Mestis-seurat menettävät koronan takia 1,8 miljoonaa euroa − Ensi kaudeksi luvassa mittava tukipaketti ja kaksi uutta joukkuetta Suomi-sarjasta

MESTIS / Uutinen
Imatran Ketterä voitti keskeytyneen Mestis-kauden runkosarjan.
Kuva © Jarno Hietanen
Mestikseen nousee ensi kaudeksi kaksi uutta joukkuetta Suomi-sarjasta lisenssimenettelyllä. Lisäksi sarjalle on perustettu vallitsevien poikkeusolojen myötä reagointirahasto.

Mestis-seurat, Mestis-hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto ovat laatineet Mestistä koskevia tukitoimia, joiden tarkoitus on taata sarjan jatkuvuus ilman toimintahäiriöitä. Osapuolet pitävät tukitoimia tarpeellisena Mestiksen elinvoiman säilyttämisen kannalta vallitsevan koronaviruspandemian keskellä. Tämän hetken tilanteen taloudelliset tappiot ovat seuroille tuntuvat.

− Tämän hetken arvio koronaviruksen aiheuttamista tulonmenetyksistä Mestis-seuroille on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Tilanne vaatii nopeita, innovatiivisia ja paikoittain myös erittäin vaikeita päätöksiä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kertoo tiedotteessa.

Noin miljoonan euron arvoiset tukitoimet sisältävät useita toimenpiteitä, jotka liittyvät seurojen osalta säästöihin ja uusien tulovirtojen kanavoimiseen. Toimenpiteet muuttavat sarjajärjestelmää, pelaamistapaa ja kokoonpanosäännöksiä. Lisäksi ne sisältävät seuroille suoraan annettavaa rahallista tukea sekä seuroja koskevia säästötoimenpiteitä. 

Ensi kauden joukkuemäärä nousee kahdella joukkueella neljääntoista. Päättyneellä kaudella Suomi-sarjan välieriin selvinneille joukkueille tarjotaan paikkaa lisenssimenettelyn kautta. Välieriin selvisivät Kiekko-Espoo, Porvoon Hunters, FPS ja D-Kiekko.

− Jos hakijoita on enemmän kuin kaksi, liitto valitsee talouden, olosuhteiden sekä urheilun arvioinnilla kaksi parhaaksi soveltuvaa hakijaa ja määrittää heille oikeuden hakea lisenssiä. Tällä toimenpiteellä turvataan sarjan jatkuvuus siinäkin tapauksessa että jokin seura joutuu kaikesta huolimatta luopumaan sarjapaikastaan, Jääkiekkoliiton liittohallitus sanoo.

Ensi kaudella ei pelata karsintoja. Jääkiekkoliiton liittohallitus sanoo, että karsintojen jättäminen väliin on välttämätöntä seurojen taloudellisen paineen helpottamiseksi. Karsinnat palaavat kaudelle 2021−22, ja liittohallitus tekee päätöksen kyseisen kauden joukkuemäärästä ensi kauden loppuun mennessä.

Lisäksi sarjalle on perustettu erillinen reagointirahasto, jota on mahdollista käyttää ensi kauden aikana muuttuvan tilanteen hallitsemiseen. Mestistä ravisuttavat muuttuneet olosuhteet huomioidaan ensi kauden otteluohjelmassa matkakulujen pienentämisen ja ottelutuottojen parantamisen muodossa. Mestiksen operatiivinen johtaja Aro näkee vallitsevan tilanteen keskellä myös hyviä puolia.

− Jokaisessa kriisissä piilee aina myös mahdollisuus. On ollut ilo huomata, kuinka kaikki seurat ja Jääkiekkoliitto ovat yhdessä ja pyyteettömästi työskennelleet tämän yhteisen pelastuspaketin parissa tunteja säästelemättä, hän sanoo.

Tulevalla kaudella jokaisella joukkueella on oltava jokaisessa ottelussa vähintään kolme alle 20-vuotiasta kenttäpelaajaa. Kiintiöön ei lasketa maalivahteja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia keskeyttää jääkiekkosarjoja ympäri maailman. Tältä sivulta löytyy kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
SHL-joukkueiden pelaajat osallistuvat koronakriisin torjuntaan − haluavat leikata palkkojaan
7.4.2020 11:26
Ruotsin miesten jääkiekon pääsarja SHL:n joukkueista ainakin Frölundan ja Malmön pelaajat ovat suostuneet alentamaan palkkojaan koronakriisin keskellä.
Haastattelu
Liiga-seurat saavat nyt lomauttaa pelaajansa, asiantuntija avaa pelaajien heikkoa työttömyysturvaa – "Ei mitään järkeä"
5.4.2020 19:28
Liiga- ja Mestis-jääkiekkoilijan työttömyysturva ja eläkekertymä ovat paljon pienempiä kuin muilla palkansaajilla. Syynä on 1990-luvulla laadittu lain poikkeussäädös. Lisäksi kaikki Liiga- ja Mestis-jääkiekkoilijoiden pelaajasopimukset ovat lainvastaisia.
Uutinen
Ilves tuo markkinoille logollaan varustetut kasvosuojukset − idean takana entinen suomalaismaalivahti
5.4.2020 14:22
Ilves tuo ensimmäisenä liigaseurana markkinoille kasvosuojuksen, jolla on tarkoitus ehkäistä koronavirusepidempian etenemistä. Suojukset tamperelaisseuralle on tehnyt Sasu Hovin omistama yritys.

Lue myös