Päävalmentaja Marttila: "On hyvä, että heti on vastassa kova maa"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Marttila luotsaa jälleen Pikkuleijonia.
Kuva © Saimi Airaksinen
Suomi aloittaa 18-vuotiaiden MM-kisat torstaina iltaottelulla Kanadaa vastaan. Päävalmentaja Mika Marttilalle tapahtuma on tuttu, ja hän aikookin sen tietyiltä osin hyödyntää.

Suomen jääkiekkoliiton perinteisiin kuuluu, että yksi valmentaja kulkee kolme vuotta ikäluokan päävalmentajana. Näin on tilanne myös nyt, kun päävalmentaja Mika Marttila otti ohjat vuonna 2001 syntyneistä kolmen vuoden takaisen Pohjola-leirin jälkeen.

− Totta kai fiilikset ovat hyvät. Suurimman osan kanssa ollaan oltu yhteydessä Pohjola-leiristä asti ja käyty 16-, 17- ja 18-vuotiaiden maajoukkue. Nyt olemme valmistautuneet Vierumäellä pitäen kaksi viikon leiriä ja Ruotsissa neljä päivää.

− 19:30 tulee Kanada vastaan, nyt täytyy vain nauttia ja tuoda omat vahvuudet mukaan.

Marttilalle sopii mainiosti se, että heti alkuun on tarjolla yksi kovimmista vastustajista.

− On hyvä, että heti tulee vastaan kova maa. Kanadaa ollaan scoutattu heidän pelissään Venäjää vastaan. Olemme poimineet sieltä ne asiat, mitkä saattavat vaikuttaa omaan pelaamiseen. Erikoistilanteisiin on myös paneuduttu.

− Ensimmäisissä peleissä ei sovi kuitenkaan liikaa tuijottaa sitä, mitä vastustaja tekee. On luonnollinen asia, että nuoria pelaajia ensimmäinen peli jännittää. Sen takia yritämme tehdä kaikki rutiinit niin kuin kaikissa muissakin turnauksissa.

Suomi on pelannut ikäluokan MM-kisoissa neljä kertaa peräkkäin loppuottelussa, voittaen niistä kaksi. Ikäluokat ovat kuitenkin aina erilaisia, joten aikaisemmista vuosista ei voi päätellä niin vahvasti, mikä on tänä vuonna tilanne.

− Yhdysvallat on varmasti ennakkosuosikki, ja eurooppalaisista Venäjä on se, joka on turnauksia hallinnut. Sitten on ollut tasaisia pelejä Ruotsia ja Tsekkiä vastaan. Kisoissa on aina yksittäisiä pelejä, eikä kaikki mene aina laskelmien mukaan. Varmaan näissäkin kisoissa yllätyksiä nähdään.

Marttila näkee tasaisuuden Suomen joukkueen vahvuutena alkavissa kisoissa.

− Suomen joukkueen tärkein asia on se, että pystyisimme pelaamaan neljällä kentällä tasaisesti, eikä taso ailahtele. Näen sen tämän joukkueen vahvuutena. Kaikki pystyvät hyökkäämään ja puolustamaan.

Joukkueen pelaajista Mikko Kokkonen, Ville Heinola ja Anton Lundell ovat pelanneet vakituisesti Liigaa tällä kaudella. Pienempiäkin pelimääriä on monella pelaajalla.

− Suomen liiga on muuttunut aika paljon viime vuosina, ja se auttaa myös näitä nuoria lahjakkuuksia. Mukana on paljon pelitaitoa. Toivottavasti miehiä vastaan pelaaminen antaa rutiinia myös muita vastaan pelaamiseen.

Marttila on neljättä kertaa 18-vuotiaiden MM-kisoissa päävalmentajana. Sen avulla yhden hopean ja kaksi pronssimitalia saavuttanut valmentaja osaa hyödyntää kokemustaan kisojen alkaessa:

− Eilen kävimme kaikki henkilökohtaisesti kaikki pelaajat läpi. Käytiin läpi MM-kisojen alkusarja, ja sitä miten suljetaan asiat ulkopuolella ja keskitytään oleelliseen.

− Tilanteen rauhoittaminen on tärkeätä. Kisat kiinnostavat mediaa, vanhempia ja kykyjenetsijöitä, joten on tärkeätä kasvattaa oman joukkueen kultakehystä ja auttaa sisäisesti kavereita.

» Lähetä palautetta toimitukselle