Puolivälierien kohdalla erikoinen sääntöpykälä – näin MM-kisoissa pelataan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi ja Latvia kohtaavat tänä vuonna aikaisintaan mitalipeleissä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Vuoden 2023 MM-kisat pelataan suurimmilta osin kuten aiemmatkin, mutta säännöissä on myös pieni tavallisesta poikkeava pykälä.

MM-kisoissa maat on tuttuun tapaan jaettu kahteen lohkoon, jotka tällä kertaa pelataan eri maissa. Suomi isännöi Tampereella pelattavaa A-lohkoa, jossa pelaavat myös Yhdysvallat, Ruotsi, Saksa, Tanska, Ranska, Itävalta ja Unkari. Latvialle seuraa Riiassa pelattavassa B-lohkossa tekevät Kanada, Tšekki, Sveitsi, Slovakia, Norja, Kazakstan ja Slovenia.

Alkulohkoissa maat kohtaavat toisensa kertaalleen ja molempien lohkojen neljä parasta pääsee puolivälieriin, joista kaksi pelataan Tampereella ja kaksi Riiassa.

Toisin kuin joissain aiemmissa kahden maan kesken jaetuissa kisoissa, puolivälierät on tarkoitus pelata lohkojen välillä ristiin, eli lohkovoittaja kohtaa toisen lohkon neljänneksi sijoittuneen ja kakkonen vastakkaisen lohkon kolmosen. Parit ovat siis 1A–4B, 2A–3B, 1B–4A ja 2B–3A.

Suomelle ja Latvialle on isäntinä kuitenkin haluttu varmistaa puolivälierän pelaaminen kotimaissaan, mikäli maat jatkoon selviävät. Jos isäntämaat osuvat yllä mainitun järjestelmän mukaan samaan puolivälieräpariin, menevät parit kokonaan uusiksi. Tuolloin puolivälieriä ei pelata ollenkaan ristiin, vaan kaikki ottelut pelattaisiin lohkojen sisällä. Parit olisivat tuolloin 1A–4A, 1B–4B, 2A–3A ja 2B–3B.

Välieräparit muodostetaan niin, että puolivälierien voittajista alkulohkossa parhaiten menestynyt kohtaa heikoimman ja toiseksi paras kolmanneksi parhaan. Kriteerinä on ensin sijoitus lohkossa, sitten järjestyksessä pisteet, maaliero, tehdyt maalit ja ranking-sijoitus ennen kisoja. Molemmat välierät pelataan Tampereella, kuten myös pronssiottelu ja loppuottelu.

Turnauksen kaksi heikointa maata putoaa ensi vuodeksi 1A-divisioonaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että molempien lohkojen viimeinen joukkue putoaa. Putoajien tilalle korkeimmalle sarjatasolle ensi vuodeksi nousevat toukokuun alussa pelatun 1A-divisioonan turnauksen kaksi parasta maata, eli Iso-Britannia ja Puola.

» Lähetä palautetta toimitukselle