Mestiksen kurinpito joutui langettamaan syrjivästä kommentista pelikiellon, "suojaamme kohdetta mielipahalta" – Mistä on kyse?

MESTIS / Uutinen
Tatu Vihavainen sai pelikiellon herjauksesta.
Mestiksessä langetettiin yhden ottelun pelikielto syrjivästä kommentista.

Mestiksen kurinpito tuomitsi tiistaina SaPKon Tatu Vihavaiselle yhden ottelun pelikiellon. Syynä oli sääntö, jonka mukaan kiellettyä ovat uhkailu, rasistiset tai etniset loukkaukset, vihamieliset tai syrjivät tai seksuaaliset huomautukset, sylkeminen ja verellä ihmisen tahriminen.

Vihavaisen rike tapahtui 23.11. pelatussa SaPKo–Hermes-ottelussa. Kurinpitolausunnossa todetaan, että sääntöjen mukaan kurinpito ei voi kyseisen rikkeen kohdalla olla määräämättä pelikieltoa. Lausunnon mukaan on "riidatonta, että pelaaja on käyttänyt vastustajaa kohtaan herjaavaa ilmaisua, jota voidaan pitää edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittamana syrjivänä kommenttina". Vihavaiselle ei tuomittu ottelussa rangaistuksia.

Kurinpitoryhmä kirjoittaa Vihavaisen pyytäneen sanomisiaan oma-aloitteisesti kohteeltaan anteeksi. Sen ryhmä huomioi lieventäväksi seikaksi.

Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro, mitä Vihavainen sanoi ottelussa vastustajalleen?

– No, se oli herjaus.

Mitä hän sanoi? Oliko kyse rasismista tai toisen seksuaalisuuteen liittyvästä herjauksesta?

– Tapaus on kuvattu kurinpitolausunnossamme. Säännöissä sanotaan, mistä kaikesta tuollainen rangaistus voi tulla. Mutta kyse oli siis herjauksesta.

Oliko kyse rasismista tai toisen seksuaalisuuteen liittyvästä herjauksesta?

– Ei, ei ollut. Sen voin sanoa käsi sydämellä. Emme avaa asiaa enempää, koska siten suojaamme myös kohdetta mielipahalta.

Kyse oli siis syrjivästä kommentista, mutta ei rasismista eikä seksuaalisuuteen liittyvästä loukkauksesta. Miksi pelikieltorangaistus on vain yksi ottelu?

– Se on kurinpitoryhmämme päätös. Luotan heidän päätökseensä ja arvostelukykyynsä.

Mestiksen kurinpitoryhmän muodostavat Janne Hauhtonen, Antti Hulkkonen, Juho Melaluoto ja Tuomo Sorakangas. Ryhmä viittaa kurinpitolausunnossaan Suomen jääkiekkoliiton vuosien 2018–2022 strategiassa määriteltyihin arvoihin, joista yksi on kunnioitus.

Muokattu 28.11.2019 kello 15.02: Lisätty, että Vihavaiselle ei tuomittu ottelussa rangaistuksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle