Neljä uutta Jääkiekkoleijonaa julkistettu − Nummelin täydentää maailmanmestarien aateloinnit

MAAJOUKKUE / Uutinen
Petteri Nummelin aateloidaan Jääkiekkoleijonaksi.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Jääkiekkomuseo aateloi tänä vuonna neljä uutta Jääkiekkoleijonaa. Kunnian saa kolme pelaajaa sekä yksi valmentaja.

Viralliset aatelointiseremoniat pidetään tänä vuonna Lahdessa, jossa järjestetään Liiga Alumni All Stars -tapahtuma elokuussa. Jääkiekkoleijoniksi aateloitiin pelaajista Petteri Nummelin (numero 253), Antti Miettinen (254) sekä Emma Terho (255). Valmentajista kunnian saa Hannu Saintula (256).

Nummelin pelasi komean uran, joka kesti pääsarjatasolla yli 20 vuotta. Aikuisten tasolla ura alkoi kaudella 1990−91 Kiekko-67:n divisioonajoukkueessa, jossa myös Petterin isä Timo pelasi tuolloin. Liigadebyytinsä Nummelin teki kaksi kautta myöhemmin TPS:ssä, ja todellinen läpimurto nähtiin kaudella 1993−94. 

Peräti 15 kertaa MM-kisoissa esiintynyt Nummelin oli voittamassa Suomen ensimmäistä maailmanmestaruutta, ja myöhemmät MM-kisat toivat hänelle myös neljä hopea- ja kaksi pronssimitalia. Lisäksi Nummelin oli saavuttamassa olympiahopeaa Torinosta. Henkilökohtaisella tasolla hän oli kahdesti MM-kisojen paras puolustaja ja viidesti tähdistökentällisessä.

Seuratasolla Nummelin pelasi suurimman osan urastaan Sveitsissä, jossa hän edusti HC Davosia ja HC Luganoa. Kaudella 2002−03 hän ylsi puolustajalle harvinaiseen temppuun voittamalla NLA:n pistepörssin. NHL:ssä Nummelin edusti Columbus Blue Jacketsia ja Minnesota Wildia yhteensä kolmen kauden ajan, ja Ruotsissa kului kaksi kautta Frölundan riveissä. Liigassa Nummelin edusti TPS:n lisäksi lainasopimuksella Reipasta kaudella 1992−93 sekä Lukko kaudella 2013−14.

Nummelinin aateloinnin myötä kaikki vuoden 1995 maailmanmestarijoukkueen pelaajat on aateloitu Jääkiekkoleijoniksi.

Antti Miettisen ura pääsarjatasolla käynnistyi kaudella 1998−99 HPK:ssa ja päättyi samassa seurassa kauteen 2015−16. Urallaan yli 500 ottelua Dallas Starsin, Minnesota Wildin ja Winnipeg Jetsin riveissä pelannut Miettinen iski NHL-kaukaloissa 230 tehopistettä. Euroopan pääsarjoissa Miettinen edusti HPK:n lisäksi KHL:ssä Ak Bars Kazania, sveitsiläistä Fribourg-Gotteronia sekä saksalaista Eisbären Berliniä.

Emma Terho (o.s. Laaksonen) edusti Suomea viisissä olympia- ja kahdeksissa MM-kisoissa. Pronssimitaleja kertyi olympialaisista kaksi sekä MM-tasolta neljä. Terho valittiin kolmesti naisten Liigan parhaaksi puolustajaksi. Hänen vuosina 2000−2004 edustama yliopistojoukkue Ohio State University on jäädyttänyt puolustajan pelinumeron 3. Terho on toiminut uransa loppuvuosina ja sen jälkeen aktiivisesti järjestötehtävissä: hän on Kansainvälisen Olympiakomitean urheilijajäsen sekä kuuluu Suomen Jääkiekkoliiton hallitukseen.

Hannu Saintula on naisten maajoukkueen pitkäaikainen valmentaja. Neljä MM-pronssia saavuttanut Saintula valmensi myöhemmin myös Kiinan naisten maajoukkuetta. Uraan mahtuu myös B-juniorien mestaruus vuodelta 1993 sekä kolme lyhyttä pestiä Kiekko-Espoon ja Bluesin päävalmentajana. Viime vuosina hän on toiminut juniorimaajoukkueissa joukkueenjohtajana.

Lisäksi myönnettiin Yrjö Salminen -elämäntyöpalkinto pitkän pelaajauran tehneelle Jan Latvalalle, tilastomies Tom Ratschunasille sekä pitkäaikaiselle maajoukkueen ja HPK:n huoltajalle Kari Brusinille.

» Lähetä palautetta toimitukselle