Mestis-pudotuspelit: Hermes katkaisi täysin IPK:n selkärangan ja iski kahdeksan maalia, Hokki voiton päässä karsintasarjan voitosta

MESTIS / Uutinen
Hermes mätti keskiviikkona Iisalmessa peräti kahdeksan maalia. Arkistokuva.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ketterä odottaa jo finaalivastustajaansa IPK:n ja Hermeksen välisestä ottelusarjasta. Lähimpänä finaalipaikkaa on Hermes, joka nappasi Iisalmessa kolmannen kiinnityksen peräti voittolukemin 8–3. Kajaanissa Hokki otti niin ikään karsintasarjan kolmannen voiton.

IPK ja Hermes ovat tahkonneet tähän mennessä tasaisen sarjan, eikä muutosta tähän meinattu saada keskiviikkonakaan ennen kuin Hermes löi IPK:n kanveesiin kolmannessa erässä. Ottelu päättyi kokkolalaisten peräti 8–3-voittoon. Joukkue nappasi kolmannen kiinnityksen, joten se pääsee perjantaina pelaamaan kotiyleisönsä edessä finaalipaikasta.

Karsintasarjassa karavaani matkasi Kajaaniin, jossa kotijoukkue Hokki oli selvä voittaja jo kolmannen kerran. Iivari Säkkinen nousi ottelun hahmoksi, kun hän iski tärkeässä paikassa kaksi osumaa. Hokki on siis voiton päässä sarjapaikkansa säilyttämisestä, kun vastaavasti Pyryn pitäisi nyt voittaa neljä mittelöä putkeen.

IPK–Hermes 3–8 (Otteluvoitot 2–3): IPK:n selkäranka katkesi täydellisesti

Kotijoukkue pääsi ilahduttamaan kotiyleisöään jo 59 sekunnin jälkeen, kun Austin Alger neppasi kiekon Visa Vedenpään selän taakse. Seuraavaa IPK-maalia jouduttiin kuitenkin odottamaan ottelun puoliväliin saakka, ja sitä ennen Hermes tuli jo rinnalle ja karkasi jo kahden maalin johtoasemaan.

Ottelu oli alkuun tasainen, aivan kuten sarjan 2–2-tasatilannekin antoi ymmärtää. Ensimmäisen kaksikymppisen aikana joukkueet laukoivat ahkerasti, sillä Patrik Kerkolalle kertyi IPK-maalilla 14 koppia ja Vedenpäälle 12 torjuntaa. Paikoistaan terävämmin osui vierasjoukkue, joka Juho Rautiaisen ja Arttu Lausniemen maaleilla nousi 23 sekunnin aikana rinnalle ja ohi. Kotijoukkue päästi Hermeksen helpohkosti alueelle harhasyöttöjen ja liian hankalien syöttökuvioiden vuoksi. Pelaaminen meni yliyrittämiseksi, mutta myös Hermes puolusti tiiviisti, karvasi kiekkoja ja ei päästänyt kaveria alueelleen.

Toinen kaksikymppinen myötäili ensimmäistä. IPK joutui tekemään paljon töitä yhden hyvän maalipaikan eteen, kun Hermes vastaavasti pääsi alueelle paremmin. Kumpikin joukkue pääsi hiomaan ylivoimakuvioitaan, mutta alivoimat siivosivat tilanteet, ja IPK:n Pekka Suhonen pääsi jopa iskemään alivoimamaalin ajassa 28.12, kun kokkolalaisten ylivoima ei saanut kiekkoa rauhoitettua. Tasaviisikoin se pelasi kuitenkin viisaasti johtoasemassa.

Toisen erätauon jälkeen tilanne repesi Hermeksen hyväksi. Kotijoukkueen olisi pitänyt viritellä kiriään, mutta Hermes iski 4–2:een vain 18 sekunnin pelin jälkeen. Sen jälkeen IPK:n selkäranka katkesi, Olli Taimi tuli Kerkolan tilalle maaliin ja joukkue otti useita samanaikaisia jäähyjä, joista Hermes rankaisi armotta. Tilanne olikin yhtäkkiä 3–8, kun Michal Kvasnica iski kahden miehen ylivoimalla ja Eemeli Takala vielä Viljam Sandvikin rangaistuksen aikana. Algerin illan toinen osuma ennen ylivoimamaaleja loi vielä pientä uskoa, mutta turhaan. 

Ottelun loppu oli pelkkää pelailua, eikä kotiyleisö päästänyt inahdustakaan, kun se seurasi IPK:n suurinumeroista tappiota. Hermes oli kaikessa parempi, tehokkaampi sekä suoraviivaisempi. Se käänsi ottelusarjan itselleen, ja perjantaina joukkueella on mahdollisuus ratkaista finaalipaikka kotiyleisönsä edessä.

Maalintekijät

00.59 1–0 Austin Alger (Berardinelli, Persson)
6.01 1–1 Juha Rautiainen (Ahola, Kärjä) 
6.24 1–2 Arttu Lausniemi (Liljamo, Ošenieks) 
23.10 1–3 Tommi Laakso (Ahola) 
28.12 2–3 Pekka Suhonen (Puhakka) av
40.18 2–4 Juha Rautiainen (Ahola, Kärjä)
49.29 2–5 Eero Klintrup (Antti-Roiko, Sammalisto) 
48.09 2–6 Aki-Petteri Antti-Roiko (Matikainen) 
50.51 3–6 Austin Alger (Persson, Kinnunen) 
54.54 3–7 Michal Kvasnica (Kärjä, Yliniemi) yv2
56.05 3–8 Eemeli Takala (Yliniemi, Kvasnica) yv

Hokki–Pyry 5–2 (Otteluvoitot 3–0): Hokki ei päästänyt vieraita mukaan

Kajaanilaiset ovat enää voiton päässä sarjapaikkansa säilyttämisestä. Keskiviikkona joukkue osoitti sen, minkä vuoksi Pyry ei ole voittanut vielä yhtäkään ottelua karsintasarjassa. Kun ottelu oli tiukimmillaan, oli Hokki se joukkue, joka Säkkisen osumilla toisen erätauon molemmin puolin karkasi johtoon, eikä päästänyt enää Pyryä mukaan taistoon.

Säkkisen lisäksi esille nousivat Jiri Parviainen (0+3) sekä Janne Jokinen ja Santeri Yli-Suutala (1+1). Hokki sai nimiinsä myös yhden ylivoimamaalin, mutta tilausta olisi ollut useammallekin osumalle, kun joukkueelle tarjottiin neljä kahden minuutin ylivoimaa. Toisaalta nokialaisetkaan eivät omalla miesylivoimallaan onnistuneet.

Kotijoukkue oli koko ottelun niskan päällä, mistä kertoi muun muassa Pyry-vahti Veli-Matti Mäkisen 31 torjuntaa. Hokki pääsi laukomaan selkeästi lähempää maalia, eikä sen tarvinnut tehdä suurta työtä maalipaikkojen eteen. Pyrykin laukoi ottelussa 32 kertaa, mutta huomattavan suuri osuus laukauksista lähti aloituspisteiden takaa. Aloitusvoitot menivät sen sijaan suhteellisen tasan (29–25).

Hokilla on perjantaina mahdollisuus ratkaista sarjapaikan kohtalo. Joukkue saa useamman ottelupallon, sillä tässä vaiheessa Pyryn pitäisi voittaa neljä ottelua putkeen, jotta se nousisi ensi kaudeksi Mestikseen.

Maalintekijät

28.10 1–0 Tuomas Komulainen (Mikkola, Jokinen) yv 
34.30 1–1 Saku Hautamäki (Kuivaniemi, Ahmaoja) 
38.07 2–1 Iivari Säkkinen (Parviainen, Henriksson) 
45.43 3–1 Iivari Säkkinen (Parviainen, Yli-Suutala) 
49.07 4–1 Santeri Yli-Suutala (Parviainen)
50.06 4–2 Tuukka Mäntymäki (Kalliosalo, Kylmäniemi) 
58.43 5–2 Janne Jokinen (Myllyaho) tm

» Lähetä palautetta toimitukselle