Menestys on isossa roolissa Liiga-seurojen katsojaluvuissa – hallien käyttöasteessa merkittäviä eroja

LIIGA / Uutinen
HIFK on pystynyt täyttämään kotihallinsa katsomot tehokkaimmin.
Konsulttiyritys Ernst & Young teki suuren selvityksen Liigan talouteen liittyen. Selvityksen perusteella käy ilmi, että urheilullisella tuloksella on kiistaton vaikutus katsojalukuihin.

Muun muassa tilintarkastuksen ja verotuksen konsultointiin erikoistunut konsulttiyritys EY julkaisi tänään laajan selvityksensä Liigan taloudesta. Yleisömäärien osalta selvityksestä käy ilmi, että menestys näkyy selvästi joukkueiden katsojaluvuissa. Kuten olettaa saattaa runkosarjassa hyvin menestyneiden seurojen katsojakeskiarvot ovat parempia kuin heikosti menestyneiden.

Viime kaudella kuuden parhaan joukkoon päässeiden seurojen katsojakeskiarvo oli yli 4200 katsojaa per peli. Sijoille 6–10 sijoittuneet joukkueet saavuttivat runkosarjassa yli 3500 katsojan keskiarvon, kun taas pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden joukkueiden katsojakeskiarvo jäi alle 3500 katsojan. Parhaiten menestyneiden ja pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden joukkueiden välillä on siis yli 700 katsojan ero katsojakeskiarvossa.

Pudotuspelit tuovat myös merkittävän nousun katsojamääriin. Selvityksen perusteella katsojamäärät viiden viimeisen kauden aikana ovat pudotuspeleissä olleet 18–24 prosenttia korkeampia kuin runkosarjassa. Tämän perusteella katsojamäärissä ero pudotuspelijoukkueiden ja pudotuspelien ulkopuolelle jäävien joukkueiden välillä on merkittävä.

Selvityksessä on myös perehdytty seurojen hallien käyttöasteeseen eli siihen, miten hyvin seurat ovat saaneet täytettyä omat katsomonsa. Liigan hallien keskiarvoinen katsomokapasiteetti on 6142 ja katsomon käyttöaste 69 prosenttia. Keskimäärin peleissä on siis katsojia 4163. Isoin halli kapasiteetiltaan löytyy TPS:ltä ja pienin Sportilta.

Liigan paras hallin käyttöaste löytyy HIFK:lta, kun kahdella viime kaudella Helsingin jäähallin katsomot ovat olleet 87 prosenttisesti täynnä. Heikoin käyttöaste löytyy Turusta, kun TPS on onnistunut täyttämään katsomonsa vain 46 prosentin tehokkuudella. TPS:n osalta tulee ottaa huomioon, että sen kotihalli on koko Liigan selvästi suurin ja heikosta käyttöasteesta huolimatta seuran kotiotteluiden katsojakeskiarvo on Liigan toiseksi suurin.

Katsojakeskiarvolla mitattuna HIFK on ollut Liigan kärki kahdella edellisellä kaudella 7100 katsojan keskiarvolla. Pienin keskiarvo löytyy Jukureilta, jonka peleissä on keskiarvoisesti ollut 2869 katsojaa.

Koko EY:n tekemä selvitys Liiga-seurojen taloudesta on luettavissa täältä

» Lähetä palautetta toimitukselle