NHL:n uusi työehtosopimus toi sovun omistajien ja pelaajien välille − Kuluvan kauden Stanley Cup -voittaja selviää viimeistään lokakuun alussa

NHL / Uutinen
Gary Bettman (oik.) pääsi julkistamaan uuden työehtosopimuksen perjantai-iltana.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
NHL ja NHL:n pelaajayhdistys hyväksyivät perjantaina uuden työehtosopimuksen, joka ulottuu aina kauteen 2025−2026 asti. Samalla pelaajat ja omistajat hyväksyivät suunnitelman kuluvan kauden loppuunviennistä.

NHL ja NHL:n pelaajayhdistys ratifioivat perjantaina uuden työehtosopimuksen, joka ulottuu aina kauteen 2025−2026 asti. Samalla omistajat ja pelaajat hyväksyivät suunnitelman tämän kauden loppuunviennistä Torontossa ja Edmontonissa. Omistajat olivat yksimielisiä kauden jatkon ja työehtosopimuksen suhteen, pelaajista myöntävän äänen antoi noin 80 prosenttia.

NHL-komissaari Gary Bettman oli syystäkin iloinen ja kommentoi uutta sopimusta lyhyesti medialle.

− Tänään NHL ja pelaajayhdistys ovat tulleet yhteisymmärrykseen kahdesta tärkeästä asiasta: kuluvan kauden loppuun pelaamisesta ja koko liigan tulevaisuudesta. Haluan kiittää molempia osapuolia kovasta työstä tämän asian suhteen, Bettman sanoi.

Uuden työehtosopimuksen ansiosta omistajien ja pelaajien välinen työrauha säilyy nyt ainakin seuraavan kuuden kauden ajan. Vanhan työehtosopimuksen, joka ratifioitiin tammikuussa 2013, oli määrä umpeutua syyskuussa 2022.

Uusi työehtosopimus pitää sisällään muun muassa nämä asiat:

− NHL:n palkkakatto on 81,5 miljoonaa dollaria kaudella 2020−2021. Se on sama summa kuin tällä kaudella. Palkkakatto voi nousta tulevilla kausilla, jos liigan kokonaistuotot kasvavat odotettua nopeammalla tahdilla.

− NHL-pelaajat tekevät paluun olympiakaukaloihin vuosina 2022 ja 2026. Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja kansainvälisen olympiakomitean on vielä hyväksyttävä paluu. NHL-pelaajat osallistuivat olympiaturnaukseen ensimmäistä kertaa vuonna 1998. Vuoden 2018 talviolympialaisissa NHL-pelaajia ei jäällä nähty.

− Pelaajien palkoista pidätettävä escrow-prosentti on ensi kaudella korkeintaan 20 prosenttia. Tämän jälkeen prosentti pienenee vuosittain 18 prosentista aina kuuteen prosenttiin asti. Kuluvalla kaudella escrow-prosentti on noin kymmenen prosentin tietämillä.

− NHL-pelaajien minimipalkka nousee ensi kaudella 750 000 dollariin.

Omistajien ja pelaajien väliset neuvottelut eivät ole aina sujuneet yhtä sopuisasti. NHL on joutunut pelaamaan edellisen 25 kauden aikana kaksi työehtokiistojen lyhentämää kautta. Kausi 2004−2005 jäi pelaamatta kokonaan.

Kuluvan kauden jatkoa koskevat alustavat päivämäärät:

Kautta jatkavien joukkueiden harjoitusleirit käynnistyvät 13. heinäkuuta.
Joukkueet matkustavat ottelukaupunkeihin 26. heinäkuuta.
Ensimmäiset pudotuspeliottelut käynnistyvät 1. elokuuta.
Pudotuspelien ensimmäinen kierros käynnistyy 11. elokuuta.
Pudotuspelien toinen kierros käynnistyy 25. elokuuta.
Konferenssifinaalit käynnistyvät 8. syyskuuta.
Stanley Cup -finaalit käynnistyvät 22. syyskuuta.
Stanley Cup -voittaja selviää viimeistään 4. lokakuuta.

NHL:n varausloton toinen vaihe järjestetään 10. elokuuta. NHL:n varaustilaisuus järjestetään 9.−10. lokakuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle