NHL-pelaajat eivät tälläkään kertaa ole Suomessa suomalaisen dopingtestaamisen piirissä

NHL / Uutinen
NHL-pelaajat ovat vain NHL:n oman dopingtestaamisen piirissä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

NHL ei kuulu Maailman antidopingsäännöstön piiriin. NHL-pelaajia eivät siis koske ne antidopingsäännöstöt, jotka pätevät esimerkiksi olympialaisissa sekä useimpien yksilölajien maailmancupeissa ja arvokisoissa. Maailman antidopingsäännöstön kiellettyjen aineiden lista on vapaasti nähtävillä.

Maailman antidopingsäännöstö on Maailman antidopingtoimiston WADAn hallinnoima säännöstö.

Suomen sisällä Maailman antidopingsäännöstön alaista dopingtestaamista hoitaa Suomen urheilun eettinen keskus SUEK. SUEKilla ei ole pääsyä NHL-pelaajien testaamiseen, vaikka maassa on nyt kaksi joukkueellista NHL-pelaajia. Avalanche ja Blue Jackets ovat viettäneet tämän viikon Suomessa ja pelaavat täällä kaksi ottelua.

– Emme tiedä, testataanko NHL-pelaajia täällä. NHL:llä on oma testausjärjestelmänsä, mutta he eivät ole avoimia sen suhteen. Emme tiedä, millainen se järjestelmä on, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

– Emme ole nähneet heidän kiellettyjen aineiden luetteloaan tai rikkomusmääritelmiä, Huotari lisää.

NHL ei ole koskaan ollut yleisen kansainvälisen dopingtestaamisen piirissä – kuten eivät ole olleet myöskään muut suuret pohjoisamerikkalaiset liigat NFL, NBA ja MLB. Mikään neljästä sarjasta ei toimi avoimesti antidopingjärjestelmänsä suhteen. Siksi SUEKilla ei ole tietoa, eroaako NHL käytännöissään sikäläisistä pääkilpailijoistaan.

Yksi syy NHL:n sulkeutuneisuuteen on Huotarin mielestä selkeä.

– Niin sanottu omistajuus on yksi selkeä syy. He haluavat olla itsenäisiä toimijoita kaikin tavoin. Haluavat siis kontrolloida itse kaikkea toimintaansa. Se näkyy urheiluasioissa ja myös tällaisissa rakenteissa.

Muihin taustoihin Huotari ei pysty ottamaan kantaa, koska hänellä ei ole tietoa.

NHL-pelaajat ovat Suomessa SUEKin testattavissa ainoastaan, jos he ovat täällä maajoukkueurheilijoina tai he harjoittelevat suomalaisen joukkueen mukana. Joukkueen mukana harjoitteleminen riittää, sillä se on seuran toimintaan osallistumista. Antidopingjärjestelmän ja testauksen edellytys ei siis ole työsopimus suomalaisseuran kanssa. Tämä tarkoittaa, että jos NHL-pelaaja harjoittelee kesällä suomalaisjoukkueen mukana, SUEK voi tehdä hänelle dopingtestejä.

SUEKilla on rekisteri kaikista testatuista urheilijoista, mutta Huotari ei kommentoi, onko joukossa viime vuosilta NHL-jääkiekkoilijoita.

– Urheilun kokonaisuuden kannalta olisi hyvä, jos kaikki urheilijat kuuluisivat saman antidopingjärjestelmän piiriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle