Liigan kurinpito kiristyy − ottelurangaistuksia luvassa aiempaa herkemmin

LIIGA / Uutinen
Erotuomareille on luvassa tiukkoja paikkoja myös alkaneella kaudella.
Kuva © Arno Hämäläinen
Liiga on tarkentanut kurinpitojärjestelmäänsä huomioimalla tarkemmin pelaajien terveyden vaarantavat rikkeet. Uudet säännöt antavat mahdollisuuden tuomita ottelurangaistuksia potentiaalisesti vaarallisista rikkeistä.

Liiga on ottanut käyttöönsä Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) hyväksymän uudistetun sääntökirjan vuosille 2018-2022. Uusista säännöistä sekä niiden kansallisista poikkeamista on kerrottu aikaisemmin Jatkoaika.comin uutisissa. Suurin muutos koskee ottelurangaistusten tuomitsemista.

Uusia sääntöjä ja linjauksia liittyen ottelurangaistuksiin valvoo Liigan nimeämä kurinpitodelegaatio, joka pysyy muuttumattomana edeltävään kauden verrattuna Sampo Liusjärven toimiessa puheenjohtajana ja muiden jäsenten ollessa Pekka Saarenheimo, Tuomas Pöyhönen, Markku Tuominen ja Robert Bützow.

Kurinpitodelegaatio saa arviointitehtäviä pääsääntöisesti päävideotuomareilta, joista edeltävältä kaudelta jatkavat Kari Jalonen ja Kai Tervonen. Uusina päävideotuomareina aloittavat Jyrki Ingman, Jukka Hakkarainen, Petri Hiilinen ja Juha Pajunen. Päävideotuomareiden määrän lisäystä on perusteltu Liigan tilannehuoneen käyttöönoton vaatimuksilla.

Yleisesti ottaen Liiga pyrkii suhtautumaan potentiaalisesti vaarallisiin rikkeisiin entistä tiukemmin. Tämän myötä ottelurangaistuksen arviointikriteeriksi on määritelty vastustajan piittaamaton vaarantaminen, mikä tullaan tarvittaessa arvioimaan kurinpitokäsittelyssä.

Uusi linja ilmenee esimerkiksi tarkennuksena tuomittuihin estämisjäähyihin, joista osa voidaan nykyään laskea myöhästyneiksi taklauksiksi. Erityisesti tämä koskee tilanteita, joissa taklattu pelaaja on juuri luopunut kiekosta. Määrittelyn mukaan tulkinta tilanteen rangaistavuudesta on vahvasti riippuvainen tilanteesta.

Jalkapyyhkäisy ei sen sijaan ole enää välttämättä ottelurangaistuksen arvoinen rike, vaan ottelurangaistuksen sijaan rikkeestä voidaan tuomita vaihtoehtoisesti iso rangaistus ja pelirangaistus.

Päähän kohdistuneiden taklauksien tulkintaa on pyritty selkiyttämään. Uuden määritelmän mukaan päähän kohdistuneena taklauksena pidetään taklausta, jossa taklaus osuu joko ensin taklatun pelaajan päähän tai vartalokontaktin jälkeen päähän. Jokainen tällainen tilanne lähetetään tilannehuoneeseen, jossa päävideotuomarit tulkitsevat tilanteen.

Kurinpitokäsittelyssä arvioidaan rikettä pelaajan kurinpitohistorian mukaisesti siten, että rikkeet jaetaan neljään yleiseen luokkaan. Luokat ovat sopimaton käytön tuomaristoa kohtaan, yhteenotto katsojien kanssa ja tappelu, epäurheilijamainen käytös ja vastustajaan kohdistuneet sääntörikkeet. Mikäli rike arvioidaan yli ottelun pelikiellon arvoiseksi ja pelaajalla on kontollaan samaan luokkaan kuuluvasta rikkeestä, niin se ymmärretään rangaistuksen koventamisperusteeksi. Rikehistoriaa seurataan kuluvalta ja kolmelta aiemmalta kaudelta.

Linjaukset ja sääntömuutokset on käyty läpi Liigan toimitusjohtajan Riku Kallioniemen, kilpailutoimenjohtajan Arto I. Järvelän, erotuomarijohtaja Jyri Rönnin ja päävideotuomareiden kesken. Myös pelaajayhdistyksen edustaja on ollut mukana muutosten valmistelussa.

Tällä hetkellä Liiga-sopimuksen alla olevien pelaajien ja valmentajien rikehistoria on listattu alapuolella olevaan taulukkoon. Taulukossa on eritelty pelaaja- ja valmentajakohtaisesti tuomitut pelikiellot eri rangaistusluokissa.

Sukunimi Etunimi Nykyinen seura Sopimaton käytös tuomaristoa kohtaan Tappelut Epäurheilijamaisuus Vastustajaan kohdistuneet rikkeet
Finley Joe HIFK 2 1 1+1
Kankaanperä Markus HIFK 3+3+1+12
Keränen Juho HIFK 3
Koivisto Henrik HIFK 1
O'Connor Ryan HIFK 1
Pitkänen Ilmari HIFK 3+1
Rask Joonas HIFK 1
Tallberg Teemu HIFK 1
Tyrväinen Juhani HIFK 6
Varakas Ville HIFK 4
Åsten Micke-Max HIFK 3 4
Friman Niklas HPK 4
Karjalainen Miro HPK 2+3 3+9
Lahti Janne HPK 3
Nikkilä Petteri HPK 2+1
Riska Filip HPK 1+5
Generous Matt Ilves 2+2
Flinck Markku Jukurit 4+3+4
Hietanen Valtteri Jukurit 1 6
Hytönen Juha-Pekka JYP 1
Jokinen Markus JYP 3
Kanninen Henri JYP 2
Kuukka Mikko JYP 2
Tuppurainen Jani JYP 4
Sebok Balazs KalPa 1
Taipalus Lauri KalPa 2
Bonsaksen Alexander KooKoo 2
Haataja Juha-Pekka KooKoo 3
Järvenpää Juha KooKoo 3
Suuronen Toni KooKoo 1
Heshka Shaun Kärpät 2+1
Karvinen Otto Kärpät 1
Sailio Jari Kärpät 3+5
Marttinen Jyri Lukko 3+3
Siikonen Miska Pelicans 2
Tyrväinen Antti Pelicans 2+9+12
Vartiainen Taavi Pelicans 3
Kojo Markus SaiPa 3
Kunyk Cody SaiPa 5+1
Oksanen Ahti SaiPa 3
Salo Robin SaiPa 3
Tanus Jonatan SaiPa 2
Tikka Tommi Sport 2+3+9
Järvinen Jan-Mikael Tappara 1
Rantakari Otso Tappara 1
Zaborsky Tomas Tappara 1 1
Budish Zach TPS 3
Heikkinen Ilkka TPS 4
Piskula Joe TPS 1
Virtanen Jonne TPS 2
Lamberg Matti Ässät 2+13
Salmela Saku Ässät 5
Selin Ari-Pekka HIFK 1
Virta Pekka Lukko 1
Tuononen Petri Tappara 1

» Lähetä palautetta toimitukselle