Mestis-yllätys puhuttaa: joukkuemäärä ei putoakaan karsinnoissa, palkintorahat tasajakoon − "Keräsimme kaikki yhteiset rahat mitä suinkin irtosi"

MESTIS / Uutinen
Mestis-kauden pelien panos laimeni tuoreilla päätöksillä.
Kuva © Topi Lainio
Mestis-kausi sai uusia yllättäviä sävyjä Jääkiekkoliiton liittohallituksen päätöksien myötä.

Suomen Jääkiekkoliiton liittohallitus päätti keskiviikkona yllätyksellisestä käänteestä, jonka mukaan Mestis-seurojen lukumäärä ei putoakaan aiemman sarjasysteemin mukaisesti kauden päätteeksi. Mestis-kauden puhutuin ja odotetuin elementti on alusta saakka ollut karsintasarja, jonka pelaamisen myötä joukkuemäärää oli tarkoitus leikata kahdella jo tulevaksi kaudeksi.

Liittohallituksen päätöksen mukaan joukkuemäärän pienentäminen kahteentoista siirtyy nyt vuodella. Runkosarjan neljä viimeistä Mestis-joukkuetta pelaavat edelleen karsintasarjan kahden parhaan Suomi-sarjan joukkueen kanssa, mutta tästä ryhmästä neljä selviytyy ensi kaudeksi Mestikseen.

− Mestis-hallitus esitti jo ennen kautta liittohallitukselle, ettei joukkuemäärää pudotettaisi tässä tilanteessa. Silloin liittohallitus ei nähnyt tarvetta muutokselle, mutta nyt alkaa olla niin paljon sattumanvaraisuutta siinä, millaisin eväin kukin joukkue pystyy tai joutuu pelaamaan mahdollisia karsintoja, että tämä koettiin tasapuoliseksi, taustoittaa Mestiksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää.

Pelisysteemin muutosta enemmän porinaa Mestis-piireissä aiheuttaa samanaikainen päätös Mestiksen palkintorahojen uudelleenjaosta kesken kauden. Omalla tavallaan sarjan panoksia syö entisestään se, että menestyvien seurojen palkitsemisen sijaan rahat jaetaan tasapuolisesti kaikille.

Haanpään mukaan kyse on selviytymiskeinosta taloudellisessa kriisissä, joka koskettaa kaikkia seuroja.

− Yksinkertaisesti keräsimme kaikki yhteiset rahat mitä suinkin irtosi ja liitto siltarahoittaa vielä Mestiksen tv-rahan viimeistä erää etukäteen. Ne rahat jaetaan tasan ja pyritään turvaamaan seurojen palkanmaksukykyä helmikuulle, Haanpää linjaa.

Tasajaon kärsijöiksi jäävät tämän kauden menestyjät. Runkosarjassa tällä hetkellä toisena majailevan FPS:n urheilutoimenjohtaja Timo Willman on jokseenkin ihmeissään muutosten taustoista, mutta ymmärtää myös päätöksiä yhteisön näkökulmasta.

− Onhan siinä sellaista inhimillisyyttä, että kaikki seurat ovat tasapuolisen pahoissa vaikeuksissa, sen pointin ymmärtää. Mutta eihän se tietenkään ole kiva asia sarjan voittavalle seuralle, Willman kiteyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle