Pikkuleijonat esitti vahvan ja tasapainoisen näytelmän Latviaa vastaan MM-jäillä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kasper Halttunen iski voitto-ottelussa kaksi täysiosumaa.
Kuva © Suomen Jääkiekkoliitto, Pasi Mennander

Pikkuleijonat joutui muovaamaan kokoonpanoaan Otto Hokkasen pelikiellon sekä Joakim Kemellin poissaolon myötä. Ketjujen sisällä hyökkäystriot vaihtuivat ja tolppien väliin asteli Pikkuleijonien ykkösvahdiksi tituulerattu Topias Leinonen.

Avausottelussa nimivahvan Ruotsin kaatanut Latvia on pelannut Suomea vastaan alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa viidesti voittamatta kertaakaan. Ensimmäisessä erässä Latvia osoitti vaarallisuutensa, mutta selkäranka katkesi toisessa erässä Pikkuleijonien lyödessä löylyä kiukaalle jokaisen ketjun voimin.

Latvia pääsi otteluun mukaan alivoimalla

Suomi pääsi hyvin pelirytmiin kiinni kuljettamalla kiekkoa sulavasti pelaajalta toiselle. Latvian avausyritykset kilpistyivät useampaan otteeseen hyökkäyssiniviivalle, mutta ajoittain Suomen viisikko tarjosi liikaa tilaa, jolloin Leinonen joutui torjuntatöihin.

Nopeasta vastahyökkäyksestä syntynyt avausmaali ajassa 11.56 oli Kasper Halttusen käsialaa. Oivan syötön maalin takaa antoi Jani Nyman. Latvia iski itsensä tasoihin alivoimalla ansaitun rangaistuslaukauksen myötä, kun Dans Ločmelis löi upean maalin.

Ensimmäinen erä oli samankaltainen kuin eilisessä Sveitsi-ottelussa. Pikkuleijonat lähti raikkaalla jalalla otteluun, mutta Latvia näytti eilisen tapaan vaarallisuutensa.

Pikkuleijonat iski kaksi maalia ja nappasi ottelun omiin käsiinsä

Pikkuleijonat aloitti jälleen erän vahvasti, sillä joukkue iski kaksi pikamaalia. Ensin kapteeni Jere Lassila iski taululle 2–1-lukemat ja kaksi minuuttia myöhemmin Elmeri Laakson maalin jälkeen Deivs Rolovs vaihdettiin maaliltaan pois. Kaukaloon luisteli vasta 16-vuotias Linards Feldbergs.

Syöttöpisteen toiseen maaliin napannut Aron Kiviharju nousi jo jakamaan 16-vuotiaiden kaikkien aikojen pistepörssin kärkipaikkaa U18-turnauksessa.

Aleksanteri Kaskimäelle aukeni vielä maalipaikka, mutta kiekko kimpoili maalin ohitse. Vaikka lisämaaleja ei erässä nähty, oli Pikkuleijonat selkeästi niskan päällä voittamalla lähes kaikki kaksinkamppailut ja hallitsemalla rauhallisesti kiekkoa.

Puhtaalla pelillä kohti lohkon päätöskamppailua

Latvia teki lauantaina Ruotsia vastaan kaksi ylivoimamaalia, mutta Suomea vastaan ylivoimapeli ei rauhoittunut missään vaiheessa. Sen sijaan Halttunen iski ottelun toisen täysiosumansa lähes välittömästi alivoiman ja pitkään jatkuneen paineen jälkeen.

Latvia ei saanut viimeistä vaihdettaan päälle ja otteissa näkyi eilisen kovan ottelun rasitus. Pikkuleijonat piti peliä täysin hallussaan ja joukkue pelasi ehjän ottelun. Ottelu päättyi loppulukemiin 4–1, joten tilanne omassa alkulohkossa näyttää hyvältä.

Suomi pelaa lohkon päätöskamppailun Ruotsia vastaan tiistaina kello 19.30. Kaikki joukkueet etenevät puolivälieriin, sillä Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin kisoista, eikä tuuraavia joukkueita enää otettu mukaan.