Naisleijonille helpottava avausvoitto MM-turnauksessa − Hiirikoski nousi ratkaisijaksi neljän tehopisteen voimin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jenni Hiirikoski oli Suomen avainpelaaja Sveitsi-ottelussa iskettyään tehot 1+3.
Naisleijonat ylsi ensimmäiseen voittoonsa MM-turnauksessa, kun kovaa päälle etenkin kolmannessa erässä ajanut Sveitsi kaatui lopulta maalein 5−2. Ottelu oli Naisleijonille alkusarjan viimeinen, joten joukkue joutuu odottamaan puolivälierävastustaan, kun muilla on vielä otteluita jäljellä.

Naisleijonat nappasi ensimmäisen voittonsa alkulohkossa, kun Sveitsi kaatui maalein 5−2. Suomi vei koko ottelun laukaukset 33−15, mutta pelistä muodostui vielä hankala kolmannessa erässä, kun Sveitsi pääsi kolmesti läpiajoon, ylivoima ei toiminut, eivätkä syötöt osuneet lapoihin.

Ensimmäistä kertaa MM-turnauksen aikana Suomi lähti otteluun ennakkosuosikkina, mikä myös näkyi ottelun alusta lähtien. Suomi piti kiekkoa ja laukoi aktiivisesti kohti maalia, mutta ongelmana oli maskipelaajien puute sekä se, että paluukiekkoihin ei menty aggressiivisesti. Naisleijonat pääsi kuitenkin johtoon heti avausminuutilla, kun Petra Nieminen löi lukemiksi 1−0. Maalia edelsi sveitsiläispelaajan huolimaton purku suoraan Niemisen lapaan Susanna Tapanin maalintekoyrityksen jälkeen.

Sveitsi pääsi kuitenkin kuin varkain tasoihin erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun Lara Stalder ohjasi Alessia Bächlerin maalille lähettämän kiekon ohi Sanni Aholan. Kiekko olisi voinut olla napattavissa, mutta Sveitsi onnistui harvoissa paikoissaan siinä, että maalilla oli useita pelaajia valmiina maskissa sekä jatkamassa tilanteita loppuun saakka.

Naisleijonat sai kuitenkin hetken hengähdystauon, kun joukkue karkasi vielä Ronja Savolaisen pukukoppimaalilla 2−1-johtoon kahdeksan sekuntia ennen erän päätöstä. Osuma oli jatkoa Yhdysvallat-ottelussa nähdylle hyvälle ylivoimalle. Erä kokonaisuudessaan oli kuitenkin pelillisesti sellainen kuin toivottiinkin, ja Suomi vei laukaukset nimiinsä peräti 17−5.

Toisen kaksikymppisen aikana Suomi iski kaksi maalia lisää. Ensin Sanni Vanhanen ohjasi kiekon Andrea Brändlin selän taakse ajassa 24.51 ja Susanna Tapani iski lukemiksi 4−1 erän puolivälin jälkeen. Vanhasen maalia tarkasteltiin videolta mahdollisen korkean mailan vuoksi, mutta osuma hyväksyttiin. Tapani puolestaan iski pelivälineen etuyläkulmasta sisään kierrettyään ensin maalin ja haettuaan maltilla sopivan laukaisupaikan.

Erä oli jälleen sinivalkoisten hallintaa erän viimeisiä minuutteja lukuun ottamatta, kun Sveitsi sai muutaman paikan Naisleijonien heikkojen pelillisten ratkaisujen jälkeen. Erässä nähtiin enemmän kiekonmenetyksiä, kun Sveitsi pääsi muun muassa alivoimalla hyökkäysalueelle. Alina Müller ja Stalder näyttivät, miksi joukkue luottaa heihin, kun kaksikko karvasi ja oli kärppänä paikalla suomalaisten haparoidessa.

Viimeinen kaksikymppinen alkoi Suomen osalta heikommin kuin edeltäjänsä. Keskialueella puolustus levisi useampaan otteeseen, ja Sveitsin kapteeni Stalder pääsi kahdesti läpiajoon muutaman minuutin sisällä. Osumia ei kuitenkaan tullut, mutta Sveitsi oli paremmalla jalalla liikenteessä Naisleijonien hukatessa kiekkoa ja antaessa heikkoja syöttöjä.

Kolmas kerta toden sanoi, kun Sinja Leemann toi Sveitsin kahden maalin päähän. 21-vuotias hyökkääjä pääsi kapteenin tavoin läpiajoon ja veivasi kiekon Aholan selän taakse. Maali syntyi ajassa 50.49, ja ennen osumaa Suomi oli saanut vain kaksi laukausta kohti Brändlin maalia. Naisleijonat sai hyvään paikkaan ylivoiman kesken Sveitsin pienimuotoisen hallintajakson. Osumaa ei kuitenkaan syntynyt, eikä järin monta laukaustakaan.

Sveitsi painoi vielä kovaa päälle myös ilman maalivahtia, mutta Jenni Hiirikoski ratkaisi viimeistään ottelun iskettyään pelivälineen taidokkaasti omasta päädystä tyhjään maaliin. Osuman myötä Hiirikosken ottelun tehot olivat 1+3. Ennen Sveitsi-ottelua kokeneen puolustajan tehotilasto näytti lukemaa -9.

Suomi odottaa vielä puolivälierävastustaan, kun muilla joukkueilla on vielä viimeiset ottelut jäljellä. Jatkopelit käynnistyvät torstaina, ja Sveitsi on silloin Suomen mahdollinen vastustaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle