Saiko HIFK:n Ville Varakas JYPin mielestä liian pitkän pelikiellon JYPin pelaajan taklaamisesta? "Kyllä minua kismittäisi"

LIIGA / Uutinen
Ville Varakas on ollut Liiga-viikon puhutuin pelaaja.
Kuva © Saimi Airaksinen

HIFK:n Ville Varakkaan keskiviikkoinen taklaus JYPin Anton Stråkaan ja siitä seurannut pelikieltorangaistus ovat olleet kuluvan Liiga-viikon kuumimmat puheenaiheet. Tilannetta on luonnollisesti punnittu myös jyväskyläläisleirissä.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen puntaroi sanojaan kertoessaan näkemystään.

– Olen pelannut itsekin Varakasta vastaan, hän aloittaa.

– Kyllähän jääkiekkoa pelatessa pelaajan tehtäviin kuuluu tiedostaa, ketkä vastapuolelta ovat jäällä. Kuuluu havainnoida ympäristöään, eikä saattaa itseään asemaan, jossa voi käydä huonosti. Se on jokaisen pelaajan henkilökohtainen vastuu.

– Samaan aikaan tietysti taklaajalla on vastuunsa. Taklauksen päätehtävä on irrottaa kiekollinen vastustaja kiekosta. Oliko Varakkaan taklaus mielestäni likainen? Ei. Olen nähnyt Liigassa monta paljon likaisempaa taklausta, joista ei ole tullut lainkaan pelikieltoa. Mutta Varakas kyllä tuli tilanteeseen toiselta puolelta leikaten, jolloin hän kulma oli automaattisesti vähintään osittain kuollut. Silloin hänellä on vastuu eritoten taklausliikkeestään.

Onko neljän ottelun – jotka tulivat suoraan teosta – panna mielestäsi liian pitkä?

– Nämä ovat kurinpidon päätöksiä. Nähdäkseni olennaisinta on linjakkuus. Sen sanon, että Liigan kurinpito ohjaa lajia. Sitä, miten lajia pelataan Suomessa. Tämä oli nyt vain yksi tuomio, ja teko oli harmillinen ja loukkaantuminen erittäin valitettava. Varmaankin olisi hyvä jossain vaiheessa kerääntyä Suomessa yhteen pohtimaan isolla joukolla, mihin suuntaan haluamme lajia viedä. Pääosumat ovat kyllä mielestäni asiana keskustelemisen arvoinen koko suomalaiselle jääkiekkoyhteisölle.

Jos Stråka olisi HIFK:n pelaaja ja Varakas JYPin pelaaja, olisitko sitä mieltä, että pelikielto on liian pitkä?

– No, sanotaan näin, että kyllä minua kismittäisi. Pelikielloista päättää kurinpito, emme me. Seurat tyytyvät näihin.

Liigan kurinpitodelegaatio langetti Varakkaalle eilen kuuden ottelun mittaisen pelikiellon. Neljä ottelua tuli teosta ja seurauksesta, kaksi ottelua päälle kurinpitohistorian takia. Stråka ei ole pelannut taklauksen jälkeen. Hänelle koitui tilanteesta aivotärähdys.

Viitanen on entinen pitkän linjan Liiga-puolustaja. Hän lopetti pelaajauransa vuonna 2016.

» Lähetä palautetta toimitukselle