NHL:n suosio on laskenut Yhdysvalloissa viime kaudesta – mutta sille on luontevat syyt

NHL / Uutinen
Kuva © Jarno Hietanen
NHL:n kuluvan kauden katsojamäärät ovat Yhdysvalloissa laskeneet 22 prosenttia. Taustalta löytyy ainakin luonnollisia jakelukanaviin liittyviä syitä.

Yhdysvalloissa ESPN:n ja TNT:n omistuksessa tuoreimman sopimuskauden toista vuotta etenevän NHL:n katsojamäärät ovat peräti 22 % alhaisemmat kuin viime kaudella. Aihe on nostattanut paljon kritiikkiä etenkin sosiaalisessa mediassa.

Laskun taustalta löytyy kuitenkin ensisijaisesti luonnollisia syitä. Selittäviä tekijöitä on artikkelissaan listannut ainakin The Athletic.

Ensimmäisenä syynä on ollut näytettävien ottelujen valinta päällekkäin amerikkalaisen jalkapallon Sunday Night Football -kierroksen aikaan. Edellisen kauden ottelumäärä maan suosituimman urheilulajin kanssa päällekkäin on yli tuplattu. 17 kyseiseen aikaan näytetyn pelin postaminen katsojamääräkeskiarvon laskennasta riittäisi itsessään nostamaan ESPN-keskiarvon edellisen kauden yläpuolelle vajaaseen puoleen miljoonaan.

TNT:n puolella katsojakeskiarvo on ollut 359 000 yhteensä 36 pelissä. Se on 16 prosenttia vähemmän kuin edelliskauden keskiarvo 20 ottelussa. Ainakin seitsemään peleistä ovat vaikuttaneet alueelliset pimennykset eli katsomisen estot. Boston Bruinsin pelejä on blokattu New Englandin alueella, jossa viime kauden Bruins-otteluiden keskiarvo oli 661 000 katsojaa. Vastaavia blokkeja on nähty Penguinsin ja Rangersin peleissä − jälkimmäiset New Yorkin kokoisella markkina-alueella.

Viimeisenä kanavarajoituksiin liittyvänä seikkana The Athletic kertoo, että nyt verratuissa luvuissa tulee huomioida lyhyt mittausväli. Tähän mennessä koko viime kauden keskiarvioja on verrattu tämän kauden marras-joulukuuhun. Kevään aikana mediayhtiö ABC:n 20 laajan näkyvyyden ottelun uskotaan korjaavan lukemia lähes entiselleen.

Vasta näiden käytännön seikkojen ja vaikutusten jälkeen on perusteltua miettiä, mitkä seikat kokonaisuutena vaikuttavat NHL:n kiinnostavuuteen, muistuttaa The Athletic.

Viikon aikana sosiaalisessa mediassa ja muissa aihetta käsittelevissä jutuissa on nostettu itse sarjan sisältöihin ja vetovoimaan vaikuttavista seikoista laajemminkin. Myös liigan komissaari Gary Bettman ehti jo kommentoida pudotuspelijärjestelmään liittyviä vaikutuksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle