Olympiakarsinnat: Latvia teki kolmannessa erässä Unkarista gulassia

MAAJOUKKUE / Uutinen
Rūdolfs Balcers oli ottelun hahmoja, kun Latvia jyräsi Unkarin 9–0.
Latvia latoi kahdeksan maalia Unkarin verkkoon kolmannen erän aikana. Jahor Šaranhovitš ja Shane Prince pitivät Valko-Venäjän olympiahaaveet hengissä. Puolan yllätysvire törmäsi Slovakiaan. Ranskan karsintajuna etenee kirskuen raiteillaan.

Itävallan ja Valko-Venäjän mittelössä oli panoksena kisaunelman hengissä pysyminen: tappio tietäisi olympiareissun lykkäytymistä ainakin neljäksi vuodeksi. Avauserässä Valko-Venäjä näytti vielä kipuilevan Puola-ottelun šokkitappiotaan, ja Itävalta paineli 2–0-johtoon Raphael Herburgerin ja Brian Leblerin maaleilla.

Toiseen erään marssi ihan erinäköinen Valko-Venäjä, ja etenkin nuoret tähdet Jahor Šaranhovitš ja Shane Prince luistelivat kankeilta itävaltalaispakeilta jalat alta kerta toisensa jälkeen. Šaranhovitš iski toisen erän puolivälissä voittomaaliksi jääneen 3–2-osuman, minkä jälkeen Prince ja Geoff Platt tekivät varmuuden vuoksi vielä kaksi lisää. Itävalta ei ylikävelystä enää toipunut, ja kahden erän jälkeinen 5–2 jäi myös ottelun loppunumeroiksi.

Puolan yllätyshuuma ei kantanut enää uuteen päivään. Epävireisesti karsinnat aloittanut Slovakia sai pelinsä kulkemaan napaten arvokkaan 5–1-voiton. Näin Bratislavan-lohkossa kisapaikka on vielä kolmen kauppaa.

Latvia vakuuttava, Ranskalla tahmeaa

Latvia sai olla Unkaria vastaan varuillaan kahden erän ajan, kunnes kolmannessa erässä alkoi ropina käydä magjaarien maalilla. Etenkin Rūdolfs Balcersin ja Ronalds Ķēniņšin muodostama duo kylvi kauhua Unkarin alueella. Kolmannen erän kahdeksasta maalista oli jompikumpi osallisena yhtä vaille jokaisessa. Balcersille kirjattiin tehot 3+3 ja Ķēniņšille 2+4.

Ranska oli joutunut yllättävän lujille Unkaria vastaan, ja yhtä väkinäistä oli tekeminen myös tasoltaan Unkarin veroista Italiaa vastaan. Sacha Treillen maalit toivat pelastuksen, mutta ilman ykkösketjun syömähampaita olisi Ranskan ollut vieläkin vaikeampi voittaa.
E-lohkon kisapaikka ratkaistaan odotusten mukaisesti Latvian ja Ranskan välisessä kamppailussa, ja Latvia lähtee koitokseen selkeänä ennakkosuosikkina.

Epätasaväkinen kierros huipentui Oslon-lohkon myöhäisotteluun Norja–Slovenia. Avauserässä nähtiin viisi maalia, ja niitä olisi voinut hyvinkin syntyä lisää molempiin päihin. Norja pisti pykälää isomman vaihteen silmään heti alussa, ja yksi kolmen minuutin jakso tuotti yhtä monta maalia. Slovenia kapusi kuitenkin takaisin peesiin Blaž Gregorzin ja Robert Saboličin osumilla.

Toisessa erässä Norjan peli alkoi kulkea kontrolloidummin. Mats Zuccarellon 4–2-osuman jälkeen norjalaiset keskittyivät eliminoimaan Slovenian pelinrakentelun. Lopullisesti Slovenian peli-ilo hyytyi Norjan kahteen pikamaaliin erän loppuhetkillä.

Kolmannessa erässä Slovenia onnistui maalinteossa vielä kahdesti, mutta Norjan voitto ei ollut varsinaisesti uhattuna enää missään vaiheessa. Lopulliset 7–4-lukemat niittasi Christian Kåsastul. Pekingiin lähtee Oslon-lohkosta joko Norja tai Tanska.