Pääministeri Sanna Marin Ylelle: Valko-Venäjällä ei pitäisi pelata MM-kisoja

MAAJOUKKUE / Uutinen
Pääministeri Sanna Marin otti kantaa jääkiekon MM-kisojen isännyyteen.
Kuva © Thierry Monasse
Pääministeri Sanna Marin otti sunnuntaina kantaa jääkiekon MM-kisojen pelaamiseen Valko-Venäjällä. Marinin henkilökohtainen kanta on varsin selvä.

Jääkiekon MM-kisat on määrä järjestää toukokuussa Valko-Venäjällä Minskissä sekä Latvian Riiassa. Keskustelu kisaisännyydestä jatkuu kuitenkin sitkeästi: Valko-Venäjän sekava poliittinen tilanne ja ihmisoikeustilanne nostattavat jatkuvasti kriittisiä kannanottoja, vaikka kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF pitääkin sitkeästi kiinni päätöksestään.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) otti asiaan kantaa sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa. Marinin näkemys on selvä: kisat olisi syytä siirtää.

– Itse en siellä kisoja järjestäisi, mutta se ei ole Suomen hallituksen asia.

– Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne on erittäin vakava. Siellä on väkivaltaisesti pidätetty kansalaisia, jotka ovat peränneet oikeuksiansa vaalien suhteen, ja mielestäni tämä tilanne on erittäin vakava, ja siihen pitää sillä tavalla suhtautua, Marin linjasi.

IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel on toistuvasti ilmaissut haluavansa pitää kisajärjestelyt ennallaan. 

 – Teemme kaiken mahdollisen, jotta kisat pelataan Minskissä, Fasel totesi venäläismedialle vajaa viikko sitten. IIHF-pomo on aikeissa matkata tapaamaan Valko-Venäjän yksinvaltaista johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa alkavalla viikolla.

Toinen kisaisäntä Latvia ilmoitti jo varhain syksyllä olevansa haluton isännöimään MM-turnausta Valko-Venäjän kanssa.

Kommentti:

Pääministeri Sanna Marin tiedosti, ja korosti hyvin selvästi, ettei jääkiekon MM-kisojen isännöinti olen hänen työpöydälleen kuuluva asia. Itse asia on yhtä selvä, eikä pääministerin näkemys jättänyt jossiteltavaa: mitään muuta kantaa on sivistysvaltiossa vaikeaa perustella.

Suomen jääkiekkoliiton johdon työpöydälle asia sen sijaan kuuluu. Suomalaisten painoarvo kansainvälisessä jääkiekossa lienee siinä määrin painava, että kuuntelijoita ja tukijoita varmasti riittäisi, jos keskustelun vaakakuppiin iskettäisiin näkemys Leijonien haluttomuudesta osallistua Valko-Venäjällä pelattaviin arvokisoihin. Hiljaa oleminen ei ole eduksi kenellekään tässä kysymyksessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle