NHL aikoo kuplautua – massiiviset toimet turvaamaan pudotuspelien toteutumista

NHL / Uutinen
NHL-kauden loput väännöt on tarkoitus pelata Torontossa ja Edmontonissa.
Kuva © Getty Images

NHL-kauden jatkuminen nytkähti viikonloppuna askeleen lähemmäs toteutumista, kun TSN:n tietojen mukaan liiga ja pelaajayhdistys NHLPA pääsivät alustavaan sopuun paluusuunnitelmien niin sanottujen kolmannen ja neljännen vaiheen yksityiskohdista.

24 joukkueen pudotuspelien on tarkoitus jatkua kahdessa kaupungissa. Läntisen konferenssin 12 joukkuetta kerääntyvät kisaamaan Edmontoniin ja itäisen konferenssin joukkueet Torontoon.

Joukkueiden on määrä majailla tarkoin rajatulla turva-alueella ja sen sisällä kukin joukkue eristetään mahdollisimman pitkälle omaan "kuplaansa". Joukkueen kuplan sisälle sallitaan kaikki henkilökunta mukaan lukien maksimissaan 52 henkilöä – heistä pelaajia saa olla 31.

Tiukan hotellieristyksen lisäksi jokainen kuplan sisällä oleva henkilö testataan COVID-19 -tartuntojen seulomiseksi päivittäin. Alkuvaiheessa ennen joukkueiden karsiutumista tämä tarkoittaa yli 2000 testiä päivittäin. Paluun kolmannen vaiheen ja hurjan testausmyllyn on tarkoitus käynnistyä jo viikon kuluttua.

Pohjoisamerikkalaisten medioiden käsiinsä saaman sopimusluonnoksen mukaan sekä liigalla että pelaajayhdistyksellä on tilanteen muuttuessa mahdollisuus pysäyttää suunnitelmien eteneminen, jos pelaajien terveys tai pelien kilpailullisuus ovat vaarassa. Tämä pykälä koskee myös pelien keskeyttämistä tai siirtämistä pudotuspelien ollessa käynnissä.

Yksilötasolla kenellä tahansa pelaaja on sopimusluonnoksen mukaan mahdollisuus jättäytyä pois loppukauden peleistä myös ilman lääketieteellistä syytä ja ilman sanktioita. Riskiryhmiin kuuluviksi arvioidut pelaajat taas voidaan jättää syrjään loppukauden peleistä joukkueen lääkärin päätöksellä.

Joukkueiden hotellieristystä on tarkoitus helpottaa vasta konferenssifinaaleista alkaen. Tällöin perheet pääsisivät pelaajien luo karanteenijakson jälkeen.

Koronatilanteesta riippumatta NHL-kauden jatkuminen ei alustavasta sovusta huolimatta ole vailla kysymysmerkkejä. Liiga ja pelaajayhdistys neuvottelevat parhaillaan myös uuden työehtosopimuksen solmimisesta ja sekä se että pudotuspelisuunnitelmat on tarkoitus niputtaa omistajien ja koko NHLPA:n jäsenistön hyväksyttäväksi ennen suunnitelmien etenemistä.

Työehtosopimussopua odotetaan TSN:n tietojen mukaan tämän viikon kuluessa.

Kommentti:

Luultavasti jokainen jääkiekon ystävä kaipaa jo pelejä nähdäkseen, ja lähtökohtaisesti NHL-pudotuspelit olisivat parasta herkkua tähän nälkään. Muualla urheilumaailmassa on jo osoitettu, että tapahtuminen järjestäminen on mahdollista jollain tapaa järkevällä turvallisuustasolla. Miksipä siis ei?

Kun NHL:n suunnitelmia silmäilee edes pintapuolisesti, miettii väkisinkin, missä määrin järkeä sirkuksessa on. Jos pelkästään perustason suunnitelmien kuvailemiseen tarvitaan viitisenkymmentä sivua rajoituksia, myös kaikenlaisten riskien mittakaava on massiivinen.

Lopulta kaikki palautuu siihen, mitä mahtaa olla tarjolla, kun pelaajat kaivetaan pitkältä omatoimitauolta vielä rajumpiin poikkeusolosuhteisiin pelaamaan lajin arvostetuimpia koitoksia. Onko kaikki vaiva saatavan hyödyn arvoista? Taloudellisesti tuskin, lieneekö edes urheilullisesti?

» Lähetä palautetta toimitukselle