Pelaajayhdistysaktiivi Karri Rämö puolusti Ylen suorassa lähetyksessä Aleksandr Ovetškinia – "Nuohan ovat pelkkiä mielipiteitä"

MAAJOUKKUE, NHL / Uutinen
Karri Rämö kertoi jollain asteella tuntevansa Aleksander Ovetskinin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Pelaajayhdistyksen hallituksen jäsen Karri Rämö toi Ylen NHL-lähetyksessä esiin ymmärtäväisiä näkökulmia Aleksandr Ovetškinin Putin-myönteistä kantaa kohtaan. NHL-supertähti Ovetškin on aktiivisesti edesauttanut Putinin nykyisen diktaattoriaseman muodostumista.

Liiga- ja Mestis-pelaajien työntekijäjärjestön Pelaajayhdistyksen hallituksen jäsen Karri Rämö kertoi eilen TV2:n suorassa NHL-lähetyksessä ymmärtäväisiä näkemyksiä Aleksandr Ovetškinin Putin-myönteistä kantaa kohtaan.

Keskustelu käytiin TV-studiossa Boston Bruins–Pittsburgh Penguins-ulkoilmaottelun ensimmäisellä erätauolla. Osion alussa studioisäntä Riku Salminen totesi, että "jos joku poseeraisi Hitlerin kanssa samassa kuvassa, varmaan aika moni älähtäisi". Salminen viittasi Ovetškinin Instagram-tilin profiilikuvaan, jossa hän poseeraa Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin kanssa.

Keskustelun aikana Rämö kertoi jonkinasteisesta tuttavuussuhteesta Ovetškiniin.

– Tunnen kaverin monien vuosien ajalta. On pientä kosketuspintaa häneen. En ajattele tämän takia hänestä nyt yhtään eri tavalla kuin ennen sitä. Hän on ollut todella tyhmä, kun hän on ylipäätään lähtenyt noin vahvasti politiikkaan – mielestäni urheilijoiden ei pitäisi lähteä noin vahvasti politiikkaan. Koska siitä ei loppuviimein ole mitään hyvää seurannut.

Rämö muistutti Ovetškinin isänmaallisuudesta ja näkee Venäjän aloittaman Ukrainan tuhoamissodan tuottavan hankaluuksia kaikille venäläisille huippujääkiekkoilijoille.

– On tavallaan Ovetškinin omaa tyhmyyttä, että hän on tuohon lähtenyt. Onko hän sitten lähtenyt minkälaisella ajatuksella? Hänhän on todella patrioottinen kaveri. Hän on venäläinen, hän rakastaa omaa isänmaataan. Ja oma isänmaa luullakseni heitti nyt aikamoisen kierrepallon heillekin, jotka ovat tuolla maansa puolesta urheilleet.

Rämö sanoi, että Ovetškin ei ole "lietsonut tai jotenkin kannustanut" Venäjän sotaa. Väite ei pidä paikkaansa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo keväällä 2014 valtaamalla Krimin niemimaan. Ovetškin lietsoi tuolloin Venäjän hallinnon propagandaa osallistumalla somekampanjaan, joka väitti Ukrainaa fasistiseksi maaksi. Fasismi on totalitaristinen ja äärinationalistinen ideologia, joka ajaa autoritaristista yhteiskuntamallia. Putinin hallinto perustelee propagandassaan sotaa Ukrainan vapauttamisella fasismista. Tuo propaganda alkoi jo vuonna 2014 ja Ovetškin osallistui siihen. Propaganda ei ole totta, Ukraina ei ole fasistinen maa.

Putinin hallinnon yksi työkalu on ollut tehdä urheilusta ja etenkin jääkiekosta kansaa yhdistävä työkalu. Tunnetusti Putinin kanssa likeisissä väleissä oleva Ovetškin on ollut tuon kehityksen kulmakiviä. Vuonna 2017 Ovetškin perusti PutinTeamin, joka on venäläisten urheilu- ja taidetähtien yhteenliittymä Putinin tukemiseksi.

Viime kesänä Ovetškin poseerasi yhteiskuvassa venäläisen patrioottisen nuorisojärjestön Junarmijan johtajan Nikita Nagornin kanssa. Junarmijan perustoimintaa on koulia lapsista Venäjän hallinnon tukijoita. Nuorisojärjestö on osoittanut tukensa hyökkäysodalle.

Rämö puhui Ovetškinilla olevan "pelkkä mielipide".

– Toisaalta me elämme demokratiassa, me elämme lännessä. Nuohan ovat pelkkiä mielipiteitä. Jokaisella on mielipiteensä, jokaisella on omia poliittisia suuntauksia. Voimmeko me tuomita häntä sen perusteella, että hänen mielipiteensä on se, että hän on venäläinen ja hän rakastaa Venäjää? Minun mielestäni hän ei ole kuitenkaan sitä sotaa mitenkään hyväksynyt tai lietsonut tai jotenkin kannustanut. Tai tuonut sitä jotenkin esiin itse. Sehän olisi täysin eri asia, Rämö sanoi eilen TV2:lla.

Hän nosti esiin PutinTeamin.

– Mitä hän (Putin) tuolla tekee, en usko sen olleen heillä (Ovetškin) tiedossa. Varsinkin, kun PutinTeam tehtiin. Sehän on ihan täysin poliittinen – Putinin viimeiseen presidentinvaalikampanjaan liittyvä – juttu.

– Veikkaan, että hän (Ovetškin) on aika puun ja kuoren välissä joka tapauksessa tuossa asiassa. Että mitä ajatella.

– Mutta sitten onko ne tehty ihan täysin omasta halusta? Siellä on todennäköisesti painetta moneen suuntaan. Siellä on todennäköisesti erilaisia lupauksia tehty moneen eri suuntaan. Ja millä perusteella näin on tehty? En usko missään nimessä, että Ovetškin on tehnyt näin sen takia, että he alkavat nyt ajamaan Venäjän politiikkaa maan ulkopuolelle. Mielestäni siellä on ihan täysin erilaiset lähtökohdat.

NHL on markkinoinnissaan hehkuttanut viime viikot Ovetškinia sumeilematta, koska Ovetškin ohitti sarjan kaikkien aikojen maalitilastossa Gordie Howen ja lähestyy Wayne Gretzkyä. Kritiikki Ovetškinin Putin-mielisyyttä kohtaan on ollut Pohjois-Amerikassa vähäistä.

Yle on välillisesti NHL:n mediakumppani. Yle ostaa näyttämiensä NHL-ottelujen televisiointioikeudet toiselta TV-yhtiöltä Viaplay Groupilta. Ennen studiokommentaattorien kommentteja Yle esitti NHL:n tuottaman hehkutusinsertin Ovetškinista. Rämö on yksi Ylen jääkiekkokommentaattoreista. Keskusteluun osallistuivat lisäksi juontaja Salminen sekä Pelicansia Liigassa päävalmentava Tommi Niemelä. Salmisen ja Niemelän kommentit olivat huomattavasti kriittisempiä Ovetškinia kohtaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle