaksi rakentajaa.

Pelaajien joukossa ensimmäisenä mahdollisena valintavuotena kunnian saivat Pavel Datsjuk ja Shea Weber. Pidempään omaa vuoroaan oli saanut odottaa Jeremy Roenick. Naispelaajista kunnian saivat Natalie Darwitz ja Krissy Wendell-Pohl, rakentajien kategoriaan nimettiin Colin Campbell ja David Poile

Datsjuk pelasi NHL:ssä 953 tehden 918 tehopistettä. Koko NHL-uransa Detroit Red Wingsiä edustanut Datsjuk voitti Stanley Cupin kahdesti, herrasmiespelaajan Lady Byng Trophyn neljästi ja parhaan puolustavan hyökkääjän Frank J. Selke Trophyn kolme kertaa. Maajoukkuepaidassa Datsjuk voitti maailmanmestaruuden 2012 ja olympiakultaa 2018, joten hän kuuluu kolmen kullan kerhoon.

Puolustaja Weber pelasi 1 038 ottelun NHL-uran edustaen Nashville Predatorsia ja Montreal Canadiensia. Pisteitä kertyi 589. Hän ei voittanut Stanley Cupia, mutta oli Canadiensin mukana finaalissa vuonna 2021. Edelleen voimassa olleesta sopimuksesta huolimatta ura päättyi tuohon kauteen, joten hän oli nyt valittavissa. Maajoukkueessa Weber voitti kaksi olympiakultaa, maailmanmestaruuden ja World Cupin. Kovasta laukauksestaan tunnettu Weber voitti NHL:n taitokisassa lämärikisan neljä kertaa.

Roenick pelasi 20-vuotisella NHL-urallaan 1 363 ottelua ja kirjautti 1 216 pistettä. Sadan pisteen rajan kolmella kaudella rikkonut Roenick edusti NHL:ssä Chicago Blackhawksia, Phoenix Coyotesia, Philadelphia Flyersia, Los Angeles Kingsia ja San Jose Sharksia.

Naiskiekkoilijoista Darwitz on nelinkertainen MM-kisojen tähdistökentällisen hyökkääjä ja vuoden 2002 olympialaisten paras maalintekijä. Olympialaisissa hän saavutti kaksi hopeaa ja yhden pronssin, MM-kisoista kolme kultaa ja viisi hopeaa.

Wendell-Pohl oli kaksinkertainen MM-kisojen arvokkain pelaaja ja pistepörssin voittaja. MM-kultamitaleita hän saavutti yhden ja hopeaa viisi kertaa. Olympialaisista saldo oli yksi hopea ja yksi pronssi.

Campbell teki valmennusuraa Detroit Red Wingsissä ja New York Rangersissa voittaen jälkimmäisen riveissä Stanley Cupin apuvalmentajana vuonna 1994. Myöhemmin hän toimi NHL:n varapresidenttinä 13 vuoden ajan ja oli vastuussa muun muassa säännöistä ja kurinpidosta.

Poile on NHL-historian eniten voittoja kerännyt GM. Hän toimi virassa Washington Capitalsissa vuosina 1982−95 ja Nashville Predatorsissa 1997−2023 ennen kuin siirtyi neuvonantajan tehtäviin Predatorsissa viime vuonna.

» Lähetä palautetta toimitukselle