NHL:ää pelataan Helsingissä talouspakotteista huolimatta – Roman Rotenberg: "Viranomaisten kanssa ei ollut ongelmia"

NHL / Uutinen
Roman Rotenberg on aktiivinen jääkiekkotoimija.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
Roman Rotenberg kommentoi NHL:n pelaamista Hartwall Arenalla.

Helsingissä Hartwall Arenassa järjestettävällä NHL Global Series -tapahtumalla on kiinnekohta myös kansainväliseen politiikkaan. Areenan taustayhtiöstä Helsinki Halli Oy:stä kun omistaa 45 prosenttia Arena Events Oy, jonka puolestaan omistavat yritystensä kautta venäläis-suomalaiset liikemiehet Gennadi Timtšenko ja Roman Rotenberg. He kumpikin ovat olleet jo vuosia Yhdysvaltojen talouspakotelistalla.

Talouspakotteet tarkoittavat käytännössä muun muassa sitä, että yhdysvaltalaisten yritysten ei tulisi harjoittaa liiketoimintaa listalaisten kanssa. NHL on yhdysvaltalainen toimija.

– Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa ei ollut ongelmia. Ei mitään. Tämä on normaali tapahtuma. Ei tarvitse sekoittaa politiikkaa tähän, Roman Rotenberg kommentoi.

Timtšenkon ja Rotenbergin yhtiöt omistavat Hartwall Arenan toimintaa pyörittävän yhtiön osakkeista 45 prosenttia eli alle puolet. Se lienee syy, miksi NHL:ää on mahdollista pelata areenalla. Yhdysvaltojen pakotteiden toteutumista valvovan maan sisäministeriön ohjeistuksen mukaan pakotteet koskevat yhtiöitä, joista pakotelistalle oleva henkilö tai yhtiö omistaa yli 50 prosenttia.

– Ei ole tarvinnut käydä keskusteluja viranomaisten kanssa, Rotenberg sanoo.

Hänen mukaansa aloite NHL:n saapumisesta Helsinkiin tuli sarjalta.

– He halusivat tulla Helsinkiin, ja me olimme sitten oikeastaan ainoa vaihtoehto pelipaikaksi.

Yhdysvaltojen Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kohdistamat talouspakotteet saivat alkunsa vuonna 2014 vastalauseena Venäjän Ukrainaa vastaan aloittamille sotatoimille. Timtšenko ja Rotenberg kuuluvat Putinin lähipiiriin.

Areena oli torstaina loppuunmyyty eli katsojia ilmoitettiin olevan 13490. NHL Global Series jatkuu huomenna perjantaina Helsingissä ottelulla Winnipeg Jets–Florida Panthers.

» Lähetä palautetta toimitukselle