Liigan kurinpitäjä: Loukkaantuminen on edelleen ankaroittava seikka Liigan kurinpidossa

LIIGA / Uutinen
Loukkaantuminen huomioidaan edelleen Liigan kurinpidossa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Vaikka Liigan uusissa säännöissä painotetaan teon rangaistavuutta arvioitaessa enemmän tekoa kuin seurausta, Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi kertoo, että pelikieltopäätöksissä mahdollisen loukkaantumisen ankaroittava vaikutus on yhä vähintään yksi ottelu.

Liigan käyttämät säännöt uudistuivat kesällä. Merkittävä yksittäinen uudistus oli se, että teon rangaistavuutta arvioitaessa nyt painotetaan enemmän tekoa kuin seurausta. Avainasemassa on vastustajan piittaamaton vaarantaminen. Loukkaantuminen ei enää ole määräävä tekijä isoa rangaistusta arvioitaessa, kuten aiemmin oli.

Tuo näkyy luonnollisesti myös Liigan kurinpidon ennen kauden alkua julkaisemissa linjauksissa. Niissä todetaan: "Kurinpidon näkökulmasta uudistetun sääntökirja myötä ottelurangaistusten arviointikriteerit muuttuvat. Uudistetun sääntökirjan mukaan pääasiallinen kriteeri ottelurangaistukselle on sääntörikkomus, jolla piittaamattomasti vaarannetaan vastustajaa."

Linjauksissa ei mainita loukkaantumisia tai niiden merkitystä. Teon kohteen loukkaantumisella on kuitenkin edelleen Liigassa merkitystä teon rangaistavuutta arvioitaessa.

– Mahdollisella loukkaantumisella on vaikutusta rangaistuksen pituutta harkittaessa. Tyypillisesti vaikutus on noin ottelu, mutta tilanteesta riippuen voi olla enemmänkin, Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi kertoo.

Tämä seikka on näkynyt jo alkukaudella kurinpitopäätöksissä. Esimerkiksi TPS:n tähtihyökkääjän Oula Palveen kahden ottelun pannan perusteluissa nostetaan esiin, että kontakti ei aiheuta vastustajan loukkaantumista. Pelicansin tähtipuolustajan Mikko Kousan neljän ottelun pannan videoperusteluissa puolestaan mainitaan tilanteen pääkohtia listattaessa "taklaus aiheuttaa loukkaantumisen".

» Lähetä palautetta toimitukselle