Liigan sarjakärki Ilves antoi shokkipotkut päävalmentajalleen – "Toimitusjohtajana on ajateltava yhtiön parasta ja tulevaisuutta"

LIIGA / Uutinen
Jouko Myrrä(vas.) ei ole enää Ilveksen päävalmentaja. Raimo Helminen(kesk.) on yhä apuvalmentaja.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves teki tänään itsestään historian ensimmäisen Liiga-seuran, joka vaihtoi päävalmentajaa ollessaan sarjan kärjessä. Toimitusjohtaja Risto Jalo perustelee ratkaisua tavoitteiden tavoittelulla.

Liigan sarjataulukon kärjessä oleva Ilves vaihtaa päävalmentajaa. Seura tiedotti asiasta tänään. Jouko Myrrä on vapautettu tehtävistään, ja hänet korvaa Antti Pennanen. Lisäksi Myrrän apuvalmentajana työskennellyt Marko Ojanen on vapautettu tehtävistään. Pennasen sopimus Ilvekseen ulottuu kevääseen 2025.

Kyseessä on ensimmäinen kerta koskaan, kun Liigan sarjakärki vaihtaa päävalmentajaa. Liigan mediakumppani CMore nimesi juuri Myrrän Kuukauden valmentajaksi.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo perustelee shokkiratkaisua:

– Saimme viime viikonloppuna sovittua Pennasen kanssa sopimuksen kahdelle seuraavalle kaudelle. Siitä heräsi ajatus, että olisiko parasta aloittaa jo nyt. Lopulta näimme, että nyt on hyvä aika tehdä tämä. Pennanenkin innostui vaihtoehdosta ja oli heti käytettävissä, Jalo taustoittaa.

– Tämä ratkaisu tehtiin tätä kautta silmällä pitäen. Meillä on kovat tavoitteet ja näemme, että näin palvelemme tämän kauden tavoitteitamme.

Myrrällä oli meneillään 14. perättäinen kausi valmentajana Ilveksessä. Ensin junioreissa, sitten edustusjoukkueen apuvalmentajana ja neljäs kausi edustusjoukkueen päävalmentajana. Hän ja Jalo menivät Liiga-Ilvekseen samaan aikaan vuonna 2016.

– Kyllä aikakauden päättyminen on aina tunteellinen hetki. Mutta ei näissä hommissa ole oikein mahdollista ajatella sellaisia. Historialla ei taata tulevaisuutta. Viime kevään SM-pronssi oli hieno saavutus – ja varmaankin silloin meidän maksimimme. Tämä ratkaisu ei ole mukava juttu, mutta toimitusjohtajana on ajateltava yhtiön parasta ja tulevaisuutta. Ei voi johtaa sarjataulukon mukaan, Jalo sanoo.

– Emme miettineet sarjataulukon tämänhetkistä tilannetta lainkaan.

Ilves on yksi Liiga-kauden mestariehdokkaista. Se aloitti kautensa CHL:ssä heikosti, mutta Liiga-kauden alun tulokset ovat olleet mainioita. Silti seura uudisti valmennustaan jo aiemmin kauden aikana palkkaamalla Raimo Helmisen apuvalmentajaksi. Nyt Helminen jatkaa Pennasen ryhmässä, mutta Myrrä ja Ojanen joutuvat ulos.

– Helminen ei liity tähän mitenkään, Jalo linjaa.

– Jos Myrrä ei olisi halunnut, Helmistä ei olisi otettu. Hän tuli auttamaan sitä valmennusta. Ei siinä muuta ajateltu.

Ojanen puolestaan nimettiin pari viikkoa sitten sivutoimiseksi Nuorten Leijonien apuvalmentajaksi.

– Sekään ei liity tähän ratkaisuun. Maajoukkuevastuu olisi meidän mielestämme hieno asia kaikille valmentajillemme.

Kun sarjakärki vaihtaa päävalmentajaa, on selvää, että syynä eivät ole tulokset. Onko syynä siis seurajohdon näkemys joukkueen pelaamisen tasokkuudesta?

– Me haluamme, että pelaamisemme paranee tästä. Ja haluamme, että tuleva valmennus saa mahdollisimman hyvät mahdollisuudet rakentaa tulevaisuuttamme. Siksi nyt näin.

– Ilveksellä on oma pelillinen perinteensä, jota haluamme kunnioittaa. Olemme kunnioittaneet sitä viime vuosina, ja nähdäkseni yhteisömme on arvostanut sitä. Yleisömäärämmekin kertova siitä. Mutta tietenkin huippu-urheilussa tavoitellaan menestymistä. Ehkä emme aina voi kaukalossa vain mennä. Ilves haluaa jatkossakin kunnioittaa identiteettiään, mutta haluamme myös voittaa, Jalo toteaa.

HPK:ssa vuonna 2019 Suomen mestaruuden voittanut Pennanen oli Liigan valmentajamarkkinoiden ehkä kuumin nimi. Hänellä oli sopimus tälle kaudella KHL-Jokereihin, jonka olemassaolo päättyi kesällä. Siksi hän vapautui pestuumarkkinoille. Pennasen edellinen pesti oli Nuorten Leijonien päävalmentajana. Se päättyi MM-hopeaan poikkeuksellisesti elokuussa järjestetyissä MM-kisoissa.

– Olemme seuranneet Pennasta vuosikaudet. Haluamme Ilveksessä menestyä, ja hänellä on hyvät näytöt siihen. Hän oli melko kauan kiinnostuksemme kohde ensi kaudesta eteenpäin. Työhaastattelimme vaihtoehtojamme kesän aikana. Pennanen halusi rauhoittaa oman tilanteensa nuorten MM-kisojen ajaksi, Jalo kertaa.

Tiedotusvälineissä on uutisoitu Pennasen olleen vaihtoehto myös Ilveksen naapurin Tapparan seuraavaksi päävalmentajaksi. Jalon mukaan hänelle ei jäänyt mielikuvaa, että Ilves olisi käynyt huutokauppaa Pennasesta Tapparan kanssa.

Kun Liiga-kausi on kolme viikkoa vanha ja Ilves jo vaihtaa valmennuksensa, herää kysymys, miksi ratkaisua ei tehty jo kesällä. Pennanen oli jo ennen kauden alkua vapaana, joten miksi kauteen lähdettiin Myrrän, eikä Pennasen, kanssa?

– Ei tällainen vain ollut kesällä relevanttia. Meillä on ollut Myrrän kanssa sopimus tästä kaudesta, eikä muu tullut mieleenkään. Pennasen kanssa sopimus tulevista kausista tehtiin viime viikonloppuna. Eikä hänellä ollut nytkään ehtona, että on päästävä aloittamaan heti. Olemme helpottuneita ja hyvin tyytyväisiä siihen, että saimme Pennanen sitoutumaan meille pitkällä sopimuksella. Olemme siitä otettuja.

» Lähetä palautetta toimitukselle