Miksi Jääkiekkoliitolle Mestis-Jokereilla "ei saa olla kytköksiä KHL-projektiin", vaikka Zemgale ja Kiekko-Vantaa ovat Mestiksessä? – "Ei ole yksiselitteistä säädöstä"

LIIGA, MESTIS, KHL / Uutinen
Jokerit saattaa tulevaisuudessa pelata Mestiksessä.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Mestiksessä pelaa jo kaksi vielä viime kaudella osittain venäläisellä oligarkkirahalla rahoitettua seuraa, mutta Jokerien kohdalla Jääkiekkoliitto ei hyväksy "kytköksiä KHL-projektiin". Miksi?

Suomen jääkiekkoliitto tiedotti syyskuun alussa kriteerejään, joilla Helsingin Jokerien edustusjoukkueen pääsy Mestikseen voisi olla mahdollista. Tiedottaminen oli reagointi Liigan ilmoitukseen, jonka mukaan Liiga ohjaa kaikki uutta liigalisenssiä tavoittelevat organisaatiot hakeutumaan ensin Mestikseen. Tiedotteessa Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela totesi Jokereista, että "kytköksiä aiempaan KHL-projektiin ei myöskään voi olla".

Kuitenkin Mestis-seura Kiekko-Vantaa oli vuodesta 2017 asti KHL-Jokerien virallinen farmiseura, jonka toimintaa rahoitettiin samalla venäläisellä oligarkkirahalla kuin emä-Jokereitakin. Farmiseurastatus kerrottiin avoimesti julkisuuteen. Kiekko-Vantaalla oli pelipaidoissaankin Jokerit-logo.

Tälle kaudelle Jääkiekkoliitto antoi Mestikseen sarjapaikan latvialaiselle HK Zemgalelle, joka on entisen KHL-seuran Riian Dynamon viime vuosien farmiseura. Dynamo poistui KHL:stä viime kauden jälkeen, Venäjän valloitussodan takia. Samoin teki Jokerit, joka jätti viimeiseksi jääneen KHL-kautensa helmikuussa kesken.

Zemgalea rahoitti KHL-Dynamo. KHL-Dynamon pääomistaja oli kaasuyhtiö Itera Latvija, jonka pääomistaja on venäläiskonserni Areti International Group, jonka pääomistaja on turkmenistanilaislähtöinen oligarkki Igor Makarov. KHL-seuran puheenjohtaja oli latvialainen entinen KGB-upseeri Juris Savickis, joka on myös Itera Latvijan puheenjohtaja. Omistus- ja rahoitustapa oli siis jotensakin samantapainen kuin KHL-Jokereilla: venäläisen oligarkin yhtiö oli jääkiekkoyhtiön suuromistaja ja -rahoittaja.

Zemgalen GM:llä Edgars Buncisilla on tanakka KHL-tausta. Hän työskenteli 2010-luvun puolivälissä vuoden ajan ukrainalaisen silloisen KHL-seuran Donbass Donetskin toimitusjohtajana ja liittyi vuonna 2020 Dynamon hallitukseen, josta siirtyi vuonna 2021 GM:ksi. Buncis kuitenkin erottuu Jokerien GM-kollegastaan Jari Kurrista siten, että Buncisilla ei ollut ainakaan merkittävää omistusosuutta Dynamosta.

Miksi Jokerien kohdalla Jääkiekkoliitto ei hyväksy aiempia kytköksiä KHL-projektiin, vaikka Mestiksessä pelaa jo kaksi vielä viime kaudella osittain venäläisellä oligarkkirahalla rahoitettua seuraa?

– Tuon voisi käydä läpi Mestiksen edustajien kanssa. Niistä taustaselvityksistä, jotka olemme tehneet, ei ole noussut esiin mitään venäläiskytköstä, joka estäisi Zemgalen pelaamisen, Nummela vastaa.

Jääkiekkoliitto on kesän aikana teettänyt ulkopuolisella taholla selvityksen Zemgalen taustayrityksen ja sen henkilöiden yhteyksistä Dynamon KHL-aikaan.

– Jokerienkaan suhteen ei ole olemassa mitään yksiselitteistä säädöstä, vaan asiaa katsotaan tilannekohtaisesti sitten, jos se aktivoituu, Nummela sanoo.

Jääkiekkoliiton suhde Jokereihin eroaa Liigan vastaavasta sikäli, että Liiga on toiminut vuosia täysin irrallaan Jokereista, kun taas Jääkiekkoliitto edustaa koko suomalaista jääkiekkoa ja sen juniorisarjoissa on luonnollisesti koko ajan pelannut lukuisia helsinkiläisseuran joukkueita. Jääkiekkoliitto myös palkkasi kesällä uuden toimitusjohtajansa Sami Kauhasen KHL-Jokereista.

– Minä en näe tässä meillä yhtään sen enempää haasteita tai erilaista tilannetta kuin kenelläkään muullakaan. Sitten kun tilanne aktivoituu, tehdään päätöksiä hyvän hallintotavan mukaisesti. Jokerien Mestis-asia olisi joka tapauksessa liittohallituksen päätettävä asia, Nummela kertoo.

Liittohallitus on liiton ylin päättävä elin ja Nummela on sen puheenjohtaja. Hänen mukaansa Jokereista ei ole tullut liittoon virallisia yhteydenottoja liittyen haluun saada miesten edustusjoukkue Mestikseen.

Dynamon farmiseurana Zemgale pelasi Latvian pääsarjaa. Se voitti viime kaudella Latvian mestaruuden. Tällä kaudella Zemgale osallistuu sekä Mestikseen että sikäläiseen pääsarjaan. Latvialaiset aloittivat historiallisen Mestis-kautensa eilen 4–3-kotivoitolla Peliitoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle