NHL-legenda Stan Mikita sairasti kuollessaan rappeuttavaa aivosairautta CTE:tä, joka on löydetty monilta ex-tappelijoilta

NHL / Uutinen
Mikita pelasi koko NHL-uransa Chicago Black Hawksissa ja hän oli ensimmäinen pelaaja, jonka pelinumeron organisaatio jäädytti.
Kuva © Getty Images
Lewyn kappale -tautia sairastaneella HHOF-tähdellä Stan Mikitalla todettiin kuoleman jälkeen toinenkin rappeuttava aivosairaus, CTE.

Vuoden 2018 elokuussa 78-vuotiaana kuolleen NHL-tähden Stan Mikitan on kuolemanjälkeisissä tutkimuksissa todettu sairastaneen CTE:tä. Tutkimukset tehnyt lääkäri julkisti löydöksensä Mikitan perheen pyynnöstä.

CTE on rappeuttava aivosairaus, joka on yhdistetty toistuviin päähän kohdistuneisiin iskuihin. Sen tiedetään aiheuttavan muistinmenetystä ja muita kognitiivisia ongelmia. CTE:n voi diagnosoida vain kuoleman jälkeen. Entisistä NHL-tappelijoista muun muassa Wade Belakilla ja Todd Ewenilla on kuoleman jälkeen todettu CTE.

Mikitan tiedettiin eläessään sairastavan Lewyn kappale -tautia, joka on niin ikään rappeuttava aivosairaus. Se aiheuttaa ongelmia muun muassa ajatteluun, liikkumiseen ja käyttäytymiseen.

− Kaksi neurologista rappeuttavaa aivosairautta ovat yhteydessä pitkään uraan kontaktilajissa, kommentoi Bostonin yliopiston CTE-keskuksen johtaja neurologi Ann McKee.

Mikita pelasi Chicago Black Hawksissa vuosina 1959−1980.  Hän on organisaation tilastoykkönen pelatuissa otteluissa, syötöissä ja pisteissä. Mikita valittiin Hockey Hall of Fameen vuonna 1983.

» Lähetä palautetta toimitukselle