NHL haluaa kitkeä poikittaisen mailan käytön − katso myös muut tämän kauden sääntömuutokset

NHL / Uutinen
Tällä kaudella poikittaisen mailan käytöstä lähtee herkemmin jäähylle.
Kuva © Getty Images
NHL on uudessa sääntökirjassaan tiukentanut poikittaisen mailan käytön pykäliä. Tuomareilla on alkavalla kaudella oikeus tarttua pilliinsä herkemmin pelaajan yrittäessä pelata vastustajaansa kyseisellä tavalla.

NHL:n sääntökirjassa määritellään poikittaisen mailan käyttö seuraavasti: "Toimenpide, jossa käyttämällä mailan vartta kahden käden välissä taklataan vastustajaa väkisin."

Aiemmin säännöt ovat sallineet muun muassa laidoilla ja maalin edessä kovaotteisen pelaamisen, kun vastustajaa yritetään pelata pois tilanteesta tai häneltä yritetään riistää kiekko. Ylilyönnit kyseisissä tilanteissa on aiemminkin vihelletty pois, mutta mikäli vahingoittamisen vaaraa ei ole havaittu, on pelin annettu jatkua.

Tilastollisesti poikittaisesta mailasta vihellettiin viime kaudella todella vähän jäähyjä. Kaikista annetuista jäähyistä poikittaisen mailan osuus oli vain noin neljä prosenttia − 0,3 jäähyä ottelua kohden.

Tällä kaudella NHL suhtautuu sääntöön entistä tiukemmin, ja rangaistus voidaan tuomita niin laidoilla, keskialueella kuin maalin edustallakin tehdystä poikittaisen mailan liikkeestä. Perusteluina muutokselle ovat puolustuspelaamisen edistäminen ja loukkaantumisriskien vähentäminen. Jatkossa rikkeestä voidaan tuomita jopa pelikieltoa.

Alla olevalla videolla on kerrottu sääntömuutoksesta tarkemmin.

Koronan jättämät jäljet

Vaikka NHL palaakin jälleen "normaaliin" koronan runteleman kauden 2020−2021 jälkeen, on pandemia jättänyt sarjaan jälkiä.

Viime kaudella seurojen käytössä olleet taxi squadit ovat nyt historiaa, mutta olosuhteiden edellyttäessä ne voidaan ottaa takaisin käyttöön. Tähän vaaditaan kuitenkin kaikkien seurojen yksimielisyys asiasta.

Myös pelaajasopimuksia koskevia pykäliä on tarkennettu alkavalla kaudella. Joukkueet voivat siirtää pelaajan pois kokoonpanostaan, mikäli lääkäri on todennut pelaajan olevan kykenemätön pelaamaan COVID-19:n vuoksi. Tämä ei kuitenkaan koske pelaajaa, joka on asetettu karanteeniin. Pelaaja on nostettava aktiiviseen kokoonpanoon välittömästi, kun lääkäri on todennut hänen olevan pelikunnossa.

Välimiesneuvottelut järjestetään jatkossa henkilökohtaisesti osallistujamäärän ollessa rajattu ainoastaan niihin, jotka ovat saaneet täyden rokotussuojan COVID-19:ää vastaan. Muiden osapuolten on sallittu osallistuvan tilaisuuksiin etäyhteyden välityksellä.

Pelaajasopimuksiin sisältyviä päivämääriä on muutettu seuraavasti. Kaikki pelaajasopimukset, jotka ovat päättymässä 30. kesäkuuta 2022, ovat jatkossa voimassa heinäkuun 12. päivään saakka, elleivät osapuolet ole toisin sopineet.

Kauden 2021−2022 jälkeen ensimmäisen jakson yhteydessä tehdyt ulosostot määritetään kuin ne olisi tehty 15. kesäkuuta. Myös kauppaamisen tai siirron estäviä pykäliä sisältävien pelaajasopimusten voimassaoloaikoja on muutettu.

Käyttäjän nvirolainen kuva

Kommentti: Niko Virolainen

Poikittaisen mailan kitkeminen pois on erittäin tervetullut sääntöuudistus. Viimeksi NHL teki merkittävän sääntöuudistuksen työsulkukauden jälkeen kaudelle 2005−06, kun koukkaamisiin otettiin tiukka linja. Myös mailalla huitomisia on menneinä vuosina karsittu peleistä.

Uusi sääntöuudistus nostaa pelin viihdearvoa entisestään, ja taitokiekon pelaaminen korostuu, kun maalinedustilanteissa ei suurempikokoisia pelaajia voi enää tökkiä sivuun. Myös maalimäärien nousu on mahdollista varsinkin alussa, kun ylivoimia nähtäneen enemmän.

Tervetuloa uusi enemmän kiekolliseen peliin perustuva NHL!

» Lähetä palautetta toimitukselle