Protesteja aiemmin vastustanut Tortorella muutti mieltään polvistumisista − esitteli ideansa yhdenvertaisuuden edistämiseksi

NHL / Uutinen
Tortorella päätti hiljaisuutensa.
Kuva © Getty Images
Neljä vuotta sitten kansallislaulun aikaisia protesteja tyrmännyt Columbus Blue Jacketsin päävalmentaja John Tortorella on muuttanut mielensä.

Jarmo Kekäläisen johtaman Columbus Blue Jacketsin päävalmentaja John Tortorella kertoi keskiviikkona muuttaneensa mieltään Yhdysvaltain kansallislaulun aikana polvistuvista pelaajista. Tortorella avasi ajatuksiaan The Athletic -lehden haastattelussa.

Neljä vuotta sitten penkittämisellä polvistuvia pelaajia uhannut päävalmentaja kertoi tulleensa toisiin ajatuksiin seuratessaan tapahtumia menneinä vuosina sekä viime viikkojen protestien ajan.

− Olen oppinut vuosien varrella kuunnellessani ja katsellessani miehiä ja naisia, jotka ovat päättäneet polvistua kansallislaulun aikana, että heidän tekonsa ei ole suunnattu epäkunnioituksena [Yhdysvaltain] lippua kohtaan, kertoi Tortorella.

Keskiviikon haastattelussa Tortorella kertoi, ettei enää rankaisisi protestoivaa pelaajaa.

− Toivoisin, että jos pelaajani haluaisi protestoida kansallislaulun aikana, hän kertoisi ajatuksistaan minulle, ja käsittelisimme sitä joukkueen kanssa, aivan kuten maassamme tehdään juuri näinä aikana. Kuinka voisimme korjata näitä ongelmia, kysyy Tortorella.

Päävalmentaja esitti haastattelussa myös ajatuksensa kansallislaulua edeltävästä hetkestä, joka käytettäisin maan historian rodullisen epäoikeudenmukaisuuden ajattelemiseen.

− Uskon oikeuteemme rauhanomaiselle protestille. Miksi meidän pitää valita asiassa puolia? Emmekö voisi käyttää yhteisöllisen hetken ennen kansallislaulua ja omistaa sen protestoidaksemme rodullisen epäoikeudenmukaisuuden kitkemiseen, mietti Tortorella kehitysehdotustaan.

Rasismia ja epätasa-arvoa vastustavia lausuntoja ovat antaneet viime viikkojen tapahtumien jälkeen myös useammat Blue Jacketsin pelaajat. Tortorellan aiemmat kommentit olivat sisällöltään ristiriidassa Blue Jacketsin rauhanomaista protestointia koskevan kannanoton kanssa. 

Koko haastattelu on luettavissa täällä.

Käyttäjän awennstrom kuva

Kommentti: Antti Wennström

Colin Kaepernickin sanomaa siitä, että polvistumiset eivät ole protesti lippua, vaan rakenteellista rasismia ja väkivaltaa kohtaan, on voinut moni pitää alusta asti harvinaisen selkeänä. Protestin kannalta kyse ei ole koskaan ollut lipusta. Siihen nähden neljä vuotta on ollut Tortorellalle pitkä aika muutokseen.

Turha kipuilla sitä. Muutos on hieno askel parempaan, ja loppujen lopuksi olennaisin oivallus liittyy tasa-arvon perimmäiseen olemukseen. Tortorellan ei ole tarvinnut luopua itsensä kannalta mistään. Sama Yhdysvaltain lippu säilyy erityisesti armeijassa palvelevan pojan takia hänelle entisessä arvossaan. Muutos on se, että tuon saman lipun vierellä on tilaa muidenkin ajatuksille, arvoille ja tavoitteelle tasa-arvoisesta tulevaisuudesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle