Mestis-pudotuspelit: IPK ensimmäistä kertaa mestaruuteen – Kohonen nollasi Ketterän

MESTIS / Uutinen
Austin Alger vastasi mestaruuden ratkaisseesta maalista.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Mestiksen kausi 2023–24 huipentui seitsemänteen finaaliotteluun Iisalmessa. Imatran Ketterä nousi selkä seinää -vasten tilanteessa kahden voiton takaa tasoihin, mutta viimeistä puristusta imatralaiset eivät saaneet irti, ja IPK juhli selkeällä voitolla seurahistoriansa ensimmäistä Mestis-mestaruutta.

Varovaisesta alusta tilaisuuksien hyödyntämiseen IPK sai jälleen vahvan alun Ketterän kustannuksella, mutta oli oppinut edellisen ottelun virheistä. Erätauon jälkeen iisalmelaisisännät pitivät kaasujalan lattiassa, eikä Ketterä saanut kaivettua esille avaimia oman pelinsä toteuttamiseen eikä IPK:n pelikaavan rikkomiseen.

Marko Tuomaisen luotsaama IPK oppi virheistään edellisistä tappioista ja peittosi Ketterän saumattomalla joukkuepelaamisellaan lukemin 3−0.

IPK–Ketterä 3–0 (Otteluvoitot: 4–3): Ketterän rahkeet loppuivat viime metreillä

Ottelu alkoi olosuhteisiin nähden kummankin leirin osalta varovaisesti, mikä myös helpotti IPK:n maalivahti Paavo Kohosen paluuta tolppien väliin. Kotijoukkue sai piakkoin tilaisuuden avata maalihanat, kun Ossi−Petteri Jaakola heitti kiekon suoraan katsomoon. IPK kiitti ja kuittasi, kun Ketterän epäonnistuneessa purkukiekosta Austin Alger laukoi karhupaidat johtoon.

IPK:lla oli lähes koko avauserän parempi tempo otteissaan ja se onnistui horjuttamaan Ketterän puolustusta, mutta ei kyennyt pidentämään etumatkaansa. Imatralaisvieraat saivat myös tilaisuuden kuparisen rikkomiseen ylivoimalla, mutta IPK:n alivoima ei huojunut. 

Ketterän ahdinkoa lisäsi toinen takaisku, kun vain neljä sekuntia ennen avauserän loppua Ville Puhakan ja Algerin tarjoilusta Leo Ring nosti kiekon voimattoman Santeri Lipiäisen ohi, ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin kotijoukkueen kahden maalin johdossa.

IPK oli oppinut edellisten koitosten virheistään, eikä tuudittautunut kahden maalin etumatkaan. Ketterä pystyi ainoastaan paikoitellen pitämään hetkellistä painetta iisalmelaisten päädyssä, mutta Kohonen tai IPK-puolustus eivät olleet suurta hätää kärsimässä. Parhaimman tilaisuuden sai erän lopulla Valtteri Viirret, mutta Kohonen varmisti olan yli vilkaisemalla, että kiekko jäi varusteiden väliin.

IPK rakensi useamman paikan parantaa asemiaan johtoasemassa, mutta Lipiäinen ja koko Ketterän joukkue selvisi tilanteista säikähdyksellä, ja kolmanteen erään siirryttiin samoissa lukemissa.

Päätöserä jatkoi sitä, mihin edellisessä kolmanneksessa jäätiin, mutta tällä kertaa vierasverkko heilui illan kolmannen kerran. Viirretin kiekon menetyksestä Henri Knuutinen kuljetti kiekon laidasta b-pisteen kaarelle, laittoi laukaukseen tasapainoa myöten kaiken peliin ja IPK siirtyi kolmen maalin karkumatkalle. 

Ketterä sai fyysisemmän pelisilmän päälle ja alkoi survomaan pelin kulkua iisalmelaisten päätyyn ja sai rakennettua ottelun parhaimmat maalintekopaikat, mutta kiekko ei ollut mennäkseen Kohosen vartioimaan maaliin.

Alivoimakaan ei estänyt vierasjoukkueen täyttä hyökkäämistä ja Lipiäinen vaihdettiin ajoissa ylimääräiseen kenttäpelaajaan, mutta IPK ei antanut tuumaakaan periksi ja varmisti ensimmäisen Mestis−mestaruutensa. Maalille palannut Kohonen nollasi Ketterän 16 torjunnalla.

Maalintekijät

04.47 1–0 Austin Alger YV
19.56 2–0 Leo Ring (Alger, Puhakka)
43.52 3–0 Henri Knuutinen (Soijärvi)

» Lähetä palautetta toimitukselle