Mestis tähyää laajemmille markkinoille: uusi joukkue Latviaan tähtäimessä jo syksyksi, Viro vuotta myöhemmin

MESTIS / Uutinen
Tämän Mestis-kevään riemukkaita tunnelmia nähtiin muun muassa Rovaniemellä. Jatkossa suunta voi olla etelään päin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Mikäli kevään aikana vilkkaana käyneet neuvottelut menevät maaliin, Mestistä pelataan pian kotimaan kaukaloiden lisäksi Latvian mestarin kotihallissa.

Mestis saattaa saada aivan uudenlaista kansainvälistä väriä jo tulevalla kaudella, mikäli parhaillaan käynnissä olevat neuvottelut johtavat suotuisaan lopputulokseen. Suomen jääkiekkoliiton ja Mestiksen johto ovat jo pidempään työstäneet suunnitelmaa, joka toteutuessaan toisi uuden Mestis-joukkueen Latvian Jelgavaan jo syksyksi.

Mestiksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää myöntää keskustelujen olevan pitkällä, mutta asian suhteen on pidetty matalaa profiilia, koska kireä aikataulu hankaloittaa suunnitelman toteutumista. Neuvotteluja on käyty tiiviisti muun muassa MM-kisojen aikana Tampereella.

Latviasta mukaan tulisi kansallisen Optibet Hockey Leaguen hallitseva mestari HK Zemgale/LLU. Lisäksi tutkitaan mahdollisuutta latvialaisten juniorijoukkueiden peleihin suomalaisjoukkueita vastaan.

− Kun Dinamo Riika jäi pois KHL:stä, heidän kansallisen liigansa taso ei riitä pelaajakehityksen tarpeisiin, samoin heidän juniorijoukkueitaan on pelannut Venäjällä. Mestiksen osalta sieltä tulisi käytännössä viime kauden mestari mukaan, ja siellä on vahvaa halukkuutta tulla mukaan, Haanpää taustoittaa.

HK Zemgale/LLU pelaa Riian eteläpuolella sijaitsevassa Jelgavassa. Mestis-pomo luonnehtii joukkuetta sopivan tasoiseksi ja Jelgavaa olosuhteiden sekä logistiikan osalta toimivaksi vaihtoehdoksi.

Kokonaan toisenlainen projekti on yritys saada Mestis-joukkue Tallinnaan. Viron maaperälle syntyisi kokonaan uusi seura. Tulevan kiekkokauden osalta aikataulu todettiin liian vaikeaksi, joten tavoite on saada uusi organisaatio luotua kaudeksi 2023−2024.

− Latviassa on olemassa oleva organisaatio, kaikki sinänsä valmiina. Se on ihan eri asia kuin se, että Tallinnassa ei ole vielä minkäänlaista organisaatiota olemassa. Sitäkin yritettiin nyt, mutta se oli liian vaikeaa näin nopeasti, Haanpää pohtii.

Kansainvälistymistä edistää osapuolten vahva yhteinen halu, mutta realistisen toteutumisen aikataulu on vaikea. Kotimaassa Mestis-väki odottelee jo uuden kauden sarjaohjelmaa ja raameja.

− Tärkeää on se, että tässä pitää olla liittojen mukana. Aikataulun puolesta olisi pitänyt olla jo valmista. Kesäkuun alkupuolella on asian oltava viimeistään kunnossa, sarjaohjelmat ja muut asiat pitää saada kuntoon.

− Erilaisia malleja yritetään löytää, mutta se ei voi olla mikään vuoden laastariratkaisu. Me haemme Mestikselle markkina-alueen laajentumista ja siltä kannalta tämä on meille pidemmän aikavälin tavoite, Haanpää linjaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle