Liigan toimitusjohtaja myöntää, ettei sarjajärjestelmätilanne ole optimaalinen – Historiallisia päätöksiä tämän kauden aikana

LIIGA / Uutinen
Nykymuotoinen Liiga on uusiutumassa, tavalla tai toisella.

Suomalaisen huippujääkiekon uudesta sarjajärjestelmästä päätetään alkaneen kauden aikana kevääseen mennessä. Liigan toimitusjohtajan Kati Kivimäen mukaan kehitystyöhön on lähdetty, koska nykyinen järjestelmä ei ole optimaalinen.

– Siihen on vielä liian aikaista sanoa, miten, millä tavalla ja mitä tullaan tekemään. Me käynnistämme tämän selvitystyön ja tulevaisuuden suunnittelun Liigan ja liiton kanssa yhteistyössä, Kivimäki sanoo.

Sportin, KooKoon ja Jukurien Liiga-nousuprosessissa viime vuosikymmenen keskivaiheilla lisenssin saaminen edellytti Mestiksen voittamista, jotta Liiga-nousua oli mahdollista hakea vuoden päähän. Tässä viimeksi julkisuuteen vahvistetussa mallissa ei kuitenkaan välttämättä pitäydytä.

Työ uuden protokollan luomiseksi on Kivimäen mukaan vielä alkutekijöissään.

– On vielä liian aikaista sanoa, pysyykö se tällaisena [aiemman kaltaisena] vai löytyykö siihen uusia tulokulmia. Sitä työtä tehdä tehdään yhdessä, ja se täytyy tehdä huolellisesti. Kyse on hyvinkin merkittävästä asiasta, Kivimäki toteaa.

Liiga tiedotti syyskuun alussa, ettei uusia lisenssejä myönnetä nykyisen Liigan ulkopuolisille joukkueille kaudelle 2023–24. Kivimäki viestitti Jatkoajalle jälkeenpäin, että Mestiksessä menestyminen kuuluu sarjanousijoiden Liiga-lisenssin ehtoihin jatkossakin. Sarjan voittamisesta hän ei ainakaan tällä erää puhu.

– Tällä hetkellä nimenomaan vahvistettiin sitä olemassa olevaa Liiga-lisenssikriteeripohjaa, johon liittyy nimenomaan tämä Mestis-asia. Eli todettiin, että nyt pitäydymme nykyisessä mallissa. Sen takiahan tämän vuoden osalta suljettiin ovi, että emme mahdollista lisenssiprosessia tänä vuonna uusille tulokkaille, Kivimäki kertoo.

Mitään ei ole poissuljettu

Kivimäki kertoi Urheilulehden haastattelussa, että Liigan avaaminen ei ole hänen agendallaan. Se on osin ristiriitainen lähtökohta suunnitelmalle päättää tulevasta sarjajärjestelmästä kuluvan kauden aikana.

Karkeitakaan päätöksiä sarjajärjestelmästä ei ole Kivimäen mukaan kuitenkaan vielä tehty tai mitään poissuljettu; ei sarjan supistamisesta eikä toisaalta laajentamisesta yli edellisen laajentamisen yhteydessä määritellyn 16 joukkueen ylärajan.

– Siihenkin on tässä kohtaa liian aikaista sanoa. Se vaatii ensin sen, että luodaan linjaukset ja selvitykset siitä, miten me näemme tämän Liigan tulevaisuudessa. Olemme kertoneet, että kevääseen mennessä, tämän kauden aikana, me teemme linjauksia siitä, minkä kokoisena me haluamme Liigan tulevaisuudessa nähdä, ja mitkä ne mekanismit siihen liittyen ovat. Tällä hetkellä mikään ei ole poissuljettu, koska työ on vielä kesken, Kivimäki sanoo ja jatkaa:

– Tämä liittyy ihan kokonaisuudessaan siihen, että meidän on Liigana luotava näkemys siitä, mihin suuntaan tavallaan tätä Liigaa viedään. Meidän täytyy yhteistyössä löytää suuntaviivat ja sitten lähteä siihen, tämä on ihan osa sitä tulevan kauden kehitystyötä.

Eli tilanne ei sarjajärjestelmän kannalta ole optimaalinen, vaan sitä on kehitettävä?

– Joo. Me kehitämme sitä. Varsinkin siitä positiivisesta näkökulmasta, että Liigaan olisi useitakin halukkaita mahdollisesti. Pitää aina korostaa sitä, että meillä ei ole yhtään lisenssihakemusta pöydällä, nämä ovat vain tällaisia ilmaisuja tahoilta.

Mahdollista on siis esimerkiksi sekin, että sekä Jokerit että Kiekko-Espoo saavat lisenssin kahden vuoden päähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle